Το 2023 ήταν μια χρονιά με χαρακτηριστικά τέτοια ώστε οι επενδυτές δύσκολα θα μπορούσαν να κάνουν ζημιογόνες επιλογές.

Μετά από χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων το χρηματιστήριο φαινόταν να είναι η μόνη επιλογή με τη σχετικά μεγαλύτερη ασφάλεια, η χρονιά που μετράει ακόμη πέντε μέρες πριν παραδώσει τη σκυτάλη, ήταν πλουσιοπάροχη.

Η επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τη Fed άνοιξε τον δρόμο για τις πιο δελεαστικές αποδόσεις σε εξαιρετικά ασφαλή περιουσιακά στοιχεία. Οι επενδυτές επωφελήθηκαν γρήγορα, στέλνοντας «χείμαρρους» μετρητών σε «περιοχές» της αγοράς που έμοιαζαν εδώ και καιρό ξεχασμένες.

Τις τελευταίες ημέρες του χρόνου, δε, ποντάρουν σχεδόν στα πάντα, γράφει η WSJ.

Η επενδυτική φρενίτιδα δεν γνωρίζει σύνορα. Το ράλι περιλαμβάνει μετοχές, ομόλογα, χρυσό, ακόμη και κρυπτονομίσματα.

Οι αποδόσεις των επικίνδυνων εταιρικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε μερικά από τα χαμηλότερα επίπεδα του περασμένου έτους, ενώ οι τιμές των ομολόγων έχουν αυξηθεί.

Και η προηγούμενη αναλογία στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια του 60-40 μετοχών και ομολόγων φαίνεται ότι φέτος επιστρέφει εντυπωσιακά.

Πώς άλλαξε, λοιπόν, ο προσανατολισμός των επενδυτών ο 2024 και τι διαφαίνεται για το 2024;

Επανεξετάζουν τις μετοχές

Ο… έρωτας των Αμερικανών για τις μετοχές μειώθηκε για μεγάλο μέρος του 2023, αν και το κλίμα γρήγορα αλλάζει ξανά. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα πρόσφατα κέρδη προσελκύουν και πάλι το ενδιαφέρον.

Ο S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο 24% φέτος και ολοκληρώνει τη χρονιά με το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο σερί νικών του από το 2017.

Οι επενδυτές ήταν πιο προσεκτικοί νωρίτερα μέσα στο έτος. Για το 2023, τα αμερικανικά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια και τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια έχουν καταγράψει εκροές 133 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το υψηλότερο ποσό από το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG Lipper τον Νοέμβριο.

Μετρητά

Πού πήγαν όλα αυτά τα χρήματα; Κάποια από αυτά πήγαν σε μετρητά ή σε επενδύσεις που μοιάζουν με μετρητά, εξηγεί η WSJ.

Τα περιουσιακά στοιχεία σε αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς αυξήθηκαν σε ρεκόρ άνω των 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Crane Data. Είναι κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και γενιές, με ευρείες επιπτώσεων σε σχέση με τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν οι Αμερικανοί στις αγορές.

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί. Οι αποδόσεις σε αυτά τα τυπικά ασφαλή κεφάλαια εκτινάχθηκαν σε μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο δεκαετιών, αγγίζοντας περίπου το 5,2%.

Το τι σημαίνει αυτή η συσσώρευση για τις αγορές είναι συζητήσιμο. Κάποιοι λένε ότι αυτά τα μετρητά δίνουν στους επενδυτές άφθονα αποθέματα για να τα τοποθετήσουν σε μετοχές, οι οποίες θα μπορούν να πάρουν φόρα το νέο έτος. Άλλοι λένε ότι δίνει στους Αμερικανούς επιπλέον δύναμη πυρός για να ξοδέψουν στα πάντα, από εισιτήρια συναυλιών μέχρι αεροπορικές πτήσεις τους επόμενους μήνες.

Πάρτι στην αγορά ομολόγων

Προς το παρόν, οι επενδυτές σπεύδουν να κλειδώσουν υψηλότερες αποδόσεις.

Οι αγορές επενδύσεων όπως τα πιστοποιητικά καταθέσεων (CDs) και τα ομόλογα έχουν εκτιναχθεί φέτος στα υψηλότερα επίπεδα τουλάχιστον από το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της Tradeweb. Στη Fidelity, οι συναλλαγές αυτές αυξήθηκαν περίπου 10 φορές από τα τέλη του 2021, πολύ πιο πάνω από τα επίπεδα που καταγράφηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ακόμη και σε περιόδους ανόδου των επιτοκίων.

Ορισμένοι επενδυτές αναμένουν ότι η πορεία ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων φέτος, θα τελειώσει τους επόμενους μήνες. Οι αγορές δεν ήταν τόσο «ταύροι» με τα ομόλογα εδώ και 15 χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα της Bank of America τον Δεκέμβριο. Οι αποδόσεις, όμως, πέφτουν όταν ομόλογα αυξάνονται οι τιμές.

Τα φορολογητέα ομολογιακά κεφάλαια άντλησαν επίσης εισροές περίπου 147 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG Lipper μέχρι τον Νοέμβριο.

«Ζεστάθηκαν πορτοφόλια»

Οι υψηλότερες αποδόσεις σε εξαιρετικά ασφαλή επενδυτικά καταφύγια έφεραν ανακούφιση στους Αμερικανούς.

Πολλοί που είχαν πιεστεί να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο όταν τα επιτόκια ήταν κοντά στο μηδέν ένιωσαν το βάρος αυτής της απόφασης πέρυσι, όταν οι μετοχές σημείωσαν τη χειρότερη χρονιά τους από την οικονομική κρίση του 2008.

Φέτος, κάποιοι από αυτούς απέσυραν τις τοποθετήσεις τους.

Οι επενδυτές που τοποθετούν μετρητά σε ομόλογα αποκόμισαν έσοδα από τόκους, περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περισσότερα από ό,τι την προηγούμενη συνολικά, ζεσταίνοντας τα πορτοφόλια πολλών Αμερικανών.

Το 2024, πολλοί επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια μετά από σχεδόν δύο χρόνια επιθετικών αυξήσεων.

Μια πτώση των αποδόσεων θα μπορούσε να μειώσει το παθητικό εισόδημα που δημιουργείται από αυτές τις ασφαλείς επενδύσεις και να δημιουργήσει νέα δεδομένα για την οικονομία.

Το Crypto επιστρέφει στα υψηλά του

Ενδεικτικές του πόσοι επενδυτές εξακολουθούν να επιθυμούν να αναλάβουν μεγάλους κινδύνους στις αγορές είναι οι τιμές των κρυπτονομισμάτων οι οποίες έχουν εκτοξευθεί. Το Bitcoin  υπερδιπλασιάστηκε το 2023.