Το σφουγγάρισμα των βρώμικων πατωμάτων και επιφανειών, το πλύσιμο των πιάτων και των ρούχων και γενικά η τακτοποίηση του σπιτιού μπορεί να μοιάζει επιτακτική ανάγκη ειδικά μετά από ένα πάρτι ή ένα ρεβεγιόν για την Πρωτοχρονιά, ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται πως φέρνει κακή τύχη και γρουσουζιά για το νέο έτος.

Γι’ αυτό λοιπόν μην αρπάξετε την ηλεκτρική σκούπα ή τον κουβά με τη χλωρίνη γιατί σύμφωνα με προλήψεις και δεισιδαιμονίες πρέπει να αποφεύγετε να κάνετε δουλειές την 1η Ιανουαρίου.

Έτσι αν οι εορτασμοί της παραμονής της Πρωτοχρονιάς και το hangover από κάποιο πάρτι σημαίνουν ότι ο πονοκέφαλος σας έχει καθηλώσει στον καναπέ, ίσως να βρήκατε την τέλεια δικαιολογία.

Γιατί, λοιπόν, το καθάρισμα την Πρωτοχρονιά λέγεται ότι φέρνει κακοτυχία;

Όπως αναφέρει η Metro μεγάλο μέρος της λαϊκής παράδοσης σχετικά με την καθαριότητα την Πρωτοχρονιά φαίνεται να ανάγεται στις κινεζικές παραδόσεις, αλλά πολλές από αυτές τις δεισιδαιμονίες παρατηρούνται σε όλο τον κόσμο.

Πολλοί πολιτισμοί έχουν δεισιδαιμονίες, μύθους και παραμύθια που λένε ότι δεν πρέπει να καθαρίζεται καθόλου την 1η Ιανουαρίου.

Για παράδειγμα, λέγεται ότι το πλύσιμο ρούχων την πρώτη μέρα του χρόνου «ξεπλένει ένα αγαπημένο πρόσωπο», που σημαίνει ότι ένας φίλος ή ένα μέλος της οικογένειας θα φύγει από τη ζωή τις επόμενες 364 ημέρες.

Το πλύσιμο των ρούχων ή των πιάτων την Πρωτοχρονιά απλώς «θα ξεπλύνει την καλή τύχη» και το σκούπισμα των πατωμάτων μπορεί επίσης να ξεπλύνει την καλή τύχη.

Ακόμη και το άδειασμα των κάδων και η αποκομιδή των σκουπιδιών είναι επίσης ένα μεγάλο «όχι» για την Πρωτοχρονιά, καθώς λέγεται ότι η απομάκρυνση των πραγμάτων από το σπίτι μπορεί να ενθαρρύνει την ευημερία να εξαφανιστεί.

Ορισμένες παραδόσεις από διάφορα μέρη του κόσμου λένε επίσης ότι αυτό που κάνετε την πρώτη ημέρα του έτους θα αντικατοπτρίζει το πώς θα εξελιχθεί η υπόλοιπη χρονιά.

Έτσι, το να αρχίσετε τις δουλειές του σπιτιού την 1η Ιανουαρίου υποδηλώνει ότι σας περιμένουν άλλες 364 ημέρες σκληρής και βαρετής δουλειάς – και κανείς δεν το θέλει αυτό.

Φυσικά, βέβαια όλα αυτά είναι απλώς μύθοι και τίποτα δεν έχει αποδειχθεί στην πράξη ωστόσο υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που τα πιστεύουν.