Πάνω από δύο μήνες αφότου οι Χούθι κατέλαβαν το φορτηγό πλοίο Galaxy Leader και προχώρησαν στην σύλληψη του πληρώματος του από τους Χούθι, οι μαχητές το έχουν μετατρέψει σε τουριστικό αξιοθέατο στην Υεμένη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το al monitor, για περίπου ένα δολάριο ανά ταξίδι, άνδρες επισκέπτες, μπορούν να επιβιβαστούν σε ξύλινες βάρκες, πέντε φορές την εβδομάδα, για να δουν το αεροπλανοφόρο που κατέλαβαν, το οποίο οι μαχητές το χαρακτηρίζουν ως τρόπαιο στον αγώνα τους για αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους.

Τι λένε οι επισκέπτες

Από ότι φαίνεται δε, οι συνεχείς επιθέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά των Χούθι, δεν χάλασε η διάθεση εκείνων στην Υεμένη που θέλουν να δουν από κοντά το αγκυροβολημένο ανοικτά του λιμανιού Χοντάιντα στην Ερυθρά Θάλασσα φορτηγό πλοίο, στο οποίο οι αντάρτες έχουν αναρτήσει σημαίες της Υεμένης της Παλαιστίνης και πανό με αντι-ισραηλινά και αντιαμερικανικά συνθήματα.

Σε μια πρόσφατη επίσκεψή του, ο Zubair al-Haidari, από την ελεγχόμενη από τους Χούθι πρωτεύουσα Sanaa, δήλωσε ότι ταξίδεψε για πέντε ώρες για να δει το «ισραηλινό πλοίο» αγκυροβολημένο στα ανοικτά της Hodeida στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας. Ανέφερε δε πως αποτελεί «τιμή για μας… που οι ένοπλες δυνάμεις έχουν επιτελέσει αυτό το θαυμάσιο έργο για την υποστήριξη των καταπιεσμένων αδελφών μας στην Παλαιστίνη και στη Γάζα», δήλωσε στο AFP.

Ο αλ Χαϊντάρι ήταν μεταξύ των δέκα επισκεπτών που έβγαλαν selfies με τα κινητά τους στο κατάστρωμα του Galaxy Leader. Ορισμένοι εξ’ αυτών το έριξαν σε παραδοσιακούς χορούς με μαχαίρια φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των Χούθι. Κανείς τους, ωστόσο, δεν είδε κάποιο από τα 25 μέλη του πληρώματος του φορτηγού πλοίου – Βούλγαροι, Φιλιππινέζοι, Ουκρανοί και Μεξικανοί – η τύχη των οποίων παραμένει άγνωστη.

«Τουριστική ατραξιόν»

Ο Χιζάμ Αλ Ασάντ, μέλος του πολιτικού γραφείου των Χούθι ανέφερε ότι το Galaxy Leader αποτελεί «τουριστικό αξιοθέατο» και ανέφερε ότι οι επισκέπτες είναι «απόδειξη ότι ο λαός της Υεμένης… είναι ανυπόμονος να συναντήσει τον εχθρό και να τον αντιμετωπίσει.»

Ένας άλλος επισκέπτης, ο Χαμάντα – Αλ Μπαιντάνι, δήλωσε ότι ταξίδεψε 400 χιλιόμετρα (250 μίλια) από την Al-Bayda, για να δει το κατασχεμένο φορτηγό πλοίο, το οποίο χαρακτήρισε «πηγή υπερηφάνειας για τους κατοίκους της Υεμένης.»

Τέλος, μετά από μία ώρα μετά την επιβίβασή τους στο Galaxy Leader, οι «τουρίστες» πήραν το δρόμο της επιστροφής φωνάζοντας «Αλλάχου άκμπαρ, θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ».

Δείτε το βίντεο