Από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στον Ματίας Αλμέιδα. Μέσα σε 1,5 χρόνο ο αργεντινός τεχνικός έχει καταφέρει με τα επιτεύγματά του να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην κουβέντα των σπουδαίων προπονητών της σύγχρονης ιστορίας της ΑΕΚ. Υπερβολικό; Βιαστικό; Μπορεί. Μπορεί και όχι. Ο Αλμέιδα έκλεισε την περασμένη Πέμπτη τα 50 χρόνια του και «ΤΑ ΝΕΑ» συγκέντρωσαν/κατέγραψαν ισάριθμες ιστορίες/γεγονότα από τη ζωή και την καριέρα του που θα βοηθήσουν όσους δεν τον γνωρίζουν να τον μάθουν, αλλά και όσους τον γνωρίζουν να τον μάθουν καλύτερα.

1. Ο Ματίας Αλμέιδα γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1973 στην πόλη Αζούλ της Αργεντινής.

2. Είναι νυμφευμένος από το 2015 με τη Λουσιάνα Γκαρσία Πένια και έχει τρεις κόρες.

3. Οταν ανακοινώθηκε από την ΑΕΚ πήγε με την οικογένειά του στα Σπάτα καθώς ήθελε να γνωρίζουν οι δικοί του άνθρωποι τον χώρο εργασίας του και το μέρος που θα περνούσε στο εξής τον περισσότερο χρόνο της ημέρας του.

4. Ο πατέρας του, Οσκαρ, έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο του 2021 σε ηλικία 78 ετών μετά από μάχη με την Covid-19. Η απώλειά του στοίχισε τρομερά στον Ματίας που ήταν πολύ δεμένος με τον πατέρα του και του πήρε καιρό για να την ξεπεράσει.

5. Οντας συγκλονισμένος από τον θάνατο του πατέρα του θέλησε να βοηθήσει την πατρίδα του στην καταπολέμηση του κορωνοϊού και ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με ένα εργαστήριο στις ΗΠΑ, όπου ζούσε τότε καθώς ήταν προπονητής στους Σαν Χοσέ Ερθκουεϊκς, ώστε να αγοράσει εμβόλια και να τα δωρίσει στην Αζούλ. Παρ’ όλα αυτά, δεν έλαβε την έγκριση να χαρίσει τα 30.000 εμβόλια που είχε αγοράσει στον τόπο του και δεν μπόρεσε να κάνει πράξη την επιθυμία του.

6. Λατρεύει τη μητέρα του και δεν χάνει την ευκαιρία να περνάει χρόνο μαζί της όποτε του δίνεται η δυνατότητα ενώ συχνά – πυκνά εκδηλώνει την αγάπη του σε εκείνη μέσω αναρτήσεών του στα social media.

7. Σε όλες του τις ομάδες δένεται πολύ με τον κόσμο, κάτι που πέτυχε και στην ΑΕΚ χάρη στη δουλειά και τον χαρακτήρα του.

8. Ο Αλμέιδα ζει και πορεύεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια σύμφωνα με τον κώδικα των Σαμουράι. Ο «Bushido» περιλαμβάνει κάποιες αρχές, μία φιλοσοφία που ο ίδιος ακολουθεί σε κάθε πτυχή της ζωής του. Ηθική και ακρίβεια, θάρρος, καλοσύνη, ευγένεια και σεβασμός, τιμιότητα και ειλικρίνεια, τιμή και πίστη.

9. Το 2012 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του με τίτλο «Almeyda: Life and Soul» (Ψυχή και Ζωή), η οποία μάλιστα αναμένεται σύντομα να μεταφραστεί και να εκδοθεί στα ελληνικά, περιλαμβάνοντας πλέον και κεφάλαια που αφορούν στην ΑΕΚ.

10. Ως ποδοσφαιριστής ο Αλμέιδα αγωνιζόταν ως αμυντικό χαφ και ξεχώριζε για τον δυναμισμό και το πάθος του. Στοιχεία δηλαδή που περνάει και ως προπονητής στις ομάδες του.

11. Από ποδοσφαιριστής ακόμη αλλά και μετέπειτα ως προπονητής, ο Αλμέιδα είχε τη χαρακτηριστική χαίτη, σήμα κατατεθέν του… κλασικού Αργεντινού/Λατινοαμερικάνου. Πα’ όλα αυτά, το παρατσούκλι του είναι «pelado», δηλαδή… καραφλός. Κι αυτό γιατί όταν έπαιζε στις ακαδημίες της Ρίβερ, είχε πολύ κοντό μαλλί και ο προπονητής του, Φεντερίκο Βάιρο, τον φώναζε έτσι.

12. Εκανε τεράστια καριέρα ως ποδοσφαιριστής αγωνιζόμενος στην Ευρώπη μεταξύ άλλων με τις φανέλες των Σεβίλλης, Λάτσιο, Πάρμας και Ιντερ.

