«Ο Πούτιν δεν μας φοβίζει… Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε» δηλώνουν οι νέοι της Σουηδίας, μετά την προειδοποίηση του υπουργού Πολιτικής Άμυνας της χώρας ότι ίσως ξεσπάσει πόλεμος στη χώρα για πρώτη φορά μετά από 210 χρόνια.

Μάλιστα, ο Καρλ Όσκαρ Μπόλιν κάλεσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τον νεότερο πληθυσμό της χώρας να ενταχθεί σε εθελοντικές ομάδες άμυνας, θέτοντας το ερώτημα «εσείς ποιοι είστε, αν πόλεμος έρθει εδώ;».

Κι ενώ οι περισσότεροι έκαναν λόγο για τρομολαγνεία, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μέχρι τα τέλη Ιουλίου, μια ομάδα νέων από τη Στοκχόλμη ξεκαθάρισαν στην Daily Mail ότι είναι «έτοιμοι για όλα». Σημειώνεται ότι αυτούς τους μήνες η κυβέρνηση της Σουηδίας προσπαθεί να ανταποκριθεί στην απαίτηση της Συμμαχίας για αύξηση στο 2% του ΑΕΠ των αμυντικών δαπανών της, που είναι το διπλάσιο από τους συνήθεις υπολογισμούς της.

Ο πόλεμος (δεν) βρίσκεται στη γωνία

Σε κάθε περίπτωση οι νέοι της Σουηδίας, παρότι συνολικά απέρριψαν την ιδέα ότι ο πόλεμος βρίσκεται στη γωνία, όλοι τους συμφώνησαν ότι είναι έτοιμοι να τα βάλουν με τη Ρωσία, αν οι εξελίξεις το απαιτήσουν. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα ο Lukas Stahl, 25 ετών, που εργάζεται στην εστίαση «προσωπικά, αυτά που είπε ο υπουργός δεν με ανησυχούν ιδιαίτερα, δεν φοβάμαι εύκολα και δεν βλέπω καμία άμεση απειλή. Ταυτόχρονα, συμφωνώ ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ως χώρα και ότι δεν πρέπει να μας πιάσουν στον ύπνο, αλλά δεν σκοπεύω και  να βιαστώ να αγοράσω κονσέρβες και μπαταρίες.

«Είμαι έτοιμος να πολεμήσω για τη χώρα μου αν χρειαστεί και παρόλο που δεν είχα επιστρατευτεί όταν ήμουν νεότερος, θα κάνω το καθήκον μου. Στη Σουηδία μπορείς να κληθείς στο μέτωπο μέχρι την ηλικία των 30 ετών, οπότε μου απομένουν πέντε χρόνια και είμαι περισσότερο από πρόθυμος να προστατεύσω τον λαό μας», συνέχισε.

«Ο Πούτιν δεν με φοβίζει και η Ουκρανία είναι διαφορετική περίπτωση από τη Σουηδία. Δεν βλέπω τη Ρωσία να μας επιτίθεται τώρα, καθώς έχει πολλά άλλα πράγματα για να ανησυχεί», κατέληξε ο ίδιος. «Και τα κορίτσια μπορούν να στρατολογηθούν και εγώ έδωσα πέρυσι τις εξετάσεις μου, αλλά δεν μπήκα, για ιατρικούς λόγους. Για να είμαστε δίκαιοι, το να μου δώσουν όπλο δεν είναι μάλλον καλή ιδέα, αλλά έχω πολλές φίλες που υπηρετούν στον στρατό και το απολαμβάνουν πραγματικά, η μία είναι οδηγός φορτηγού και περνάει υπέροχα», συμπλήρωσε από την πλευρά της η 19χρονη φοιτήτρια Sonja Moberg.

«Καλή ιδέα να είμαστε έτοιμοι»

«Δεν ανησυχώ ότι θα μας επιτεθούν, αλλά νομίζω ότι είναι καλή ιδέα να είμαστε έτοιμοι, ο πατέρας μου λέει ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και μάλλον ανησυχεί περισσότερο από μένα. Δεν μπορώ να φανταστώ τη Ρωσία να μας επιτίθεται στρατιωτικά, επειδή έχει στα χέρια της άλλον έναν πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά μπορώ να πιστέψω ότι μπορεί να επιτεθεί στις υποδομές, την ηλεκτρική ενέργεια ή το διαδίκτυο», ολοκλήρωσε το σκεπτικό της η προαναφερόμενη.

