Μια προσεκτική αποκωδικοποίηση των προσώπων που θα τρέξουν τον συνεδριακό οδικό χάρτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου αλλά και που σήμερα στελεχώνουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος προέρχονται κυρίως από τον στενό πυρήνα του Στέφανου Κασσελάκη αλλά και από πλευρές που τον στήριξαν στην κούρσα διαδοχής του.

Εδώ όμως συναντά κανείς και την πάλαι ποτέ ομάδα των προεδρικών που είχαν αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα. «Ολοι οι βουλευτές και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης συστρατεύονται σε αυτή την προσπάθεια, με ένα ξεκάθαρο σχέδιο για τις επιδιώξεις της επόμενης ημέρας», ήταν μια αποστροφή από την απόφαση της τελευταίας Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και εδώ οι ίδιες οι χρεώσεις υποδηλώνουν ένα μοίρασμα ευθυνών και πεδίων σε όλα τα μέλη. Για παράδειγμα η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έχει την ευθύνη του πολιτικού σχεδιασμού αλλά και την εργασία και τα συνδικάτα.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης -εκ των στενών συνεργατών του Τσίπρα- βλέπει το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς», τον πολιτισμό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Στην πάλαι Κίνηση Μελών ανήκε και ο Κώστας Ζαχαριάδης που σήμερα έχει την επιστασία της Αυτοδιοίκησης -και της Νεολαίας- ενώ κάνει διαδοχικές κινήσεις για κεντροαριστερή συμπόρευση με τον Χάρη Δούκα στο μέτωπο της ΚΕΔΕ. Στο πρόγραμμα -που είναι κρίσιμο για το συνέδριο- συναντά κανείς τον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Πλάι στον Κασσελάκη, βρίσκεται επίσης ο εξ απορρήτων στα διπλωματικά του Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλης Καλπαδάκης. Ανάμεσα στα στελέχη που τρέχουν την Επιτροπή Θέσεων και Απόφασης είναι η Ολγα Γεροβασίλη εκ των πιο κοντινών του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επίσημη κασσελακική γραμμή λέει πως μετά το οδυνηρό πλήγμα της διάσπασης και μιας εσωκομματικής περιδίνησης που διήρκεσε καιρό, τώρα κανείς δεν περισσεύει στη διάταξη της μάχης και ενόψει συνεδρίου και προφανώς ευρωεκλογών. Παρότι και σήμερα στην Κουμουνδούρου καταγράφονται αποχρώσεις στη νέα ανθρωπογεωγραφία με δύο τουλάχιστον μπλοκ περίσκεψης, ο Στέφανος Κασσελάκης και το επιτελείο του θεωρούν πως το εσωτερικό τοπίο είναι εντελώς διαφορετικό και δεν έχει σχέση με τις σκληρές απόψεις των τάσεων που τελικά αποχώρησαν απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια έτερη βέβαια ανάγνωση έχει ακόμη δύο πιο λοξές διαστάσεις. Η πρώτη θέλει τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να κρατά κοντά τα στελέχη του κλίματος Τσίπρα αλλά και να κάνει συχνή αναφορά στις κυβερνητικές ημέρες του προκατόχου του και την κληρονομιά του – κλειδί για τη νέα ενότητα που έχει ως στρατηγική.

Ισορροπίες

Η δεύτερη διάσταση θέλει το μοίρασμα της μπάλας στον όλο ΣΥΡΙΖΑ -και άρα και σε μέρος των τσιπροφυλάκων- ώστε ακριβώς να υπάρχει καταμερισμός στα προσεχή αποτελέσματα. Παρότι στο παρασκήνιο υπάρχει το κλασικό μπρα ντε φερ μεταξύ των πάλαι τάσεων και νυν ομάδων (προσφάτως αυτό εκφράστηκε με αφορμή την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή για το Συνέδριο) δεν υπάρχουν αποκλεισμοί στα ρεύματα στελεχών και ήδη έχει επιτευχθεί από μεριάς ηγεσίας μια ανάταξη στις ισορροπίες που πάντως πάντα παραμένουν εύθραυστες.

Εν τω μεταξύ τις ημέρες των εορτών ο Κασσελάκης, και πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, συνέχισε τις περιοδείες και επαφές του και περπάτησε στις διαδρομές των αστέγων στο κέντρο της Αθήνας με τον εκδότη του περιοδικού δρόμου «Σχεδία», Χρήστο Αλεφάντη. «Οταν θα γίνουμε κυβέρνηση, εθνικός στόχος θα είναι να εξαλειφθεί πλήρως η αστεγία. Με σχέδιο. Προσήλωση. Οργάνωση. Και θα το καταφέρουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.