Η προκήρυξη της οργάνωσης «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη» για το -αποτυχημένο- χτύπημα στο στρατόπεδο «Μύτικα» στο Γουδί, τάραξε τα νερά του δόγματος «τάξη και ασφάλεια» που έχει «επενδύσει» η κυβέρνηση.

«Με την ενέργεια μας κατέρρευσαν οι κούφιες διακηρύξεις της Νέας Δημοκρατίας που διατυμπανίζει με κάθε ευκαιρία την οριστική εξάλειψη του αντάρτικου πόλης» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανάληψη ευθύνης τα μέλη της πρωτοεμφανιζόμενης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο «ήρεμος» τα τελευταία χρόνια χώρος της εγχώριας τρομοκρατίας, απέκτησε «ενεργό περιεχόμενο», με τους αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής να έχουν μπροστά τους ένα δύσκολο γρίφο με πολλά ερωτήματα.

Αρχικά να μπορέσουν να βρουν στοιχεία για τα άτομα -και τον τρόπο- που κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ισχυρή βόμβα, η οποία αν είχε πυροδοτηθεί θα είχε προκαλέσει σημαντικές ζημιές, αλλά και απαντήσουν στο ερώτημα πώς κατάφεραν να την τοποθετήσουν σε ένα κρίσιμο στρατηγικά σημείο, όπως η βάση των δυνάμεων των ΜΑΤ στο Γουδί.

Αρκετά επιθετικοί

Η οργάνωση, με όσα αναφέρει στην προκήρυξή της, εμφανίζεται αρκετά επιθετική απέναντι στις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, υπογραμμίζοντας ότι στόχος τους την είναι να υπάρξουν θύματα αστυνομικοί από τις επόμενες επιθέσεις τους.

«Αυτή την φορά ήσασταν τυχεροί, δεν θα ισχύσει το ίδιο την επόμενη» αναφέρει χαρακτηριστικά η «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη», δείχνοντας τη θέληση της νέας γενιάς τρομοκρατών.

«Την επόμενη φορά τα ένστολα καθάρματα θα βρεθούν απέναντι από τις κάννες των όπλων μας. Κι αυτό δεν είναι απειλή. Ούτε προειδοποίηση. Είναι δέσμευση» συμπληρώνουν.

Νέα πρόσωπα με… παρελθόν

Οι αστυνομικοί, από την πλευρά τους, εκτιμούν ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με νέα πρόσωπα (ηλικιακά) που έχουν μπει στο χώρο της τρομοκρατίας και έχουν στοχοποιήσει την Ελληνική Αστυνομία. Όμως, θεωρούν επίσης πως πίσω τους υπάρχουν μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι που έχουν το ρόλο να τους καθοδηγούν.

Σύμφωνα μάλιστα με την ΕΛ.ΑΣ οι ομοιότητες μεταξύ της «Ένοπλης Προλεταριακής Δικαιοσύνης» και της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών» είναι αρκετές. Μεταξύ άλλων είναι η παρόμοια φρασεολογία και η παρεμφερής ιδεολογία για το πολιτικό σύστημα.

Η Ο.Λ.Α., είχε προχωρήσει την περίοδο 2013-2018 σε πολλές επιθέσεις με ρουκέτες, βόμβες και καλάσνικοφ με στόχους τα  παλιά γραφεία της ΝΔ στην λεωφόρο Συγγρού, την πρεσβεία του Ισραήλ, το σπίτι του Γερμανού Πρέσβη στο Χαλάνδρι, στα γραφεία του ΣΕΒ , σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων  στην Βαρυμπόμπη αλλά και στο Εφετείο Αθηνών με τελευταία ενέργεια εκείνη σε τηλεοπτικό σταθμό προ τριετίας. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ επισημαίνουν ότι η έρευνα που οδήγησε στο τέλος την δράση της ΟΛΑ , ήταν εκείνη σε οπλαποθήκη στο Κουκάκι τον Σεπτέμβριο του 2020 που θεωρείται ότι την χρησιμοποιούσαν άτομα που πιθανόν είχαν σχέση με την   συγκεκριμένη οργάνωση. Με την ΕΛ.ΑΣ να γνωρίζει, όπως φαίνεται, όλα τα μέλη της οργάνωσης  ορισμένοι από τους οποίους ήταν παλιοί  συνεργοί  του Βασίλη Παλαιοκώστα.

«Οι ένοπλοι αγωνιστές που διαλέγουν να ενταχθούν στο αντάρτικο πόλης δεν είναι εξωγήινοι. Είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας» σημειώνει ο συντάκτης της ανακοίνωσης ανάληψης ευθύνης που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, με τους αστυνομικούς να λαμβάνουν υπόψη τους την αναφορά αυτή στην έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών του πρώτου χτυπήματος της οργάνωσης.

Οι λόγοι της στοχοποίησης

Η «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη» αφιερώνει την ενέργειά της «σε όσους και όσες έχουν δολοφονηθεί, βασανιστεί, ξυλοκοπηθεί, βιαστεί από την Ελληνική Αστυνομία».

«Το έχουμε εμπεδώσει, οι μπάτσοι δολοφόνοι δεν μπαίνουν ποτέ στη φυλακή. Το έχουμε εμπεδώσει, τα σώματα των απόκληρων είναι στόχοι σκοποβολής για τα φασισταριά. Το έχουμε εμπεδώσει οι ΕΔΕ είναι απλά κωλόχαρτα. Την στιγμή που όλα έχουν εμπεδωθεί ο διάλογος καταργείται και τον λόγο έχουν τα όπλα» σημειώνουν τα μέλη της οργάνωσης.

Την ίδια ώρα, στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας τονίζουν το γεγονός ότι η επίθεση έγινε τη στιγμή που ένας αστυνομικός των ΜΑΤ βρισκόταν διασωληνωμένος στο νοσοκομείο -όπου και παραμένει μετά τα επεισόδια στου Ρέντη, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα είχε χάσει τη ζωή του ένας αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έπειτα από καταδίωξη στον Ασπρόπυργο.