Όλα ξεκίνησαν από την δήλωση του Καρλ Όσκαρ Μπόλιν ότι ίσως ξεσπάσει πόλεμος στη χώρα για πρώτη φορά μετά από 210 χρόνια

Ο Dino Fors, 19 ετών, που εργάζεται σε ένα κατάστημα ψιλικών ξεκαθάρισε ότι δεν παίρνει το όλο θέμα πολύ σοβαρά. «Πραγματικά δεν βλέπω να γίνεται πόλεμος, αλλά φυσικά είμαι έτοιμος να πολεμήσω αν χρειαστεί. Είμαι στην κατάλληλη ηλικία για την επιστράτευση και ο ιδανικός υποψήφιος, αλλά δεν έχω επιλεγεί ακόμη, αν και κάποιοι φίλοι μου έχουν επιλεγεί. Αν με καλέσουν τότε ας είναι, θα υπερασπιστώ ευχαρίστως τη χώρα μου, αλλά όπως είπα, δεν βλέπω να συμβαίνει σύντομα, και ούτως ή άλλως πρέπει πρώτα να περάσουν από τη Φινλανδία», εξήγησε.

«Νομίζω, όμως, ότι ο Πούτιν θα κάνει μεγάλο λάθος αν επιτεθεί στη Σουηδία, καθώς έχουμε πολλούς ισχυρούς φίλους. Δεν μπορώ να μας δω σαν τους επόμενους στη λίστα του», κατέληξε ο ίδιος, ενώ ο ξυλουργός Yngue Ericsson, 27 ετών, δήλωσε ότι «φυσικά και θα ήμουν έτοιμος να πολεμήσω για τη χώρα μου – γιατί να μην το κάνω;».

Περισσότεροι νέοι στον σουηδικό στρατό

Σύμφωνα με τις στρατιωτικές υπηρεσίες της χώρας, περίπου 28.000 νέοι θα καταταγούν φέτος στον σουηδικό στρατό. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός από τότε που επανήλθε η επιστράτευση το 2017, δήλωσε ο Per Andersen Helseth, από το συμβούλιο Swedish Duty and Examination Board, αποκαλύπτοντας ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί επίσης το TikTok για να αυξήσει τον αριθμό των συμμετεχόντων. Όσοι έχουν ολοκληρώσει την επιστράτευση και  έχουν πάρει το πράσινο φως για να πολεμήσουν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε οποιαδήποτε πιθανή στρατιωτική σύγκρουση. Να σημειωθεί ότι η μη αναφορά τιμωρείται με φυλάκιση έως και τέσσερα χρόνια. Τα έγγραφα για όσους γεννήθηκαν το 2006 θα αρχίσουν να αποστέλλονται τον Μάρτιο και η επιστράτευση θα διαρκέσει έως τον Απρίλιο του 2025.

Με φόντο τα παραπάνω αξιοσημείωτα είναι τα λόγια του Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ και πρώην πρωθυπουργού της Δανίας, ο οποίος σε παλαιότερο άρθρο του στους New York Times έγραψε ότι «η ειρωνεία είναι ότι ο σκληρός πόλεμος του κ. Πούτιν στην Ουκρανία θα επιτύχει το αντίθετο από τις φιλοδοξίες του: το ΝΑΤΟ θα βγει από αυτή την κρίση μεγαλύτερο, ισχυρότερο και πιο ενωμένο. Το θέαμα των ρωσικών τανκς να ξεχύνονται πέρα από τα σύνορα προς την Ουκρανία διέλυσε πολλές μακροχρόνιες πεποιθήσεις για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Πουθενά δεν ισχύει αυτό περισσότερο από τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Όπως είπε ξερά η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν, «η Ρωσία δεν είναι ο γείτονας που φανταζόμασταν».