Τον δρόμο για πιο δυναμικές αντιδράσεις ενάντια στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών άνοιξε χθες η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μπορεί κατά τη συνεδρίαση της Συνόδου να μην υιοθετήθηκαν προτάσεις για λαοσυνάξεις και συλλαλητήρια διαμαρτυρίας, όμως κατέστη σαφές ότι σε περίπτωση που εκδηλωθούν αντίστοιχες διαθέσεις στις κατά τόπους Μητροπόλεις, αυτές θα γίνουν σεβαστές.

Σχετική αναφορά συμπεριλήφθηκε, άλλωστε, και στο ηχηρό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνεδρίασης. Σύμφωνα με αυτό, η Ιερά Σύνοδος παρέχει «εξουσιοδότηση προς κάθε Σεβασμιότατο Μητροπολίτη να προχωρήσει, εντός της επαρχίας του και κατά την έμφρονα ποιμαντική κρίση του, σε πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ως προς την επικείμενη νομοθέτηση και τον θεσμό της οικογένειας».

Με την αναφορά αυτή θεωρείται ότι η Ιεραρχία δίνει κάλυψη στην επιθυμία για πιο «δυναμικές» αντιδράσεις που εξέφρασαν κάποιοι ιεράρχες.

Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, κατά τη διάρκεια της Συνόδου κατατέθηκε μια πρόταση για λαοσύναξη και άλλη μια για πορεία διαμαρτυρίας που θα περνούσε έξω από τη Βουλή και θα κατέληγε στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών με την τέλεση δέησης «υπέρ της οικογενείας». Οταν υπήρξε επιμονή για διερεύνηση των δυνατοτήτων διοργάνωσης συλλαλητηρίου στην επαρχία του, δεν υπήρξαν αντιδράσεις.

«Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί «ρεφενέ»»

Οι ιεράρχες επισημαίνουν πως η επόμενη μέρα της Συνόδου βρίσκει την Εκκλησία πιο δυνατή, καθώς επιβεβαιώθηκε η πλήρης σύμπνοιά τους για το επίμαχο θέμα. Η Εκκλησία θα εντείνει τις δράσεις της τις επόμενες μέρες, ενώ σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν παράμετροι που δεν πρέπει να αγνοηθούν, όπως η δυσαρέσκεια πολλών βουλευτών του κυβερνητικού κόμματος για το νομοσχέδιο.

«Οι βουλευτές μάς ζητούν βοήθεια να ξεπεράσουν αυτό το ζήτημα.

Είμαστε αποδέκτες όλης αυτής της αγωνίας του πολιτικού κόσμου σε κάθε βαθμό και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και από τους βουλευτές, όχι μόνο από το κυβερνών κόμμα, αλλά και από άλλα κόμματα, που αισθάνονται ότι βιάζεται η συνείδησή τους» ανέφερε χθες σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος και πρόσθεσε: «Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί «ρεφενέ» με ψήφους βουλευτών και από άλλα κόμματα. Τι θα αποφασίσουμε μετά, ως ποιμαντικά μέτρα αφυπνίσεως αυτών των ανθρώπων, το αφήσαμε για μια επόμενη Ιεραρχία. Συζητήσαμε πως δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να εκτεθούν αυτά τα πρόσωπα, τα ομόφυλα ζευγάρια, πως δεν θα αφήσουμε να ρεζιλευτούν στην ελληνική κοινωνία».

Τα επόμενα βήματα

Πέραν τούτων, η Ιεραρχία ετοιμάζει τα επόμενα βήματά της με το βλέμμα στο μέλλον.

Η Ιερά Σύνοδος έχει αναθέσει στα συνοδικά όργανα να εξετάσουν το κατά πόσο είναι επιτρεπτή η βάπτιση των παιδιών ομόφυλων ζευγαριών.

«Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα πραγματικά» σχολίασε χθες ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος. «Δεν πήραμε συγκεκριμένη απόφαση, αλλά θα το μελετήσουν τα συνοδικά όργανα. Αν βαπτιστεί το παιδί – που δεν ευθύνεται επαναλαμβάνω – δεν θα μεγαλώσει σε μια οικογένεια με χριστιανικά πρότυπα.

Αν γίνει βάπτιση των παιδιών των ομοφύλων, τότε στην πράξη που θα παρίστανται αναγνωρίζουμε. Δεν μπορεί από τη μια μεριά να λέμε δεν αναγνωρίζουμε τον πολιτικό γάμο των ομοφυλοφίλων και από την άλλη μεριά εν τη πράξει να το αναγνωρίζουμε. Αλλωστε ξέρετε ότι όταν γίνεται μια βάπτιση υπογράφουν οι γονείς. Τι θα υπογράψουν; Γονέας 1 και Γονέας 2;».