Η κινεζική Huawei φέρεται να έχει πάρει την απόφαση να ξεκινήσει την κατασκευή εργοστασίου εξοπλισμού δικτύων κινητής τηλεφωνίας στη Γαλλία το επόμενο έτος, προχωρώντας με το πρώτο της εργοστάσιο στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις περιορίζουν τη χρήση εξοπλισμού 5G της εταιρείας.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Reuters, η εταιρεία περιέγραψε σχέδια για το εργοστάσιο με αρχική επένδυση 200 εκατομμυρίων ευρώ το 2020, αλλά η ανάπτυξη καθυστέρησε λόγω της πανδημίας COVID-19. Η πηγή που επικαλείται το δημοσίευμα δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για το πότε θα λειτουργήσει το εργοστάσιο στο Brumath, κοντά στο Στρασβούργο, ενώ και η Huawei δεν σχολίασε το δημοσίευμα.

Η κίνηση έρχεται παρά το γεγονός ότι ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις περιορίζουν ή απαγορεύουν τη χρήση εξοπλισμού που κατασκευάζει η Huawei και η επίσης κινεζική ZTE, επικαλούμενες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων.

Η κρίσιμη συνάντηση 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν επίσης τρόπους να μειωθούν τα συγκεκριμένα «ρίσκα» αλλά και να συνεργαστούν με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γαλλίας μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 2020, η γαλλική κυβέρνηση είπε στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που σχεδιάζουν να αγοράσουν εξοπλισμό Huawei 5G ότι δεν θα μπορούν να ανανεώσουν τις άδειες για τον εξοπλισμό μόλις λήξουν, ουσιαστικά αποκλείοντας τη Huawei από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας της χώρας.

Ωστόσο, μετά από μια συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ στο Πεκίνο τον Ιούλιο, ο αντιπρόεδρος της Κίνας Χε Λίφενγκ είπε ότι η Γαλλία αποφάσισε να επεκτείνει τις άδειες χρήσης Huawei 5G σε ορισμένες πόλεις.