13. Κατέκτησε 11 τίτλους ως παίκτης με πιο σημαντικούς το Κόπα Λιμπερταδόρες του 1996 με τη Ρίβερ και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ του 1999 με τη μεγάλη ομάδα της Λάτσιο.

14. Στο Super Clasico με την Μπόκα το 2011 αποβλήθηκε γιατί αρπάχτηκε με τον Κλεμέντε Ροντρίγκες. Κατά την έξοδό του από τον αγωνιστικό χώρο πέρασε μπροστά από τους φανατικούς οπαδούς της Μπόκα φιλώντας το σήμα της Ρίβερ, με τρεις αστυνομικούς να προσπαθούν να τον ηρεμήσουν.

15. Η Ρίβερ ήταν και παραμένει η μεγάλη του αγάπη γι’ αυτό κι έγινε προπονητής σε ένα βράδυ για να τη σώσει από την κόλαση. Υποβιβάστηκε μαζί της ως ποδοσφαιριστής και το ίδιο βράδυ πήρε την απόφαση να την αναλάβει με στόχο την άμεση επιστροφή στη μεγάλη κατηγορία. Το επόμενο πρωί ενημέρωσε τον τότε πρόεδρο, Ντανιέλ Πασαρέλα, και παρότι εκείνος τον πέρασε για… τρελό, ο Αλμέιδα ανέλαβε και μερικούς μήνες αργότερα πέτυχε τον στόχο του.

16. Η ΑΕΚ είναι η πέμπτη ομάδα της προπονητικής του καριέρας μετά τις Ρίβερ, Μπάνφιλντ, Τσίβας και Σαν Χοσέ.

17. Ως προπονητής έχει κατακτήσει επτά τίτλους. Πρωτάθλημα και Κύπελλο με την ΑΕΚ, ένα Τσάμπιονς Λιγκ Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής, ένα πρωτάθλημα Μεξικού, δύο Κύπελλα Μεξικού και ένα σούπερ καπ. Στους τίτλους του μπορούν να προστεθούν και τα δύο πρωταθλήματα που πήρε στη δεύτερη κατηγορία της Αργεντινής με Ρίβερ και Μπάνφιλντ.

18. Το πρωτάθλημα που κατέκτησε με την Τσίβας το έκανε τατουάζ στο μπράτσο του, κάτω από το άλλο που έχει με τον Χριστό. «Κάνω τατουάζ την ασπίδα της Τσίβας. Είναι μια ασπίδα που θα μείνει μαζί μου για πάντα. Είναι πάντα στην καρδιά μου και τώρα θα είναι και στο πετσί μου», είχε εξηγήσει.

19. Είναι ειλικρινής με τους ποδοσφαιριστές του γιατί: «Δεν ξεχνώ ποτέ ότι ήμουν παίκτης, γιατί ξέρω ότι υπάρχουν πράγματα που δεν αρέσουν στους ποδοσφαιριστές. Πάνω από όλα, δεν θέλουν να τους λένε ψέματα».

20. Ενα από τα αγαπημένα του μότο είναι το «Προπονώ με τον τρόπο που ζω».

21. Ο Αλμέιδα ξέρει πολύ καλά πως το ποδόσφαιρο δεν είναι το πρωτεύον στη ζωή: «Πρέπει να είμαστε πολύ ευγνώμονες που δουλεύουμε και οι παίκτες παίζουν ποδόσφαιρο όπου σε πολλά μέρη του κόσμου πεθαίνουν άνθρωποι. Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν πραγματικά άσχημα. Υπάρχουν άνθρωποι που μένουν χωρίς δουλειά. Υπάρχουν οικογένειες που δεν μπορούν να φάνε καθημερινά. Πώς λοιπόν να μην είμαστε ευγνώμονες;», είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο κατά το παρελθόν.

22. Στην Εθνική ομάδα φορούσε πάντα το νούμερο «5», στις ομάδες τα πιο πολλά χρόνια το «25», αλλά φόρεσε επίσης το «8», το «5» το «13» και το «10».

23. Οπως κάθε Αργεντινός έτσι κι εκείνος είχε και έχει λατρεία για το εθνόσημο. Aγωνίστηκε 40 φορές με την Εθνική ομάδα και πήρε μέρος στα Μουντιάλ του 1998 και του 2002.

24. Ο Αλμέιδα ανήκει στη μεγάλη κατηγορία προπονητών που έχουν επηρεαστεί από τον Μπιέλσα. Σε θέματα τακτικής, πειθαρχίας και αντίληψης του ποδοσφαίρου, ο Αλμέιδα είναι πολύ κοντά στον δάσκαλο, όπως αποκαλεί τον Μπιέλσα ακόμη και ο Πεπ Γκουαρντιόλα.

