Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των επεισοδίων στο Ρέντη και τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού από ναυτική φωτοβολίδα.

Νέα πρόσωπα έχουν μπει στο κάδρο των ερευνών, καθώς σε τμήμα εκτοξευτήρα φωτοβολίδας, που χρησιμοποιήθηκε κατά την επίθεση στους αστυνομικούς, εντοπίστηκαν στοιχεία DNA του μικρότερου αδερφού του 18χρονου.

Επίσης, πυρίτιδα εντοπίστηκε στα χέρια ενός 26χρονου μάνατζερ τράπερ, ενώ ήδη έχουν προκύψει και άλλες ταυτοποιήσεις κατασχεμένων από το γήπεδο αντικειμένων, με άτομα που ήταν στους 424 προσαχθέντες.

Οι έρευνες της Αστυνομίας επικεντρώνονται και στην ταυτοποίηση του ατόμου, που σύμφωνα με τον 18χρονο, που ομολόγησε ότι εκτόξευσε φωτοβολίδα κατά το αστυνομικού και κρίθηκε προφυλακιστέος, τους καθοδήγησε στην επίθεση και τους έδωσε τα «πολεμοφόδια».

Ο 18χρονος για περισσότερες από πέντε ώρες έδινε εξηγήσεις ενώπιον ανακρίτριας και εισαγγελέα, και ενώ είχε υποστηρίξει στους αστυνομικούς ότι, όταν έριξε τη ναυτική φωτοβολίδα χτύπησε τον 31χρονο και μάλιστα τον είδε να γονατίζει, στην απολογία του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ήταν η δική του φωτοβολίδα, αυτή που τραυμάτισε τον υπαρχιφύλακα των ΜΑΤ.

«Αν το έχει κάνει να τιμωρηθεί»

Ο πατέρας του μίλησε στο MEGA για την υπόθεση και όπως αποκάλυψε δεν έχει δει τον γιο του, που οδηγήθηκε στη φυλακή, επειδή ντρέπεται.

«Έχει δει τη μάνα του, εμένα δεν θέλει να με δει. Ντρέπεται. Ντρέπεται το παιδί. Εγώ ξέρω, κατέστρεψε τη ζωή του», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος αν ο 18χρονος γνωρίζει πρόσωπα και αν έχει κατονομάσει τους ανθρώπους που τον έχουν μπλέξει, ο πατέρας του αποκρίθηκε: «Ποιος ήταν ο καθοδηγητής; Εσείς τι λέτε; Να πήρε μόνος του τη φωτοβολίδα και να πήγε να σκοτώσει έναν άνθρωπο; Μόνος του; 150 άνθρωποι ήταν εκεί».

«Δεν ξέρω (σ.σ. αν έχει κατονομάσει αυτούς που τον έχουν μπλέξει), ντρέπεται να μου μιλήσει εμένα. Σε κανέναν από εμάς δεν έχει πει τίποτα. Εμάς δεν μας είπε, σαν γονείς να του δώσουμε μια συμβουλή… Στην μητέρα του τίποτα δεν έχει πει.  Για την κατάθεσή του τίποτα. Αν το έχει κάνει, έχω πει από τη πρώτη στιγμή να τιμωρηθεί», συμπλήρωσε.

Είχε συμμετάσχει και άλλη φορά σε επεισόδια; «Ποτέ, κατηγορηματικά το έχω πει. Ποτέ το παιδί. Πηγαίνετε ψάξτε αν το έχουν πιάσει ποτέ», απάντησε ο πατέρας του δράστη και σημείωσε ότι η οικογένειά του έχει δεχτεί απειλές. «Πήραν και μας απείλησαν ότι θα τον σκοτώσουν, “θα βρεις και το δεύτερο σου παιδί”, μας απείλησαν. Γιατί; Ποιοι; Είναι ένα παιδάκι. Άμα το δείτε, πιο σκληρός είναι ο μικρός γιος μου παρά ο μεγάλος».

Όσον αφορά στον 16χρονο αδερφό του 18χρονου, που κλήθηκε για συμπληρωματική κατάθεση και τις πληροφορίες που τον συνδέουν και αυτόν στα επεισόδια, ο πατέρας του ανέφερε ότι «μάλλον κλήθηκε γιατί ήταν στο γήπεδο. Τι να σας πω, δεν μας λένε. Ούτε ο μικρός μας γιος μάς λέει. Μας είπαν ότι πάνε στο γήπεδο. Πού να ξέραμε. Μας είπαν ότι πάνε να σκοτώσουν ανθρώπους; Δεν ήταν τέτοια παιδιά, ούτε σεσημασμένα».

Στη συνέχεια, επανέλαβε ότι, αν ο 18χρονος γιος του είναι αυτός που πέταξε τη φωτοβολίδα πρέπει να τιμωρηθεί. «Εάν δεν είναι το παιδί μου να βρουν την αλήθεια και να πουν ποιοι και πώς. Αλλά να μην είναι μόνο το θύμα ο γιος μου, να μην είναι μόνο ένα παιδάκι. Ήρθαν τυχαία και πιάσανε ένα παιδί; Καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει», συμπλήρωσε και ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του αστυνομικού.

«Έχω ζητήσει 100.000 φορές συγγνώμη εάν είναι το παιδί μου. Έχω ζήσει εγώ θάνατο. Μακάρι ο άνθρωπος να μην είχε πάθει τίποτα. Και αν το έχει κάνει ο γιος μου να τιμωρηθεί. Μην είναι όμως μόνο ο γιος μου. Να είναι όλοι», είπε.

«Ήταν η χαζομάρα του»

Ο Στέλιος Αυγέρης, δικηγόρος του 18χρονου, με τη σειρά του ανέφερε ότι «η μεταφορά πυρίτιδας μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, μπορεί να ακούμπησε τον αδελφό του. Ο 16χρονος βγήκε έξω όταν βγήκε και ο αδερφός του για να φωνάξει στον αδελφό του να γυρίσει πίσω».

Ενώ για τον 18χρονο κι αν είναι σε θέση να περιγράψει τους ανθρώπους που του έδωσαν την ναυτική φωτοβολίδα, ανέφερε: «Δεν είναι σε θέση να περιγράψει αυτούς τους ανθρώπους. Το καθεστώς προστασίας που ζήτησε να μπει ο 18χρονος δεν αφορά την καθαυτή δικογραφία. Αφορά σε μία ενδεχόμενη δικογραφία που μπορεί να σχηματιστεί».

Για τους ισχυρισμούς του 18χρονου ότι ένα ακόμη άτομο, που ήταν πολύ κοντά του, έριξε επίσης ναυτική φωτοβολίδα, ο κ. Αυγέρης σημείωσε ότι «ο άνθρωπος αυτός κρυβόταν πίσω από ένα αυτοκίνητο, βγήκε κι έριξε».

Τέλος, ερωτώμενος για το πώς οδηγήθηκε ο 18χρονος στην πράξη του ο δικηγόρος σχολίασε ότι «ήταν η χαζομάρα του».

«Να σας πω την ειλικρινή μου άποψη, ήταν η χαζομάρα του. Είναι η πρώτη φορά που εμπλέκεται σε τέτοιο περιστατικό, άρα δεν μπορώ να μιλήσω για στρατολόγηση σε ό,τι αφορά τον 18χρονο», κατέληξε.