Πρόκειται για την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Οπως για τον Αύγουστο που δεν υπάρχουν ειδήσεις – μια αληθινή υπερβολή του Ουμπέρτο Εκο. Υπάρχει ενδεχόμενο απόκτησης εντυπωσιακού ποδοσφαιριστή μεσούντος του χειμώνα; Μικρές είναι οι πιθανότητες, αλλά στον Ολυμπιακό όλα γίνονται και η Πρωτοχρονιά ήταν ημέρα ενός σπέσιαλ δώρου με το καλύτερο αμπαλάζ.

Η δεύτερη μεταγραφή των Ερυθρόλευκων στο χειμερινό μεταγραφικό παζάρι υπήρξε ηχηρή και έκανε παραπάνω κρότο σε σχέση με την αντίστοιχη του Ναβάρο. Οχι πως ο ισπανός στράικερ δεν δημιουργεί προσδοκίες με το παλμαρέ του, αλλά ο Ζέλσον Μαρτίνς στα πολύ καλά του είναι απλά το «κάτι άλλο». Μια πολυτέλεια για το εγχώριο πρωτάθλημα και θα τον απολαμβάνουν στο εξής (κυρίως) όσοι, με το καλό, πιάσουν θέση στις εξέδρες κατά τους αγώνες του Ολυμπιακού. Από τον Φεβρουάριο και μετά, ασφαλώς, ένεκα της πολύ συζητήσιμης απόφασης για «κλειστά γήπεδα».

Μετεωρική άνοδος

Ο Μαρτίνς γεννήθηκε στο Πράσινο Ακρωτήρι και έχει έναν διασκελισμό που θυμίζει έναν άλλον παίκτη που πέρασε από τα μέρη μας και γεννήθηκε εκεί: ναι, τον καταπληκτικό Ντανιέλ Μπατίστα. Οχι χώρα με ποδοσφαιρική παράδοση, το ταλέντο όμως ενίοτε φτάνει ψηλά και ο Μαρτίνς εντάχθηκε στις ακαδημίες της Σπόρτινγκ και εκεί εξελίχθηκε. Στην ερώτηση «είναι καλές αυτές οι ακαδημίες», απάντηση υπάρχει και εστιάζεται σε πρόσωπα: Ρονάλντο, Ζοάο Μάριο, Ραφαέλ Λεάο, Ποντένσε, ας μην πούμε άλλους… Μάλιστα, ο Ποντένσε, καλωσόρισε νωρίς νωρίς στην Ελλάδα τον Μαρτίνς και οι φίλοι του ποδοσφαίρου σκαρώνουν όνειρα. Από τη μια μεριά ο Ποντένσε και από την άλλη ο νεοαποκτηθείς άσος του Ολυμπιακού.

Πώς θα τους αντιμετωπίσουν οι αντίπαλες άμυνες; Χαρακτηριστικό και των δύο είναι η καλή ντρίμπλα, η κλειστή ή αυτή σε ανοιχτό χώρο, καθόσον αμφότεροι ποντάρουν στο σπριντ και την ταχύτητά τους. Λες και έχουν στις… τσέπες των σορτς κλειδί και ανοίγουν κάθε οπισθοφυλακή που μένει κλειδωμένη και θέλει να μην επιτρέψει στην ισχυρή ομάδα να κάνει το παιχνίδι της, να φτάσει στον στόχο που έχει θέσει. Ο Ζέλσον Μαρτίνς, ανέβηκε γρήγορα γρήγορα τα σκαλιά της καταξίωσης. Από τον Ιανουάριο του 2019 ανήκε στη Μονακό, μια ομάδα που αρέσκεται να επενδύει σε παίκτες που έχουν ορίζοντα μπροστά τους, σε παιδιά με σαφείς δυνατότητες να κάνουν τη διαφορά στο χορτάρι.