25. Στα 12 του χρόνια ο Αλμέιδα έστειλε γράμμα στο απόλυτο είδωλο για κάθε παιδί εκείνων των ηλικιών. Στον Ντιέγκο Μαραντόνα. Του εξέφραζε τον θαυμασμό του και του ζητούσε να συναντηθούν από κοντά για να του δώσει ποδοσφαιρικές συμβουλές μιας και τότε ο μικρός Ματίας έκανε τα πρώτα του βήματα στον χώρο. Πολλά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2005, οι δυο τους βρέθηκαν σε μία εκδήλωση, με τον Αλμέιδα να παίρνει το μικρόφωνο και να αποκαλύπτει στον Ντιέγκο πως εκείνος ήταν ο 12χρονος που τότε του είχε στείλει το γράμμα. Ο Μαραντόνα βούρκωσε και τον κάλεσε στη σκηνή όπου κάθισαν μαζί.

26. Ο Αλμέιδα είχε την τιμή να συγκαταλέγεται στους πραγματικούς φίλους του Μαραντόνα γι’ αυτό και ο θάνατός του τον συγκλόνισε. Οι δυο τους γύρισαν όλο τον κόσμο το 2006, όταν ο Αλμέιδα είχε αποφασίσει να σταματήσει το ποδόσφαιρο, παίζοντας ποδόσφαιρο σάλας ενώ πήραν μέρος και στο Παγκόσμιο Κύπελλο σάλας στην Ισπανία με τη φανέλα της Αργεντινής.

27. Τα χρόνια που αγωνιζόταν στην Ιντερ, ο Αλμέιδα είχε εγκλωβιστεί στις καταχρήσεις. Αλκοόλ και τσιγάρο τον οδήγησαν μέχρι το νοσοκομείο.

28. Στη συνέχεια ήρθε η κατάθλιψη που άρχισε να εμφανίζεται μετά από δύο σοβαρούς τραυματισμούς που αντιμετώπισε στην Ιντερ. Στην αρχή δεν το πήρε στα σοβαρά. Οταν όμως η κόρη του ζωγράφισε ένα κουρασμένο και λυπημένο λιοντάρι, αποτυπώνοντας ουσιαστικά εκείνον στο πρόσωπό του, κατάλαβε ότι δεν είχε άλλα περιθώρια. Επρεπε να σταθεί ξανά στα πόδια του και το έκανε.

29. Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι από δυσκολίες, όταν ο Αλμέιδα έμαθε ότι ο πρώην ποδοσφαιριστής του στη Ρίβερ, Εζεκιέλ Σιριλιάνο, είχε μπλεξίματα με τις Αρχές της Αργεντινής, πήρε την κατάσταση στα χέρια του. Ο Σιριλιάνο συνελήφθη για απόπειρα ένοπλης ληστείας, παράνομη κατοχή όπλου και ενδοοικογενειακή βία και ο Αλμέιδα ζήτησε από την προσωπική του ψυχολόγο, που τον βοήθησε να ξεπεράσει το πρόβλημα της κατάθλιψης, να αναλάβει τον πρώην ποδοσφαιριστή του ο οποίος παρουσίαζε σημάδια κατάθλιψης και σχιζοφρένειας. Μετά από δύο μήνες φυλάκισης, ο Σιριλιάνο αφέθηκε ελεύθερος και ξεκίνησε ψυχιατρική θεραπεία.

30. Οταν έπαιζε στην Πάρμα, αρχικά αρνήθηκε να πάρει ένα μείγμα βιταμινών (ντόπινγκ) και στη συνέχεια να στήσει παιχνίδι με τη Ρόμα, με αποτέλεσμα να αναλάβει η ιταλική μαφία. Του έκλεψαν το πολυτελέστατο αυτοκίνητο και αργότερα μπούκαραν στο σπίτι του με αποτέλεσμα η έγκυος σύζυγός του να γεννήσει πρόωρα.

31. Στις 20 Μαΐου του 2022 η ΑΕΚ ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας της με τον Αλμέιδα.

32. Ο Αλμέιδα απαίτησε να μην έχει καμία επαφή με την ομάδα μέχρι να αναλάβει και επίσημα. Και αυτό συνέβη σε όσα ματς παρακολούθησε διά ζώσης στα πλέι οφ της σεζόν 2021-22.

33. Οπως σε κάθε ομάδα του, έτσι και στην ΑΕΚ δεν δεχόταν να συμφωνήσει, αν δεν ερχόταν μαζί του όλο το team που τον ακολουθεί πάντα.

