Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια Συρία και το Ιράκ πλήττωντας 25 θέσεις Κούρδων μαχητών, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Οι επιχειρήσεις διεξήχθησαν στη βόρεια Συρία και στις επαρχίες Μετίνα, Χακούρκ και Καντίλ στο βόρειο Ιράκ στις 21:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας), τόνισε το τουρκικό υπουργείο.

Το τουρκικό ΥΠΑΝ κατά δήλωσή του ισχυρίστηκε ότι πολλοί μαχητές «εξουδετερώθηκαν» σε αεροπορικές επιδρομές που κατέστρεψαν 25 στόχους που αποτελούνταν από σπηλιές, καταφύγια και αποθήκες.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας

Εννέα Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες Παρασκευή σε μάχες με αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο ασφαλείας υπό τον Ερντογάν

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός κράτους «τρομοκρατών» στα νότια σύνορά της και είναι βασική προτεραιότητά της να εξοντώσει δια παντός την απειλή της «τρομοκρατίας» από όπου κι αν αυτή προέρχεται, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξεδόθη μετά το έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο ασφαλείας, το οποίο συγκάλεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα σήμερα στο γραφείο του, στο Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη.

Αργά χθες (12/1) βράδυ, είχε ανακοινωθεί ο θάνατος εννέα Τούρκων στρατιωτών σε συγκρούσεις του στρατού με μέλη του παράνομου στην Τουρκία Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) στο βόρειο Ιράκ και ο τραυματισμός άλλων δύο.

Στην ανακοίνωση, η Τουρκία κατηγορεί το ΡΚΚ ότι λειτουργεί «ως εργολάβος» για λογαριασμό ξένων δυνάμεων.

«Θα πληρώσουν για κάθε σταγόνα αίματος που έχυσαν»

«Οι πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες κατά των στρατευμάτων μας, που επιχειρούν εκτός των συνόρων μας, αποτελούν ένα ύπουλο μέρος των σεναρίων για την αναβίωση της οργάνωσης», σημειώνεται.

Και προστίθεται: «Στο πλαίσιο του δικαιώματός μας στην αυτοάμυνα και των διμερών συμφωνιών, η κύρια προτεραιότητά μας είναι να εξαλείψουμε οριστικά όπου υπάρχει τρομοκρατική απειλή, στρατόπεδο, καταφύγιο, σχηματισμός, ανεξάρτητα από το ποιος κρύβεται από πίσω. Οι αχρείοι αποσχιστές, που αναλαμβάνουν την υπεργολαβία των εχθρών της Τουρκίας, θα πληρώσουν για κάθε σταγόνα αίματος που έχυσαν. Είμαστε αποφασισμένοι να δυσαρεστήσουμε τόσο αυτούς που λειτουργούν ως υποχείρια στις παγίδες που στήνονται για να εμποδίσουν τον στόχο του ‘αιώνα της Τουρκίας’, όσο και αυτούς που κρατούν τα νήματά τους».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στην περιοχή και ότι σε αυτές σκοτώθηκαν 45 αντάρτες, εκ των οποίων οι 36 στο βόρειο Ιράκ και οι 9 στη βόρεια Συρία.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι υπουργοί Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Μετίν Γκιουράκ, ο αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) Ιμπραχίμ Καλίν και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Οι συγκρούσεις μεταξύ του τουρκικού στρατού και του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 22 και 23 Δεκεμβρίου, η Άγκυρα είχε ανακοινώσει τον θάνατο 12 στρατιωτών της, καθώς και 20 μελών του ΡΚΚ, ενώ καθημερινά οι τουρκικές αρχές ανακοινώνουν στοχευμένες επιθέσεις του στρατού και της ΜΙΤ κατά Κούρδων ανταρτών σε βόρειο Ιράκ και βόρεια Συρία.