Η εκτόξευση δύο κινεζικών δορυφόρων ανήμερα τα Χριστούγεννα παραλίγο να καταλήξει σε τραγωδία.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους, δύο από τους τέσσερις προωστήρες του χρησιμοποιημένου πυραύλου Long March 3B κατέπεσαν σε κατοικημένη περιοχή της επαρχίας Κουανγκσί.

Βίντεο που αναρτήθηκε στο X καταγράφει έναν προωστήρα να πέφτει από τον ουρανό και να εκρήγνυται, ενώ ένα δεύτερο δείχνει τα συντρίμμια του δεύτερου προωστήρα να φλέγονται δίπλα σε ένα σπίτι.

Η έκρηξη υποδεικνύει ότι προωστήρες περιείχαν σημαντικές ποσότητες καυσίμων. Σύμφωνα με το SpaceNews.com, το καφεκόκκινο αέριο που διακρίνεται να διαρρέει είναι πιθανότατα τετροξείδιο του αζώτου, ενώ το κιτρινωπό αέριο που βγαίνει από τα συντρίμμια μάλλον είναι υδραζίνη.

Οι δύο ουσίες χρησιμοποιούνται ως καύσιμα στους πυραύλους Long March και είναι άκρως τοξικές.

Με την εκτόξευση της 25ης Δεκεμβρίου τέθηκαν σε τροχιά ακόμα δύο δορυφόροι του συστήματος πλοήγησης Baidu, απάντηση της Κίνας στο αμερικανικό GPS και το ευρωπαϊκό Galileo.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που συντρίμμια πυραύλων πέφτουν σε κατοικημένες περιοχές. Το 2019, ένας προωστήρας που έπεσε πίσω στη Γη κατέστρεψε μάλιστα ένα σπίτι.

Η Κίνα έχει επίσης δεχθεί επανειλημμένες επικρίσεις για τις εκτοξεύσεις του μεγαλύτερου πυραύλου της Long March 5, καθώς το πρώτο στάδιό του επανεισέρχεται στην ατμόσφαιρα και πέφτει ανεξέλεγκτο στη Γη.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες εκτοξεύουν πυραύλους αποκλειστικά από παράκτιες περιοχές, η Κίνα πραγματοποιεί εκτοξεύσεις και από τρεις βάσεις στην ενδοχώρα, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα πτώσης συντριμμιών στην ξηρά.