34. «Η αλήθεια είναι ότι βλέποντας αυτό το γήπεδο αισθάνομαι ότι είμαστε προνομιούχοι, γιατί ξέρω την ιστορία, το πώς κατασκευάστηκε, το τι κόστισε μέχρι να γίνει και ξέρω ότι πολύς κόσμος περιμένει τα εγκαίνια. Πρώτα ο Θεός, θα είμαι ο προπονητής τη στιγμή που θα εγκαινιαστεί και το φαντάζομαι με όλο το πάθος που έχει ο κόσμος της ΑΕΚ, κατάμεστο και πιστεύω ότι εκείνη την στιγμή θα έχουμε έναν επιπλέον παίκτη, που είναι ο κόσμος. Και αν ο κόσμος «παίζει» υπέρ μας, θα κάνουμε μια ομάδα δύσκολη, πολύ δύσκολη», ήταν κάποια από τα πρώτα λόγια του στην κάμερα του ΑΕΚ TV και λίγους μήνες αργότερα έγιναν πραγματικότητα.

35. Από την πρώτη γνωριμία με τους ποδοσφαιριστές του ζήτησε να τον φωνάζουν όλοι με το μικρό του: Mατίας.

36. Το ρεπό είναι για εκείνον ιερό και όταν το δίνει, δεν θέλει να βλέπει άνθρωπο στο προπονητικό κέντρο.

37. Καθιέρωσε την ανοιχτή προπόνηση καθώς θέλει να επικοινωνεί τη δουλειά του και να βοηθά τον κόσμο να την κατανοεί πριν κάνει κριτική γι’ αυτή.

38. Εκτός από πολύ καλός προπονητής, είναι και πολύ καλός ψήστης οργανώνοντας κατά καιρούς μπάρμπεκιου στα Σπάτα.

39. Ακουσε για πρώτη φορά το όνομά του ρυθμικά από τον κόσμο της ΑΕΚ στο 0-4 επί του Βόλου στο ξεκίνημα του δεύτερου γύρου πέρσι.

40. Οδήγησε την ΑΕΚ στο νταμπλ μετά από 45 ολόκληρα χρόνια πετυχαίνοντας κάτι που ούτε ο Μπάγεβιτς κατάφερε.

41. Οι έξαλλοι πανηγυρισμοί του στη φιέστα με το κασκόλ και το καπνογόνο στο χέρι ήταν ενδεικτικοί του πάθους και της «τρέλας» του για το ποδόσφαιρο.

42. Προς τα τέλη της περσινής σεζόν υιοθέτησε τον Μαλέβο. Το αδέσποτο σκυλάκι που βρήκε στέγη και φροντίδα στα Σπάτα και εξελίσσεται στο γούρι της ΑΕΚ.

43. Τον περασμένο Ιανουάριο, έχοντας μόλις μερικούς μήνες στο τιμόνι της ΑΕΚ, υπέγραψε νέο συμβόλαιο, μέχρι το 2028.

44. Σε κάθε χώρα που δουλεύει του αρέσει να γνωρίζει την κουλτούρα και τον πολιτισμό της. Το ίδιο συνέβη και στην Ελλάδα όπου δεν έχει κρύψει ότι απολαμβάνει τη ζωή.

45. Λατρεύει τα ελληνικά νησιά και δεν χάνει τον χρόνο να τα επισκεφθεί με την πρώτη ευκαιρία.

46. Από την Τσίβας έφυγε γιατί μάλωσε με την οικογένεια Βεργκάρα, που κατέχει τις μετοχές του συλλόγου, όταν εκείνη δεν φάνηκε συνεπής στην καταβολή των πριμ προς τους παίκτες του για την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ.

47. Το καλοκαίρι έχασε από το team του τον Ομάρ Ζαρίφ με τον οποίο συνεργαζόταν από το 2015 και προτίμησε να καλύψει εκ των έσω το κενό.

48. Πριν απ’ την προπόνηση στην προετοιμασία του αρέσει να βάζει μουσική ενώ έχει αδυναμία στον Νίκο Βέρτη.

49. Στις 13 Απριλίου του 2020 κυκλοφόρησε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία του Αλμέιδα με ένα ασυνήθιστο για τα δεδομένα του λουκ. Είχε ξυρίσει τελείως το κεφάλι του και είχε αφήσει ένα μουστάκι. Ηταν κατά κάποιον τρόπο η αντίδρασή του στην καραντίνα.

50. Στο ματς της προτελευταίας αγωνιστικής των πλέι οφ με τον Αρη είχε ζητήσει να μην έχει κανείς ενημέρωση για το τι γινόταν στο ντέρμπι Αιωνίων, το αποτέλεσμα του οποίου ενδιέφερε απόλυτα την ΑΕΚ. Τελικά, λίγα λεπτά πριν απ’ το τέλος, έμαθε ότι ο Ολυμπιακός είχε προβάδισμα και οι στιγμές μέχρι το φινάλε στο «Βικελίδης» του φάνηκαν σαν αιώνας.