Το μυστικό της μακροζωίας προκειμένου να ζήσει μέχρι τα 200 αναζητά για ακόμα μία φορά ο Μπράιαν Τζόνσον. Ο μεγιστάνας που έγινε γνωστός τους προηγούμενους εννέα μήνες μέσα από το πρότζεκτ παράτασης της ζωής και αντιγήρνασης που ονόμασε Blueprint και για το οποίο ξοδεύει περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει και να αντιστρέψει τη διαδικασία γήρανσης, πλέον εισήλθε σε νέες «περιπέτειες».

Στο πλαίσιο του πρότζεκτ διαχειρίζεται σχολαστικά τη διατροφή, το πρόγραμμα άσκησης, τον ύπνο, την πρόσληψη συμπληρωμάτων και διάφορες θεραπείες αναζωογόνησης και στη συνέχεια δημοσιεύει λεπτομερή ιατρικά δεδομένα που τεκμηριώνουν τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο σώμα του. Έτσι ο 46χρονος μεγιστάνας τράβηξε τα βλέμματα μίας εταιρείας της που ονομάζεται Minicirlce και η οποία δημιούργησε μία πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία για την επιδιόρθωση του DNA και την αναζωογόνηση των ιστών.

H θεραπεία, η οποία χορηγείται μέσω ένεσης, επιταχύνει την παραγωγή θυλακτατίνης στον οργανισμό, μιας πρωτεΐνης που βοηθά στη διαχείριση της παραγωγής άλλων πρωτεϊνών και ορμονών. Οι ιδρυτές της εταιρείας λένε σύμφωνα με το Bloomberg ότι η θεραπεία μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή σε όλο το σώμα, να αυξήσει τη μυϊκή μάζα και την οστική πυκνότητα, να παρατείνει την αντοχή στην άσκηση και να βελτιώσει τα μαλλιά και το δέρμα. Είναι, σύμφωνα με τη Minicircle, «το ιερό δισκοπότηρο των μυών, των οστών και του λίπους» και μία από τις καλύτερες ελπίδες της ανθρωπότητας για «μακροζωία».

Η θεραπεία δεν έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και πραγματοποιείται στο τουριστικό θέρετρο της Καραϊβικής, το νησί Ροατάν στην Ονδούρα, η οποία παραχώρησε στο νησί σημαντική ρυθμιστική ελευθερία όσον αφορά τα τεχνολογικά και επιστημονικά εγχειρήματα.

H Minicircle επέλεξε 44 άτομα ηλικίας 23 έως 89 ετών, προκειμένου να τεστάρει τη θεραπεία της σε κάποιου είδους «ανθρώπινα πειραματόζωα». Τους χορηγήθηκε η ίδια δόση της γονιδιακής θεραπείας και στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για τρεις μήνες.

Ανάμεσά τους και ο Τζόνσον, ο οποίος προσγειώθηκε στο νησί Ροτατάν τον Σεπτέμβριο. Το όνομά του λειτουργεί σαν «κράχτης» καθώς για άλλους είναι παράδειγμα ακραίου ναρκισσισμού, για τον οποίον οι φιλοδοξίες μακροζωίας έχουν γίνει παράλογες, ενώ για άλλους έχει γίνει ένας «ήρωας» στη «μάχη» του ανθρώπου να νικήσει το χρόνο.

«Οι γονιδιακές θεραπείες υπόσχονται να με κάνουν να ζήσω μέχρι τα 200»

Ο Τζόνσον εμφανίστηκε στο Ροατάν με έναν βιντεογράφο, πάντα στο πλευρό του, του οποίου η δουλειά ήταν να βοηθήσει στην παραγωγή αναρτήσεων στο TikTok και στο Instagram σχετικά με τη διαδικασία της γονιδιακής θεραπείας.

«Έχουμε φτιάξει τα βασικά για τη διατροφή, την άσκηση, τον ύπνο και όλα τα πράγματα που ξέρουμε ότι πρέπει να κάνουμε», είπε πριν από το ταξίδι. «Αλλά αυτά δεν πρόκειται να με κάνουν να φτάσω στα 200 μου χρόνια. Οι γονιδιακές θεραπείες υπόσχονται να το κάνουν αυτό», προσέθεσε.

