Με ιδιαίτερη ένταση ξεκίνησε η πολιτική χρονιά στις ΗΠΑ ενόψει των προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο. Ο Τζο Μπάιντεν σύγκρινε τον Ντόναλντ Τραμπ με τους ναζιστές και ο πρώην πρόεδρος αποκάλεσε τον νυν «κακομοίρη».

Στην ομιλία του ο πρόεδρος Μπάιντεν κατηγόρησε τον Τραμπ, τον πιθανότερο αντίπαλό του στις φετινές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ότι υποκίνησε τις επιθέσεις της 6ης Ιανουαρίου και σχεδιάζει εκδίκηση σε όσους επιδιώκουν να τον τιμωρήσουν.

Ο αμερικανός πρόεδρος έθεσε τα ερωτήματα για το μέλλον της δημοκρατίας στις ΗΠΑ στο επίκεντρο της προσπάθειάς του για επανεκλογή. «Είπε στο πλήθος να πολεμήσει κολασμένα. Και η κόλαση εξαπολύθηκε» ανέφερε ο Μπάιντεν για την επίθεση των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021. «Στη συνέχεια, ως συνήθως, άφησε τη βρώμικη δουλειά σε άλλους και πήγε στον Λευκό Οίκο».

Στην επέτειο της εισβολής

Ο Μπάιντεν επέλεξε να κάνει την πρώτη μεγάλη προεκλογική ομιλία για τη χρονιά στην επέτειο των τριών ετών από τις επιθέσεις της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, θέλοντας να αυξήσει την πίεση στον Τραμπ καθώς εκείνος θέτει διαρκώς ερωτήματα για τους χειρισμούς του Μπάιντεν σχετικά με την οικονομία αλλά και για την ηλικία του νυν προέδρου που είναι 81 ετών. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν απέχει πολύ ηλικιακά, είναι 77 ετών.

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Τραμπ και τους οπαδούς του επικίνδυνους ακραίους και ζήτησε από τους Δημοκρατικούς, τους ανεξάρτητους και «κυρίως τους Ρεπουμπλικανούς» που αγαπούν τη δημοκρατία των ΗΠΑ να τον στηρίξουν. «Η δημοκρατία είναι στο ψηφοδέλτιο. Η ελευθερία σας είναι στο ψηφοδέλτιο» τόνισε. Δεν απέφυγε μάλιστα να συγκρίνει τις τακτικές του Τραμπ με εκείνες των ναζί. Υπενθύμισε ότι ο πρώην πρόεδρος έχει αποκαλέσει τους αντιπάλους του «παράσιτα», δηλαδή την «ίδια ακριβώς γλώσσα που χρησιμοποιούνταν στη ναζιστική Γερμανία».

Και ο Μπάιντεν κατέληξε: «Πώς τολμά; Για το όνομα του Θεού, ποιος νομίζει ότι είναι;». Καθ’ όλη την ομιλία του ο Μπάιντεν επέστρεφε ξανά και ξανά στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου, θυμίζοντας τους διαδηλωτές που ζητούσαν τον απαγχονισμό του τότε αντιπροέδρου Μάικ Πενς. Οι άνθρωποι πέθαναν επειδή τα ψέματα του Τραμπ «έφεραν όχλο στην Ουάσιγκτον» τόνισε.

Σερί αδυναμίας

Ο Τραμπ δεν άργησε να αντεπιτεθεί χαρακτηρίζοντας τον Μπάιντεν «κακομοίρη, με ένα αδιάσπαστο σερί αδυναμίας, ανικανότητας, διαφθοράς και αποτυχίας». Ο πρώην πρόεδρος χρησιμοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στην Αϊοβα φέτος – όπου σε μια εβδομάδα θα διεξαχθούν οι πρώτες προκριματικές εκλογές για το ρεπουμπλικανικό χρίσμα – για να κάνει επιθέσεις όχι μόνο στον Μπάιντεν αλλά και στη Νίκι Χέιλι, ίσως την ισχυρότερη αντίπαλό του για το χρίσμα. Ο Τραμπ παρουσίασε ένα σκοτεινό πορτρέτο των ΗΠΑ, που αποκάλεσε «αποτυχημένο» έθνος, το οποίο κατακλύζεται από «τρομοκράτες» και μετανάστες από «ψυχικά άσυλα» που ξεχύνονται στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού.

«Τίποτα δεν έχει βελτιωθεί κάτω από τον απατεώνα Τζο Μπάιντεν. Ολα είναι χάλια», είπε ο Τραμπ. Εστρεψε τα πυρά του και προς τη Χέιλι, η οποία υπηρέτησε ως πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ επί δύο χρόνια κατά τη διάρκεια της θητείας του. «Η Νίκι Χέιλι βρισκόταν στην τσέπη των δωρητών του κατεστημένου των ανοιχτών συνόρων όλη της την καριέρα», είπε ο Τραμπ. «Είναι πυπέρ της παγκοσμιοποίησης». Η ομάδα της Χέιλι ανταπέδωσε, επικαλούμενη το ρεκόρ της στη Νότια Καρολίνα όπου υπηρέτησε ως κυβερνήτης. «Ο Ντόναλντ Τραμπ πιθανότατα δεν θυμάται ότι η Νίκι Χέιλι πέρασε έναν από τους πιο σκληρούς νόμους κατά της παράνομης μετανάστευσης στη χώρα το 2011, επειδή τότε εκείνος ήταν ακόμα φιλελεύθερος στη Νέα Υόρκη», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Κεντρικός ρόλος

Εντωμεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο συμφώνησε να αποφασίσει εάν ο Τραμπ μπορεί να πάρει μέρος στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων στο Κολοράντο. Ετσι οι δικαστές αναλαμβάνουν κεντρικό ρόλο που θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία των φετινών προεδρικών εκλογών. Η απόφαση θα έχει ευρύτερο αντίκτυπο, καθώς πιθανότατα θα καθορίσει εάν ο πρώην πρόεδρος, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για εξέγερση σε αρκετές πολιτείες, θα μπορεί να διεκδικήσει τον Λευκό Οίκο και εάν εκλεγεί, να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Η υπόθεση θα συζητηθεί στις 8 Φεβρουαρίου και το δικαστήριο πιθανότατα θα αποφασίσει γρήγορα. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Κολοράντο είχε προτρέψει τους δικαστές να αποφανθούν έως τις 5 Μαρτίου, όταν πολλές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του Κολοράντο, διεξάγουν προκριματικές εκλογές.