Ενας οδικός χάρτης για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους είναι ο καλύτερος τρόπος για να σταθεροποιηθεί η ευρύτερη περιοχή και να απομονωθεί το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, καθώς ολοκλήρωσε την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, με συνάντηση στο Κάιρο με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Η επίσκεψη Μπλίνκεν έγινε μια ημέρα αφότου η Αίγυπτος και η Ιορδανία προειδοποίησαν ότι η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 23.000 Παλαιστίνοι, δεν πρέπει να οδηγήσει στον εκτοπισμό των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας.

Ομως χθες το ενδιαφέρον στράφηκε στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη, όπου κατέφυγε η Νότια Αφρική κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα και ζητώντας από τους δικαστές να διατάξουν την αναστολή της ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας στον παλαιστινιακό θύλακο. Εξω από το δικαστήριο συγκεντρώθηκαν φιλο-ισραηλινοί και φιλο-παλαιστίνιοι διαδηλωτές.

«Υποκινητής» ο Νετανιάχου

Την πρώτη από τις δύο ημέρες ακροάσεων στο Δικαστήριο του ΟΗΕ, ο Τεμπέκα Νγκουκαϊτόμπι, συνήγορος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νότιας Αφρικής, κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση για την πρόθεσή της να επιφέρει «καταστροφή του πληθυσμού» της Γάζας, αναφέροντας ότι οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, είναι μεταξύ των «υποκινητών της γενοκτονίας».

Το Ισραήλ απέρριψε τις κατηγορίες για γενοκτονία ως ψευδείς και αβάσιμες και είπε ότι η Νότια Αφρική μιλούσε εξ ονόματος της Χαμάς – κάτι που η Πρετόρια διέψευσε. «Είδαμε σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα σόου υποκρισίας στην ιστορία, όταν η Νότια Αφρική έγινε ο νόμιμος βραχίονας μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, της Χαμάς» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Λιόρ Χαϊάτ. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι η υποκρισία και τα ψέματα παρουσιάστηκαν στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι η κατηγορία της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα θα μπορούσε να συμβεί μόνο σε έναν κόσμο ανάποδο. «Πολεμάμε τους τρομοκράτες, πολεμάμε τα ψέματα» είπε ο Νετανιάχου.

«Σήμερα είδαμε έναν κόσμο ανάποδα. Το Ισραήλ κατηγορείται για γενοκτονία ενώ αγωνίζεται κατά της γενοκτονίας. Το Ισραήλ πολεμά δολοφόνους τρομοκράτες που διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας: έσφαξαν, βίασαν, έκαψαν, τεμάχισαν, αποκεφάλισαν – παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους, νέους άνδρες και γυναίκες. Η υποκρισία της Νότιας Αφρικής κραυγάζει μέχρι τους ουρανούς» τόνισε. «Πού ήταν η Νότια Αφρική όταν εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν ή ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους στη Συρία και την Υεμένη, από ποιον; Από τους εταίρους της Χαμάς». Ο ισραηλινός πρωθυπουργός κατέληξε τονίζοντας ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του έως ότου επιτύχει «απόλυτη νίκη».

«Ανθρώπινα ζώα»

Για να υπερασπιστεί την κατηγορία της για πράξεις γενοκτονίας, η Νότια Αφρική επεσήμανε τη συνεχιζόμενη εκστρατεία βομβαρδισμού του Ισραήλ και τα σχόλια του ισραηλινού υπουργού Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ ότι το Ισραήλ θα επιβάλει ολοκληρωτικό αποκλεισμό ως μέρος μιας μάχης ενάντια στα «ανθρώπινα ζώα». Η Σύμβαση Γενοκτονίας του 1948, που θεσπίστηκε στον απόηχο της μαζικής δολοφονίας των Εβραίων στο ναζιστικό ολοκαύτωμα, ορίζει τη γενοκτονία ως «πράξεις που διαπράττονται με πρόθεση να καταστρέψουν, εν όλω ή εν μέρει, μια εθνική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα».

Η Νότια Αφρική μετά το απαρτχάιντ υπερασπίζεται ενεργά την παλαιστινιακή υπόθεση, μια σχέση που σφυρηλατήθηκε όταν ο αγώνας του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου ενάντια στην κυριαρχία της λευκής μειονότητας στηριζόταν από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης του Γιάσερ Αραφάτ.

Το δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί για πιθανά έκτακτα μέτρα αργότερα αυτόν τον μήνα, αλλά δεν θα αποφανθεί άμεσα σχετικά με τους ισχυρισμούς για γενοκτονία – αυτές οι διαδικασίες μπορεί να διαρκέσουν χρόνια. Οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι οριστικές και χωρίς έφεση – αλλά το Δικαστήριο δεν έχει τρόπο να τις εκτελέσει.