Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν εδώ και καιρό εντοπίσει τα σημεία εκείνα που θεωρούν κατάλληλα για να πλήξουν πολιτικά και προσωπικά τον Τζο Μπάιντεν, εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2024. Ενα από αυτά είναι, αναμφίβολα, οι «επιδόσεις» του γιου του, εις βάρος του οποίου έχουν ασκηθεί ήδη ποινικές διώξεις για εξαπάτηση των φορολογικών αρχών και για παράνομη οπλοκατοχή – με τους πολιτικούς αντιπάλους του Μπάιντεν να τον κατηγορούν ότι όχι απλώς γνώριζε, αλλά ότι είναι συνένοχος. Επικεντρώνουν δε στην περίοδο 2009-2017, όταν ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και στις συναλλαγές του Χάντερ Μπάιντεν με την Κίνα και την Ουκρανία.

Ετσι, το βράδυ της Τετάρτης, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε, με 221 ψήφους υπέρ έναντι 212 κατά (ακριβώς όσα και τα μέλη των δύο κομμάτων στο Σώμα), την έναρξη έρευνας που έχει στόχο την κατάθεση πρότασης μομφής εις βάρος του νυν προέδρου. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία θα διαρκέσει αρκετό διάστημα και θα συμπέσει με την προεκλογική εκστρατεία, όπως επίσης με τις δίκες εις βάρος του τέως προέδρου και μεγάλου φαβορί για να λάβει εκ νέου το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ.

Οι έντονες πιέσεις

Για τους περισσότερους, είναι ξεκάθαρο ότι η έρευνα εις βάρος του Μπάιντεν αποτελεί τη ρελάνς του Τραμπ, έτσι ώστε οι δικές του δικαστικές περιπέτειες να μη μονοπωλήσουν τη δημοσιότητα. Είναι, άλλωστε, και ο λόγος που ο ίδιος άσκησε έντονες πιέσεις προς την ηγεσία του κόμματος στη Βουλή και ειδικά προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρό της, Μάικ Τζόνσον. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που υπάρχουν σε βάρος του ενοίκου του Λευκού Οίκου θεωρούνται τουλάχιστον ανεπαρκή – κάτι που παραδέχονται και αρκετά στελέχη των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή Μιτ Ρόμνεϊ.

Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μια κίνηση η οποία πηγάζει πρωτίστως, αν όχι αποκλειστικά, από πολιτικές σκοπιμότητες. Πολύ περισσότερο καθώς οι πιθανότητες να αποπεμφθεί ο Μπάιντεν από τη θέση του είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Οπως προβλέπει το σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, ακόμα και στην περίπτωση που η Βουλή εγκρίνει την πρόταση μομφής – κάτι πολύ πιθανό, δεδομένης της πλειοψηφίας που έχουν οι Ρεπουμπλικανοί μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 – όλα θα κριθούν στη Γερουσία. Εκεί όπου απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων για να καταδικαστεί ο εκάστοτε πρόεδρος, η οποία φυσικά και δεν υπάρχει, μια και οι Δημοκρατικοί έχουν 51 ψήφους έναντι 49 των αντιπάλων τους.

«Επίθεση με ψέματα»

«Αντί να κάνουν οτιδήποτε προκειμένου να βελτιώσουν τις ζωές των Αμερικανών, επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στο να μου επιτεθούν με ψέματα» σχολίασε ο Μπάιντεν μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, για να προσθέσει: «Αντί να κάνουν τη δουλειά που απαιτείται να γίνει επειγόντως, επιλέγουν να χαθεί χρόνος με αυτό το αβάσιμο πολιτικό κόλπο».

Στις εξελίξεις παρενέβη και το «μήλον της έριδος», δηλαδή ο Χάντερ Μπάιντεν.

Μιλώντας στην Axios, κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικανούς ότι «μετέτρεψαν σε όπλο την αγάπη του πατέρα μου για εμένα και μετέτρεψαν τα πιο δυνατά στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν – τη συμπόνια του, την ενσυναίσθησή του, την αυθεντικότητά του – σε αποδείξεις για συνενοχή σε διαφθορά. Κατέστησαν δύσκολο για τους ανθρώπους να τετραγωνίσουν αυτόν τον κύκλο και, για τον λόγο αυτόν, το περιβάλλον του Τραμπ έχει εμμονή με μένα».

«Εχω πλέον δύο ισότιμα καθήκοντα. Το ένα είναι να παραμείνω καθαρός και διαυγής και το άλλο να υπερασπιστώ τον πατέρα μου» πρόσθεσε.