Η Minicircle, υποστηρίζεται από τον δισεκατομμυριούχο Πήτερ Τιλ, τον συνιδρυτή της OpenAI Inc., Σαμ Άλμαν και άλλους. Επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος και συνιδρυτής, είναι ο Γουόλτερ Πάτερσον και συνιδρυτής ο Μακ Ντίεβις.

Η ένεση Minicircle αρχίζει αμέσως να αυξάνει την παραγωγή θυλακτατίνης και κορυφώνεται κατά τη διάρκεια δύο έως τεσσάρων μηνών. Στη συνέχεια προορίζεται να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της για 18 μήνες έως δύο χρόνια. Εάν η αντίδραση ή τα αποτελέσματα δεν αρέσουν στο άτομο που υπεβλήθη στη θεραπεία, μπορεί να απενεργοποιηθεί με μια ένεση του αντιβιοτικού τετρακυκλίνη. Οι ιδρυτές της Minicircle το περιγράφουν αυτό ως έναν άμεσο «διακόπτη τερματισμού» και λένε ότι και οι δύο πειραματίστηκαν με επιτυχία με την ενεργοποίηση και την απενεργοποίηση της θεραπείας τους τα τελευταία χρόνια.

Δεν αλλάζει το κυτταρικό DNA

Η θεραπεία δεν αλλάζει το κυτταρικό DNA ενός ατόμου, αλλά εισάγει νέες γενετικές οδηγίες στα κύτταρα, κάτι σαν ένα πρόγραμμα που εκτελείται πάνω από το λειτουργικό σύστημα ενός υπολογιστή. Τα ένζυμα στο εσωτερικό των κυττάρων βλέπουν την εντολή να παράγουν περισσότερη θυλακτατίνη και πιάνουν δουλειά.

Σε αυτή την περίπτωση, η φολλιστατίνη προορίζεται να υποτάξει μια άλλη πρωτεΐνη – τη μυοστατίνη – η οποία περιορίζει τη μυϊκή ανάπτυξη.

Χρησιμοποιώντας βιοδείκτες που αξιολογούν τη διαδικασία γήρανσης, η Minicircle υπολόγισε ότι οι ασθενείς μείωσαν τη γενετική τους ηλικία κατά 11 χρόνια κατά μέσο όρο. «Είδαμε επίσης βελτιώσεις στη μυϊκή μάζα, την οστική πυκνότητα, μειώσεις στο σωματικό λίπος και γενικά αισθήματα αυξημένης ευεξίας», είπε ο Ντέιβις.

Η σημαντικότερη παρενέργεια για ορισμένους ασθενείς ήταν τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης. Αλλά, και πάλι, η Minicircle δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη τα δεδομένα των δοκιμών. Η εταιρεία λέει ότι βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης ενός εγγράφου για υποβολή σε επιστημονικά περιοδικά.

Μελέτες σε ποντίκια έχουν δείξει ότι η απόσβεση της παραγωγής μυοστατίνης οδηγεί σε πολύ πιο εύρωστα και μακροβιότερα τρωκτικά. «Απλώς προσθέτουμε μια πρωτεΐνη στο αίμα που δίνει σήμα στο σώμα να αναγεννηθεί», είπε ακόμα ο Ντέιβις. «Υπό αυτή την έννοια, πρόκειται για μια γενική θεραπεία αντί να διορθώσουμε μια συγκεκριμένη μετάλλαξη, όπως θα μπορούσαμε να κάνουμε με κάποιον που πάσχει από μια εξαιρετικά σπάνια ασθένεια. Κάνουμε βελτιώσεις από τις οποίες θα μπορούσε να επωφεληθεί ο καθένας», προσέθεσε.

Γονιδιακή θεραπεία εκατομμυρίων τζάμπα

Η εταιρεία επέλεξε να μην χρεώσει τη θεραπεία στον Τζόνσον παρόλο που αξίζει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και σίγουρα θα μπορούσε να το αντέξει οικονομικά. «Είναι μακράν το πιο προβεβλημένο πρόσωπο που ήρθε εδώ», δήλωσε ο Ντέιβις πριν από τη διαδικασία για τον Τζόνσον.

