«Beyond the Time Barrier» (1960)

Αυτή η χαμηλού προϋπολογισμού περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας από τα 60s, θέλει τον ήρωά της να ταξιδεύει κατά λάθος στο μέλλον μετά από μια αποτυχημένη διαστημική πτήση – οκτώ χρόνια πριν το εύρημα αυτό επαναληφθεί στον «Πλανήτη των Πιθήκων». Εκεί θα βρεθεί σε μια Γη που σαρώνεται από κοσμικές ακτίνες, οι οποίες έχουν καταστρέψει την επιφάνεια του πλανήτη. Οι μόνοι επιζώντες είναι μια παράξενη υπόγεια κοινωνία που έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό κουφή, μουγκή και στείρα, εκτός από μερικούς άλλους χρονοταξιδιώτες που έχουν επίσης φτάσει εκεί από άλλες εποχές.

«The Thirteenth Floor» (1999)

Οπως και το «The Matrix», που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά, η ταινία «To 13o Πάτωμα» οραματίζεται ένα μέλλον όπου ο κόσμος είναι προσομοίωση. Στο Λος Αντζελες του 1999 ο δημιουργός μιας προσομοίωσης εικονικής πραγματικότητας του Λος Αντζελες του 1937 βρίσκεται δολοφονημένος, με κύριο ύποπτο τον προστατευόμενό του, που είναι ο ήρωας της ταινίας. Μετά από μετακινήσεις ανάμεσα στο 1999 και το 1937 ο ήρωας ξυπνάει στο 2024 κι εμείς διαπιστώνουμε ότι όλα όσα βλέπαμε ήταν μια προσομοίωση μέσα σε μια προσομοίωση…

«A Boy and His Dog» (1975)

Η ταινία με πρωταγωνιστή έναν νεαρό τότε Ντον Τζόνσον διαδραματίζεται σε μια μετα-αποκαλυπτική νοτιοδυτική περιοχή των ΗΠΑ γεμάτη αιμοδιψείς επιδρομείς, προηγμένα στρατιωτικά ρομπότ και μεταλλαγμένα πλάσματα. Ηρωες αυτής της σκοτεινής κωμωδίας είναι ένας 18χρονος ορφανός ρακοσυλλέκτης και ένας τηλεπαθητικός σκύλος που μιλάει. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία ενέπνευσε την πετυχημένη σειρά βιντεοπαιχνιδιών Fallout, που φέτος μεταφέρεται και στη μικρή οθόνη.

«Narcopolis» (2015)

Βρετανικό cyberpunk θρίλερ, όπου στο Ηνωμένο Βασίλειο του 2024 όλα τα ναρκωτικά έχουν νομιμοποιηθεί, με αποτέλεσμα οι φαρμακευτικές εταιρείες να πειραματίζονται με επικίνδυνες χημικές ουσίες στο όνομα του κέρδους. Η προηγμένη τεχνολογία της εποχής περιλαμβάνει από ολογραφικούς υπολογιστές μέχρι φορητές συσκευές ικανές να σαρώνουν το DNA μέσα σε λίγα λεπτά.

«Illang: The Wolf Brigade» (2018)

Σε αυτή τη live action διασκευή ενός ιαπωνικού anime, το 2024 η Βόρεια και η Νότια Κορέα επανενώνονται φοβούμενες μια στρατιωτικοποιημένη Ιαπωνία, καθώς και την επέλαση στην Ασία των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Στη συνέχεια η δράση μεταφέρεται στο 2029, όπου μια ειδική μονάδα της αστυνομίας σχηματίζεται για να αντιμετωπίσει τους ξεσηκωμούς ενάντια σε αυτή την ένωση.

«Highlander II: The Quickening» (1991)

Μετά την επιτυχία του πρώτου «Highlander», ήρθε αυτό το απογοητευτικό σίκουελ, το οποίο συναντάει κανείς σε πολλές λίστες με τις χειρότερες ταινίες όλων των εποχών. Στο ζοφερό 2024, όπου μια εταιρεία-κολοσσός ελέγχει τον πλανήτη μέσω μιας ασπίδας που μπλοκάρει την ηλιακή ακτινοβολία, καθώς το στρώμα του όζοντος έχει προ πολλού εξαντληθεί, ο ηλικιωμένος Κόνορ Μακ Λάουντ (Κριστόφ Λαμπέρ), μυστηριωδώς ξαναγίνεται νέος χάρη στον επίσης μυστηριωδώς ανεστημένο Ραμίρεζ (Σον Κόνερι) που είχε πεθάνει στην αρχική ταινία του 1986.

«Songbird» (2020)

Σε μια από τις πιο πρόσφατες ταινίες που τόλμησαν να χρησιμοποιήσουν το 2024 ως φουτουριστικό σκηνικό, η ανεξέλεγκτη μετάλλαξη της COVID-19 σε COVID-23 έχει μετατρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, όπου τα μολυσμένα άτομα κρατούνται σε στρατόπεδα καραντίνας υπό τρομερές συνθήκες. Ηταν η πρώτη ταινία που γυρίστηκε στο Λος Αντζελες εν μέσω λοκντάουν, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2020.

«The Last Days of American Crime» (2020)

Πρόκειται για ταινία που γυρίστηκε το 2018 αλλά έμεινε 2 χρόνια στο ράφι μέχρι να βρει τον δρόμο για το Netflix (γεγονός που προδιαθέτει για την ποιότητά της…). Αποτελεί μεταφορά ενός graphic novel και διαδραματίζεται σε ένα 2024 όπου η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκπέμπει ένα σήμα το οποίο εμποδίζει τους πολίτες από το να διαπράξουν εγκλήματα. Πέρα από αυτό, είναι μια κλασική ταινία ληστείας.

«Thunder Force» (2021)

Στην πιο πρόσφατη ταινία αυτής της λίστας, μία κοσμική ακτινοβολία το 1983 χάρισε υπερδυνάμεις στα πιο ψυχωτικά άτομα του πλανήτη μετατρέποντάς τα σε υπερ-κακούς. Στο 2024 μια επιστήμονας και η φίλη της (Οκτάβια Σπένσερ και Μελίσα Μακάρθι) αποκτούν επίσης υπερδυνάμεις χάρη σε ένα φάρμακο που παρασκεύασε η πρώτη, και επιχειρούν να επαναφέρουν την τάξη με ξεκαρδιστικά (όχι και τόσο, καθώς αυτή η κωμωδία του Netflix «θάφτηκε» από κοινό και κριτικούς) αποτελέσματα.