Συνεχίζονται οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, στην Ερυθρά Θάλασσα, με τους ευρωπαίους εφοπλιστές και τα ναυτεργατικά συνδικάτα να εκφράζουν την ανησυχία τους.

Νωρίτερα σήμερα (15/12) Αμερικανός αξιωματούχος από τον τομέα της άμυνας, δήλωσε ότι οι Χούθι πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον δύο πλοίων με σημαία Λιβερίας στο στενό Μπαμπ αλ-Μαντέμπ.

Ειδικότερα, βλήμα, που θεωρείται ότι είναι drone, έπληξε ένα από τα πλοία, το γερμανικής ιδιοκτησίας Al Jasrah, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά, αλλά όχι τραυματισμοί, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Δύο βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν στη δεύτερη επίθεση, ένας εκ των οποίων χτύπησε ένα πλοίο, προκαλώντας πυρκαγιά, την οποία προσπάθησε να σβήσει το πλήρωμα με τη βοήθεια αμερικανικού αντιτορπιλικού, συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Σε ανακοίνωσή τους οι Χούθι ανέφεραν πως εκτόξευσαν πυραύλους κατά δύο πλοίων, του MSC Alanya και του MSC Palatium III. Ωστόσο, δεν αναφέρουν τίποτα για το Al Jasrah.

Εκπρόσωπος της MSC δήλωσε ότι δεν έγινε επίθεση στο Alanya. Ερωτηθείς για τον ισχυρισμό των Χούθι περί επίθεσης στο Palatium III, ο εκπρόσωπος δεν έκανε κάποιο άλλο σχόλιο.

Οι Χούθι δήλωσαν πως και τα δύο πλοία κατευθύνονταν στο Ισραήλ. Όμως, σύμφωνα με δεδομένα του MarineTraffic, τόσο το Alanya, όσο και το Palatium III είχαν δηλώσει ως προορισμό τους την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας,

«Θα συνεχίσουμε να εμποδίζουμε όλα τα πλοία που κατευθύνονται σε ισραηλινά λιμάνια μέχρις ότου φθάσουν τα τρόφιμα και τα φάρμακα που χρειάζεται ο λαός μας στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρουν οι Χούθι σε ανακοίνωσή τους.

Και προσθέτουν: «Διαβεβαιώνουμε όλα τα πλοία που κατευθύνονται σε όλα τα λιμάνια στον κόσμο εκτός από τα ισραηλινά λιμάνια πως δεν θα πάθουν κανένα κακό και πως πρέπει να διατηρήσουν σε λειτουργία τη συσκευή ταυτοποίησής τους».

«Επιπλέον μέτρα»

Καθώς ανήκουν στον υπό το Ιράν «Άξονα της Αντίστασης», οι Χούθι επιτίθενται σε πλοία που ταξιδεύουν σε θαλάσσιες διαδρομές στην Ερυθρά Θάλασσα και εκτοξεύουν drone και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, λέγοντας πως σκοπός τους είναι να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους, καθώς μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ.

Εκπρόσωπος της Hapag-Lloyd, της εταιρίας στην οποία ανήκει το Al Jasrah, ανακοίνωσε ότι το πλοίο δέχθηκε επίθεση ενώ έπλεε κοντά στις ακτές της Υεμένης. «Η Hapag-Lloyd θα λάβει πρόσθετα μέτρα για την ασφάλεια των πληρωμάτων μας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος χωρίς να κάνει άλλο σχόλιο.

Η βρετανική εταιρία ασφάλειας ναυσιπλοΐας Ambrey ανέφερε ότι το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC Alanya, με σημαία Λιβερίας, έλαβε εντολή να αλλάξει ρότα προς την Υεμένη από τους επιβαίνοντες σε μικρό σκάφος που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ήταν μέλη της οργάνωσης Χούθι, αναγκάζοντάς το να λάβει μέτρα αποφυγής.

Η Ambrey ανέφερε ότι το MSC Alanya δέχθηκε προειδοποίηση από τους Χούθι να μην προχωρήσει βορειότερα και ότι οι ίδιοι απευθύνθηκαν στο πλήρωμα, λέγοντας: «Καπετάνιε, δεν σας επιτρέπεται να προχωρήσετε στην Ερυθρά Θάλασσα. Αλλάξτε ρότα προς νότο τώρα».

Σε άλλο περιστατικό, η Ambrey ανέφερε ότι το ελβετικής ιδιοκτησίας πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC Palatium III, με σημαία Λιβερίας, αποτέλεσε στόχο ενώ έπλεε προς βορρά σε απόσταση περίπου 23 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά του υεμενίτικου λιμανιού Μόκα. Η Ambrey ανέφερε ότι το σκάφος έλαβε την ίδια προειδοποίηση με το Alanya.

Οι Χούθι, που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Υεμένης, έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους έως ότου το Ισραήλ σταματήσει την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας.

Αργά χθες, Πέμπτη, οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν στρατιωτική επιχείρηση κατά πλοίου εμπορευματοκιβωτίων της Maersk, πλήττοντάς το απευθείας με drone. Η δανέζικη εταιρία διέψευσε τον ισχυρισμό αυτό και δήλωσε στο Reuters ότι «το πλοίο δεν χτυπήθηκε».

Παράλληλα, για λόγους ασφαλείας προχώρησε σε διακοπή όλων των μεταφορών εμπορευματοκιβωτίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας μέχρι νεωτέρας.

Σημειώνεται ότι το Reuters μετέδωσε αρχικά ότι στο εξής τα πλοία της Maersk θα πραγματοποιούν τον περίπλου της Αφρικής. Ωστόσο σε νέο τηλεγράφημά του το διεθνές πρακτορείο διευκρίνισε ότι δεν έχει ληφθεί κάποια τέτοια απόφαση από τον ναυτιλιακό κολοσσό με έδρα τη Δανία.

«Μετά το παραλίγο περιστατικό με την Maersk Gibraltar χθες και μια ακόμη επίθεση σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σήμερα, δώσαμε εντολή σε όλα τα πλοία της Maersk που βρίσκονται στην περιοχή και πρόκειται να περάσουν από το στενό Bab al-Mandab να διακόψουν το ταξίδι τους μέχρι νεωτέρας», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία της για την ιδιαίτερα κλιμακούμενη κατάσταση ασφαλείας στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.

«Οι πρόσφατες επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην περιοχή είναι ανησυχητικές και αποτελούν σημαντική απειλή για την ασφάλεια και την προστασία των ναυτικών», σημείωσε η Maersk.