Ο Τζόνσον και ο κύριος γιατρός του, Όλιβερ Ζόλμαν είχαν εντοπίσει τη φολλιστατίνη ως κάτι που άξιζε να δοκιμάσουν. Είχαν δημιουργήσει έναν κατάλογο με 20 περίπου από τις πιο ριζοσπαστικές θεραπείες με υποτιθέμενα οφέλη για τη μακροζωία και είχαν κάνει μια ανάλυση κινδύνου-οφέλους σε αυτές. Η φολιστατίνη κατέλαβε την 7η θέση όσον αφορά τα οφέλη, αλλά είχε χαμηλότερο προφίλ κινδύνου από άλλες που ήταν πιο πάνω στη λίστα.

«Ο Μπράιαν μας δίνει κάτι που αξίζει περισσότερο από αυτό που θα τον χρεώναμε», είπε ακόμα. Ωστόσο, υπήρχε όμως και ένα ρίσκο για την εταιρεία, ο Τζόνσον μετράει το σώμα του περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο και δημοσιεύει τα πάντα σχετικά με τις μεθόδους του και τα αποτελέσματά τους. Ούτε ο ίδιος ούτε οι ιδρυτές του Minicircle γνώριζαν τι θα μπορούσε να συμβεί στο σώμα του μετά την ένεση.

Το αποτέλεσμα της θεραπείας

Μια πρόσφατη εξέταση αίματος αποκάλυψε μια 160% αύξηση στα επίπεδα της φυλλοστατίνης του Τζόνσον. Αλλά δεν είχε ακόμη βιώσει κάποια επιπλέον αντοχή ή δεν είχε σημειώσει κάποια νέα προσωπικά ρεκόρ ενώ γυμναζόταν. Ο Πάτερσον θεωρεί ότι αυτό είναι φυσιολογικό. «Συντίθεται με την πάροδο του χρόνου. Περιμένω ότι τους επόμενους μήνες θα αρχίσει να παρατηρεί πράγματα».

Ο Τζόνσον έκανε μια αποκάλυψη μετά τη θεραπεία με φολλιστατίνη. Θα μπορούσε πλέον να σκίσει το μπλουζάκι του στη μέση με γυμνά χέρια. Και υπάρχει μια ανάρτηση στο Instagram για να το αποδείξει.

«Πέταξα σε ένα μυστικό νησί για να πάρω μια γονιδιακή θεραπεία που μπορεί να αλλάξει το μέλλον της ανθρώπινης φυλής!», είπε ο Τζόνσον ενθουσιασμένος στην κάμερα σε ένα σημείο.

«Πιθανότατα θα σκοτώσουν κάποιον»

Αλλά, προς το παρόν τουλάχιστον, η θεραπεία της Minicircle δεν είναι για όλους. Ορισμένοι επιστήμονες που είναι εξοικειωμένοι με το έργο της εταιρείας έχουν επικρίνει τους ισχυρισμούς της και αμφιβάλλουν ότι οι αυξήσεις της φολλιστατίνης θα οδηγήσουν σε έστω και μικρή αύξηση της διάρκειας ζωής. Η Minicircle δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη δεδομένα κλινικών δοκιμών και δεν θέλει να μιλήσει για ορισμένες από τις μεθόδους ανάπτυξής της. Και, ενώ το προϊόν της θα έχει χαμηλότερη τιμή από τις τυπικές γονιδιακές θεραπείες, εξακολουθεί να κοστίζει περίπου 25.000 δολάρια ανά θεραπεία.

«Αυτά δεν έχουν καμία απόδειξη ότι λειτουργούν, δεν έχουν νόημα από επιστημονική άποψη και πιθανότατα θα σκοτώσουν κάποιον προκαλώντας καρκίνο ή ηπατική ανεπάρκεια, ανέφερε η Κριστίν Γκλοριόσο, γιατρός και νευροεπιστήμονας, για τη φολλιστατίνη και άλλες μη ρυθμισμένες γονιδιακές θεραπείες στο ενημερωτικό δελτίο της για τη μακροζωία και την υγεία.

Ο Πάτερσον υποστηρίζει ότι οι εξελίξεις στη βιοτεχνολογία και τη μακροζωία είναι κοντά και ότι οι άνθρωποι με υγιές μυαλό και σώμα θα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν σε αυτές τις εξελίξεις, αν το επιλέξουν και ότι η προσέγγιση της Minicircle θα οδηγήσει στη μακροζωία για όλους. «Οι περισσότερες γονιδιακές θεραπείες κοστίζουν πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια. Αυτή η θεραπεία γίνεται έτσι ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτήν ο καθένας στον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.