«Ο Θεός κοίταξε ψηλά τον παράδεισο και είπε: «Χρειάζομαι έναν φύλακα». Ο Θεός, λοιπόν, μας έδωσε τον Τραμπ». Το βίντεο με το οποίο ξεκινούν πλέον όλες οι προεκλογικές συγκεντρώσεις του πρώην προέδρου, αρχίζει με αυτά τα λόγια, τα οποία επαναλαμβάνονται αρκετές φορές σε όλη τη διάρκειά του, κάθε φορά μετά την περιγραφή ενός προβλήματος της αμερικανικής κοινωνίας – με λίγα λόγια, η λύση του Θεού για όλα είναι ο Τραμπ.

Πρόκειται για ένα βίντεο που θα δουν πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα οι πολίτες του Νιου Χαμσάιρ, της δεύτερης πολιτείας στην οποία θα διεξαχθούν προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, την Τρίτη. Μετά τη νίκη του στην Αϊόβα ο  Τραμπ θέλει να δείξει ότι συνεχίζει να έχει δυναμική.

Τρία χρόνια πριν, φαινόταν απίθανο ο Τραμπ να τολμήσει να διεκδικήσει και πάλι το χρίσμα του κόμματός του για τον Λευκό Οίκο. Ακολούθησε η συντριβή αρκετών από τους υποψηφίους του που υποστήριζε για το Κογκρέσο στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, οπότε και τότε μια επιτυχημένη επιστροφή φαινόταν ακόμα λιγότερο πιθανή. Σήμερα, ο 77χρονος πρώην πρόεδρος είναι το συντριπτικό φαβορί για να κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Και παρόλο που απομένουν πολλοί μήνες μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, στις δημοσκοπήσεις ο Τραμπ φαίνεται αυτή τη στιγμή να προηγείται σε εθνικό επίπεδο του Μπάιντεν.

Ομως ας μην βιαζόμαστε. Οι προκριματικές εκλογές στο Νιου Χαμσάιρ, γράφουν οι «Financial Times», μπορούν συχνά να αντιστρέψουν το κλίμα, έστω και προσωρινά. Μπορούν να δημιουργήσουν εκπλήξεις, να ανταμείψουν τα αουτσάιντερ και να αλλάξουν τη δυναμική. Που μας φέρνει στο ερώτημα που φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τα ΜΜΕ. Εχει κάποιος ρεπουμπλικανός υποψήφιος ελπίδα να κερδίσει τον Τραμπ;

Για μεγάλο χρονικό διάστημα πέρυσι, ήταν ο Ρον ΝτεΣάντις, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, που φαινόταν να είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τυχόν ρωγμές στην εκλογική πανοπλία του Τραμπ, ιδιαίτερα στην Αϊόβα, όπου έκανε από νωρίς πολύ προσεκτική εκστρατεία – η οποία όμως δεν απέδωσε, αφού τερμάτισε σχεδόν 30 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον πρώην πρόεδρο.

Ομως φαίνεται να χάνει ρυθμό. Αν και ο ΝτεΣάντις παραμένει στην κούρσα, τώρα είναι η Νίκι Χέιλι, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, που βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να αναδειχθεί τις επόμενες 10 ημέρες ως κύρια αντίπαλος του Τραμπ. Στην Αϊόβα τερμάτισε τρίτη, αλλά στο Νιου Χαμσάιρ, που είναι λιγότερο συντηρητική πολιτεία, τα πηγαίνει καλύτερα, με τις δημοσκοπήσεις να της δίνουν ποσοστό 34% έναντι 47% στον πρώην πρόεδρο. Αν μπορέσει να μικρύνει τη διαφορά θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην αίσθηση του αναπόφευκτου σχετικά με την τελική νίκη του στον αγώνα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

«Η Νίκι Χέιλι έχει μια πιθανότητα. Είναι μακρινή, αλλά την έχει. Θα μπορούσε να φτιάξει ένα μονοπάτι για τη νίκη», λέει ο Γουίτ Αϊρς, βετεράνος ρεπουμπλικανός δημοσκόπος. Ομως, πολλοί ρεπουμπλικανοί δημοσκόποι και αναλυτές της στρατηγικής λένε ότι η βάση του κόμματος παραμένει μαγεμένη από τον Τραμπ – ιδιαίτερα οι εργάτες, οι αγρότες και οι λιγότερο μορφωμένοι συντηρητικοί ψηφοφόροι που δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να τον υποστηρίξουν ξανά και τροφοδοτούνται από την προοπτική της επιστροφής του στον Λευκό Οίκο. Κι αυτό παρά την κηλίδα των αποτυχημένων προσπαθειών του Τραμπ να ανατρέψει τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών, τη σειρά από 91 ποινικές κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί από τότε που έφυγε από την εξουσία και την ολοένα και πιο αυταρχική ρητορική του – συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης για σαρωτική εκδίκηση των πολιτικών του αντιπάλων.