Καθώς ο τελευταίος από τους ταραχοποιούς της εισβολής στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου καταδικάστηκε τον Δεκέμβριο του 2023, το αμερικανικό δικαστικό σύστημα συνεχίζει να κλονίζεται από μια από τις πιο κραυγαλέες πράξεις εγχώριας τρομοκρατίας εδώ και δεκαετίες χωρίς να έχει πραγματικά υπολογίσει ένα από τα βασικά προβλήματα στον πυρήνα της: τον μισογυνισμό.

Ενώ συχνά αποδίδουμε τρομοκρατικές ενέργειες στον πολιτικό ή θρησκευτικό εξτρεμισμό, η βία κατά των γυναικών είναι στην πραγματικότητα ένας από τους κύριους προάγγελους της τρομοκρατίας—τόσο στις ΗΠΑ, όπως στην περίπτωση των ταραχοποιών της 6ης Ιανουαρίου, όσο και διεθνώς, με ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα.

Η ιστορία είναι ίδια σε όλο τον κόσμο. Ο βομβιστής του Manchester Arena, Salman Abedi, ο οποίος σκότωσε 22 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από χίλιους σε επίθεση του ISIS το 2017, γρονθοκόπησε μια συμφοιτήτριά της στο κεφάλι επειδή νόμιζε ότι η φούστα της ήταν πολύ κοντή ενώ σπούδαζε στο Manchester College το 2012.

Οι γυναίκες συγγενείς των εξτρεμιστών είναι συχνά τα πρώτα θύματά τους

Ο Έλιοτ Ρότζερ, ο 22χρονος «ακουσίως άγαμος» που προκάλεσε το μακελειό στο Isla Vista της Καλιφόρνια το 2014, εξέφρασε το απέραντο μίσος του για τις γυναίκες ως κίνητρό του για την επίθεση. «Δεν υπάρχει πιο κακό και διεφθαρμένο πλάσμα από το ανθρώπινο θηλυκό», έγραψε ο Ρότζερ στο διαβόητο μανιφέστο του 141 σελίδων.

Η βία κατά των γυναικών είναι στην πραγματικότητα ένας από τους κύριους προάγγελους της τρομοκρατίας

Ο Ντύλαν Ρουφ, ο ρατσιστής της λευκής υπεροχής που σκότωσε εννέα ανθρώπους στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, μια τρομοκρατική επίθεση που τροφοδοτήθηκε από βαθύ ρατσισμό, ανέφερε μια μορφή πατριαρχικού ελέγχου στις γυναίκες ως μερικό κίνητρο για τον πυροβολισμό, όπως αναφέρει το περιοδικό Time.

Ένας μάρτυρας ανέφερε ότι ο Ρουφ είπε : «Βιάζεις τις γυναίκες μας και καταλαμβάνεις τη χώρα μας» καθώς άνοιξε πυρ εναντίον μιας ομάδας μελέτης της Αγίας Γραφής στην Αφρικανική Μεθοδιστική Επισκοπική Εκκλησία της Μητέρας Εμανουήλ, οι οποίοι ήταν όλοι μαύροι.

Η λίστα συνεχίζεται: Ο σκοπευτής του Ορλάντο της Φλόριντα, Ομάρ Ματίν, είχε ιστορικό κακοποίησης της ίδιας του της συζύγου του. Ο Κόνορ Μπετς, ο οποίος σκότωσε εννέα άτομα, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας του της αδερφής, στο Ντέιτον του Οχάιο, το 2019, είχε αποβληθεί από το σχολείο επειδή κυκλοφόρησε μια λίστα με κορίτσια που ήθελε να βιάσει.

Τουλάχιστον εννέα από τους δράστες της 6ης Ιανουαρίου είχαν ιστορικά βίας κατά των γυναικών. Ο Γκάι Ρέφιτ, μέλος δύο ακροδεξιών πολιτοφυλακών που καταδικάστηκε σε 87 μήνες σε ομοσπονδιακή φυλακή για τις πράξεις του κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της 6ης Ιανουαρίου, παραδέχτηκε στην αστυνομία σε μια συνέντευξη το 2018 ότι είχε πνίξει τη γυναίκα του κατά τη διάρκεια ενός τσακωμού.

Οι γυναίκες γίνονται πρώτος στόχος

Μαζικοί πυροβολισμοί, μια μορφή τρομοκρατίας που συμβαίνει συχνά στις ΗΠΑ, διαπράττονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από άνδρες με ιστορίες βίας λόγω φύλου: Μια ανάλυση του 2019 από τη Mother Jones διαπίστωσε ότι περισσότεροι από το ένα τρίτο των δραστών μαζικών πυροβολισμών από το 2011 είχαν ιστορικό βίας κατά των γυναικών. Η βία συχνά οδηγεί σε περισσότερη βία και οι γυναίκες είναι συνήθως ο πρώτος στόχος.

«Οι γυναίκες συγγενείς των εξτρεμιστών είναι συχνά τα πρώτα θύματά τους», γράφει η Joan Smith στο Home Grown: How Domestic Violence Turns Men Into Terrorists. «Η ενδοοικογενειακή βία είναι μια χρήσιμη μαθητεία για άνδρες που σχεδιάζουν να συνθλίψουν περαστικούς κάτω από τις ρόδες ενός SUV ή να μαχαιρώσουν αγνώστους με κουζινικά μαχαίρια. Οι άνδρες που έχουν απευαισθητοποιηθεί στη βία στο σπίτι είναι πολύ επικίνδυνοι».

Φυσικά, δεν γίνονται τρομοκράτες όλοι οι άνδρες που διαπράττουν ενδοοικογενειακή κακοποίηση. Οι περισσότεροι όχι. Αλλά στις περιπτώσεις πολλών ανδρών που γίνονται τρομοκράτες, η προθυμία να διαπράξουν βία και η ευαισθησία σε μισογυνιστική σκέψη υπάρχουν ήδη πολύ πριν πάρουν την απόφαση να διαπράξουν μια τρομοκρατική ενέργεια.