Αριθμητικός στόχος για το ΠΑΣΟΚ στις ερχόμενες ευρωεκλογές δεν υπάρχει επισήμως, με τη Χαριλάου Τρικούπη να βάζει τον πήχη στο «καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» και περιγράφοντας τις ερχόμενες ευρωεκλογές ως ένα σκαλοπάτι προς τον στόχο των εθνικών εκλογών το 2027.

Φέτος, όμως, η νέα χρονιά ξεκινάει με συγκεκριμένα δεδομένα για τη Δημοκρατική Παράταξη: το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις, σε αργή αλλά σχετικά σταθερή άνοδο, χωρίς ωστόσο να «σκοράρει» ακόμα όπως θα ήθελε στον δείκτη κυβερνησιμότητας, που θα του χρειαστεί στον δρόμο για να γίνει ο «αξιόμαχος αντίπαλος της ΝΔ», όπως έχει ήδη εξαγγείλει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στις ερχόμενες ευρωεκλογές, επομένως, τα δεδομένα θέτουν τον στόχο – το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να είναι δεύτερο κόμμα, με ποσοστό που θα αντικατοπτρίζει την άνοδο που παρατηρείται και στα ποσοτικά των ερευνών που διεξήχθησαν στο τέλος του 2023.

Για την κυβερνησιμότητα, στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν πως το ερχόμενο διάστημα θα πρέπει να κρατούν λεπτές ισορροπίες – δείχνοντας αφενός ξεκάθαρη αντιπολιτευτική διάθεση απέναντι στη ΝΔ, χωρίς όμως να φανεί πως κλίνουν στη στάση «όχι για το όχι». Κομβικής σημασίας χειρισμός, που θα αναδείξει και τη στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ έως τις ευρωεκλογές, θεωρείται η επιλογή που θα γίνει για τη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ και στη δημιουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων.

Στάση αναμονής

Μέχρι τώρα στο κόμμα κρατούν στάση αναμονής για να δουν το νομοσχέδιο και να αποφασίσουν μετά τη στάση τους, όμως ήδη στην κριτική που γίνεται δεν υπάρχει καθολική άρνηση στη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων – αντιθέτως, έμφαση δίνεται κυρίως στη βιασύνη της κυβέρνησης που δεν ζητεί επί της ουσίας διαβούλευση περιμένοντας τη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16, αλλά και στην επί της ουσίας ενίσχυση των δημόσιων ΑΕΙ, αμφισβητώντας τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα (σε μορφή ερωταπαντήσεων) το αρμόδιο υπουργείο.

Είναι δεδομένο πως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ θα κατατεθούν, επί του συγκεκριμένου σημείου, βελτιωτικές προτάσεις, τη δεδομένη στιγμή ωστόσο αυτό που υπερισχύει είναι η καχυποψία προς την πλευρά της κυβέρνησης. Στα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα φανεί και ο τρόπος που το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει άνοιγμα σε ένα πιο κεντρώο ακροατήριο, με δεδομένο πως θέλει να απευθυνθεί σε μια ευρύτερη Κεντροαριστερά, που συμπεριλαμβάνει μια ιδεολογική γκάμα από το προοδευτικό Κέντρο έως τις παρυφές της παραδοσιακής Αριστεράς και των οικολογικών κινημάτων.

Ενα ακόμα ζήτημα στο οποίο το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει συμβολικά τις διαφορές του με τη ΝΔ είναι το δικαίωμα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που φέρνει στο τραπέζι και το δικαίωμα στην τεκνοθεσία. Ανεξαρτήτως της χρονικής στιγμής που η θεσμοθέτηση έρθει προς ψήφιση, η Χαριλάου Τρικούπη θα μπορεί να κατηγορεί το Μέγαρο Μαξίμου πως κλείνει το μάτι σε ένα συντηρητικό κοινό (μην επιβάλλοντας κομματική πειθαρχία), γνωρίζοντας πως μπορεί να βασίζεται στις ψήφους της προοδευτικής αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ταχθεί υπέρ του δικαιώματος στον πολιτικό γάμο για όλα τα ζευγάρια, θεωρώντας πως πρόκειται για ένα θέμα που έχει λυθεί εδώ και χρόνια στα μεγαλύτερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (με δεδομένη θετική στάση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών), ενώ η τελική στάση του κόμματος αναμένεται να κριθεί και στη σχετική συζήτηση που θα γίνει εντός της ΚΟ του κόμματος – και ανάμεσα στους πράσινους βουλευτές υπάρχουν αποχρώσες διαφοροποιήσεις.