Μάστιγα έχουν γίνει οι κλοπές ΙΧ αυτοκινήτων σε όλη τη χώρα, με τους δράστες να μην στοχεύουν μόνο καινούρια και πολυτελή αυτοκίνητα, αλλά και παλαιότερης τεχνολογίας και μικρότερης αξίας.

Όπως συνέβη και στην αιματηρή καταδίωξη τα ξημερώματα της Δευτέρας, με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να σταματήσουν τους δράστες που έκλεψαν 4 οχήματα από Νίκαια και Πέραμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, λίγο πριν κλείσει το έτος, τα κλεμμένα αυτοκίνητα υπολογίζονται σε περίπου 19.000.

Οι αριθμοί ζαλίζουν, καθώς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πανελλαδικά 52 αυτοκίνητα κλέβονται κάθε μέρα, με τα 30 από αυτά να είναι στην Αττική.

Οι αριθμοί αυτοί σοκαριστικοί, καθώς δείχνουν ότι γίνεται πάνω από μία κλοπή αυτοκινήτου κάθε ώρα στην Αττική, με τους αστυνομικούς να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Πού καταλήγουν τα κλεμμένα αυτοκίνητα

Στην αύξηση των κλοπών αυτοκινήτων έχει «βοηθήσει» η ευκολία να διαλυθούν τα οχήματα σε ανταλλακτικά σε διάφορες μάντρες του λεκανοπεδίου.

Ενδεικτικά, ένα σασμάν που στο εμπόριο κοστίζει 300 ευρώ, στην αγορά των κλεμμένων αγοράζεται με μόλις 50 ευρώ.

Σοκ προκαλεί η τιμή ολόκληρου του οχήματος που πολλές φορές δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι δράστες τροχίζουν το part number των ανταλλακτικών, προκειμένου αυτά να μην εντοπίζονται σε πιθανό έλεγχο των Αρχών.

Επίσης, τα κλεμμένα ΙΧ αυτοκίνητα – κυρίως τύπου SUV- χρησιμοποιούνται πολλές φορές σε παράνομες δραστηριότητες, όπως συνέβη στην περίπτωση των κλεμμένων οχημάτων που βρέθηκαν σε Νέο Κόσμο και Παλαιό Φάληρο, που οι δράστες είχαν αφήσει στο εσωτερικό τους και οπλισμό.