Η πολύ σκληρή στάση που τηρεί η κυβέρνηση Μελόνι στην Ιταλία απέναντι στους μετανάστες φαίνεται να έχει ανακόψει κάπως τα κύματα μεταναστών που κατευθύνθηκαν μαζικά τους τελευταίους μήνες προς τη Λαμπεντούζα. Στα τέλη Σεπτεμβρίου η ακροδεξιά πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η χώρα της αλλάζει στρατηγική και ότι αυξάνει τη διάρκεια της προσωρινής κράτησης των παράτυπων μεταναστών σε κλειστά κέντρα, από δώδεκα σε δεκαοκτώ μήνες. Με τη βοήθεια του στρατού, όπως είπε η Μελόνι, πρόκειται να αυξηθεί και ο συνολικός αριθμός των κέντρων αυτών.

Λίγο αργότερα, στις αρχές Νοεμβρίου, η ιταλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη συμφωνία που έκανε με τον αλβανό ομόλογό της Εντι Ράμα για τη δημιουργία στην Αλβανία δύο κέντρων για τη διαχείριση παράτυπων μεταναστών, που όμως θα τα χρηματοδοτεί και θα τα διαχειρίζεται η ιταλική κυβέρνηση. Δηλαδή εκεί θα στέλνονται μετανάστες που φθάνουν παράτυπα στις ιταλικές ακτές, μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου.

Αμηχανία

Η συμφωνία προκάλεσε αμηχανία στις Βρυξέλλες, όμως δεν έλειψαν και οι χώρες που έδειξαν ότι θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό. Στην Ιταλία ξεσηκώθηκε σάλος, με ειδικούς να τονίζουν πως εγείρεται ένα μεγάλο ηθικό ζήτημα αλλά το θέμα πάγωσε, καθώς εξετάζεται η συνταγματικότητα της συμφωνίας από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας. Πρόσφατα πάντως αναλυτές δήλωσαν στο Politico πως τα μέτρα που έχει λάβει ή ανακοινώσει η Μελόνι φαίνεται να αποτρέπουν αύξηση των μεταναστευτικών ροών, χωρίς να αποκλείσουν πάντως ότι σε αυτό συμβάλλουν και οι δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα.