Ο πόλεμος στην Ουκρανία συμπληρώνει σήμερα 700 ημέρες – ένα μακρύ διάστημα που κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 όταν η Ρωσία εισέβαλε στο ουκρανικό έδαφος. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί. Ενας πόλεμος που δεν φαίνεται να έχει ορατό τέλος.

Παρά τη μεγάλη διεθνή βοήθεια στο Κίεβο, οι μάχες συνεχίζουν να είναι σφοδρές σε σημείο που τα ουκρανικά στρατεύματα αναγκάζονται να κάνουν περιορισμένη χρήση πυροβολικού καθώς δεν διαθέτουν πλέον πολλά πυρομαχικά, την ίδια ώρα που η Ρωσία εξαπολύει το τελευταίο μπαράζ επιθέσεων. Χθες ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν πολλές πόλεις της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων και το Κίεβο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 18 άτομα και να τραυματιστούν περισσότερα από 130.

Μάχη πυρομαχικών

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ προειδοποίησε χθες ότι ο πόλεμος έχει μετατραπεί σε «μάχη πυρομαχικών» λόγω των ελλείψεων που έχει ο στρατός του Κιέβου. «Η αυξημένη παραγωγή πυρομαχικών είναι απόλυτη ανάγκη για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη στην Ουκρανία», τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς η συμμαχία υπέγραψε συμφωνία 1,1 δισ. ευρώ για την προμήθεια περισσότερων πυρομαχικών για τις χώρες – μέλη ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να ενισχύουν την Ουκρανία. Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται το Βέλγιο, η Λιθουανία και η Ισπανία, οι οποίες επιθυμούν να επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές που εξασφαλίζουν όταν αγοράζουν, συλλογικά, πυρομαχικά. Τα όπλα τα προμηθεύονται από τη γαλλική εταιρεία κατασκευής όπλων Nexter και τη γερμανική Junghans.

Λόγω των ελλείψεων ο ουκρανικός στρατός αναγκάστηκε να επιβάλει περιορισμό στη χρήση οβίδων – από 8.000 την ημέρα στη διάρκεια της αντεπίθεσης το καλοκαίρι, επέβαλε τις τελευταίες εβδομάδες χρήση μόλις 2.000 οβίδων ημερησίως. Οι εταίροι της ΕΕ υποσχέθηκαν την περασμένη άνοιξη να στείλουν στην Ουκρανία 1 εκατομμύριο οβίδες πυροβολικού, αλλά από τα τέλη Δεκεμβρίου ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είχαν παρασχεθεί μόνο περίπου 300.000 οβίδες.

Εν τω μεταξύ, χθες, το Κίεβο απέρριψε τις παροτρύνσεις του σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο να παραχωρήσει η Ουκρανία εδάφη στους ρώσους εισβολείς. «Ας είμαστε ειλικρινείς: καμία ασφάλεια στην Ουκρανία δεν σημαίνει ασφάλεια στη Σλοβακία ή στην Ευρώπη συνολικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ολεγκ Νικολένκο. «Πρέπει να συνεργαστούμε για να φέρουμε τη νίκη της Ουκρανίας πιο κοντά». Ο Νικολένκο σχολίαζε τις δηλώσεις του Φίκο το Σάββατο, στις οποίες ο νεοεκλεγείς φιλορώσος ηγέτης της Σλοβακίας πίεσε το Κίεβο να είναι πιο ρεαλιστικό. «Πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους συμβιβασμός. Γιατί περιμένουν οι Ουκρανοί να εγκαταλείψουν οι Ρώσοι την Κριμαία, το Ντονμπάς και το Λουγκάνσκ;», είπε ο Φίκο. «Δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός για την εδαφική ακεραιότητα. Ούτε Ουκρανία, ούτε Σλοβακία, ούτε καμία άλλη χώρα», αντέτεινε ο Νικολένκο.

Η τεταμένη ανταλλαγή σημειώθηκε λίγο πριν ο Φίκο συναντηθεί σήμερα με τον ουκρανό ομόλογό του Ντένις Σμίχαλ σε πόλη της Δυτικής Ουκρανίας. Υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία βρισκόταν υπό την «πλήρη επιρροή» της Ουάσιγκτον και ήταν «ένα από τα πιο διεφθαρμένα έθνη στον κόσμο», ο Φίκο ανέφερε ότι θα πει στον ομόλογό του ότι η χώρα του σκοπεύει να ασκήσει βέτο στην προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να σταματήσει τις προμήθειες όπλων στο Κίεβο.

Προκλητικές δηλώσεις

Χθες ο Φίκο επανήλθε στις προκλητικές δηλώσεις, ισχυριζόμενος ότι η ζωή στο Κίεβο είναι «απολύτως φυσιολογική» και δεν υπάρχει πόλεμος. Ενας δημοσιογράφος ρώτησε τον Φίκο αν θα ήταν σκόπιμο να ταξιδέψει στο Κίεβο για να κατανοήσει καλύτερα τον πόλεμο της Ουκρανίας με τη Ρωσία. «Υπάρχει μια σύγκρουση που είναι εντοπισμένη», είπε ο Φίκο και συνέχισε: «Σοβαρά πιστεύετε ότι υπάρχει πόλεμος στο Κίεβο; Αστειεύεστε, σας παρακαλώ, ελπίζω να μη μιλάτε σοβαρά. Πηγαίνετε εκεί και θα μάθετε ότι υπάρχει κανονική ζωή στην πόλη, απολύτως φυσιολογική ζωή».