Επιτυχία πρώτου μεγέθους

Ο ηλικίας 28 ετών εξτρέμ φεύγει από τους Μονεγάσκους, έχοντας στα πόδια του 129 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Απολογισμός; Σκόραρε 16 γκολ και μοίρασε 14 ασίστ. Το αν έχει αξία ο Μαρτίνς φαίνεται και από το γεγονός πως στο Πριγκιπάτο εκταμίευσαν το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ για να τον αποκτήσουν από την Ατλέτικο που είχε δαπανήσει κοντά στα 22 εκατομμύρια ευρώ το ’18 για να τον πάρει από τη Σπόρτινγκ. Με τους Δράκους της Πορτογαλίας, ο εξτρέμ έκανε καταπληκτικά πράγματα και δημιουργούσε ντόρο με τα πεπραγμένα του στον αγωνιστικό χώρο. Η αξία του έφτανε τα 35 εκατ. ευρώ, ήταν δηλαδή δυσθεώρητη και πολλοί εκτιμούσαν πως θα έφτανε πολύ ψηλά. Χαρακτηριστικό του πόσο πίστευε το κοινό τον παίκτη, είναι το γεγονός πως μπαράζ δημοσιευμάτων τον είχαν ως στόχο μεγάλων κλαμπ της Γηραιάς. Δεν είναι μικρό πράγμα για έναν παίκτη να μιλάει με τα καλύτερα λόγια για αυτόν ένας Κριστιάνο Ρονάλντο ή στην αρχή της καριέρας του να τον ονομάζουν ως νέο Λουίς Φίγκο στην Πορτογαλία. Και μόνο που είχε ρήτρα 100 εκατομμύρια ευρώ όταν ήταν στη Σπόρτινγκ, καταλαβαίνουμε όλοι γιατί ποδοσφαιριστή μιλάμε. Με παραστάσεις σε υψηλό επίπεδο από πρωταθλήματα όπως αυτά της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, μόνο και μόνο που έρχεται στην Ελλάδα πρόκειται για επιτυχία πρώτου μεγέθους και κάτι που έκανε τον γύρο του κόσμου – όχι άδικα.

Κάνει τα δύσκολα, εύκολα

Τι άλλο μπορεί να δει κάποιος από τον Ζέλσον Μαρτίνς όταν αυτός βρίσκεται σε πλήρη φόρμα; Διαθέτει αυτοπεποίθηση που του επιτρέπει να πηγαίνει στο «ένας με έναν». Δοκιμάζει φαινομενικά δύσκολες ντρίμπλες και κάνει να φαίνεται το δύσκολο… υπερβολικά εύκολο στο χορτάρι. Ενας σκιέρ σε γήπεδο ποδοσφαίρου, ικανός στα πρώτα μέτρα να δώσει μάθημα «απαλλαγής από τον αντίπαλο», να ξεφύγει και να τον αφήσει ακίνητο! Μόνο να τον θαυμάζει για τον αντίληψη που έχει στο παιχνίδι αλλά και την τεχνική που καταθέτει οσάκις αυτό χρειάζεται.

Είναι ξεκάθαρο πως στον Πειραιά θέλουν τον καλό Μαρτίνς προκειμένου να ανοίξουν ομάδες που κλείνονται στο καβούκι τους ή και να αξιοποιηθεί η ταχύτητά του σε ευρωπαϊκά παιχνίδια, εκεί που το παιχνίδι των αντεπιθέσεων πάντα έχει τη μεγίστη σημασία του. Ο πορτογάλος ακραίος, με την ικανότητα να πηγαίνει και προς το κέντρο, είναι… μανούλα σε κάτι τέτοια. Κλάση που ουδείς καλόπιστος μπορεί να αμφισβητήσει. Αλλωστε, το βιογραφικό ενός παίκτη, συχνά λέει τα πάντα. Και του νιόφερτου στον Ολυμπιακό άσου, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό. Μένει να προσαρμοστεί. Να βρεθεί με τους νέους συμπαίκτες του. Και να επιβεβαιώσει τις πολλές συστάσεις που τον συνοδεύουν.

Οσο για τον ποιον παίκτη θαυμάζει ο Ζέλσον Μαρτίνς, κάποτε είχε αποκαλύψει πως τον… τρέλαινε ο Ρομπίνιο. Για το στυλ, την αρμονία στις κινήσεις και την τεχνική του. Αν έχει κάποια από τα ανωτέρω ο Πορτογάλος και πόσα μπορεί να δείξει με τη φανέλα του Ολυμπιακού στις διοργανώσεις και τα ραντεβού που έρχονται, πολύ σύντομα θα το διαπιστώσουμε.