Σε θρίλερ εξελίσσεται ο θάνατος του Όλιβερ  του άτυχου χάσκι στην Αράχωβα, καθώς η κτηνίατρος που εξέτασε το ζώο όσο ήταν εν ζωή επιμένει ότι εμπλέκεται κάποιος άνθρωπος στην κακοποίηση του άτυχου ζώου, ενώ από την άλλη πλευρά η αστυνομία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το χάσκι πέθανε αφού δέχθηκε επίθεση από σκυλιά.

Πλέον με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα στο τμήμα Ανθρωποκτονιών αναμένουν τις τελικές απαντήσεις από τον πραγματογνώμονα.

Η κτηνίατρος, Κλεονίκη Τόλα που πρώτη εξέτασε τον Όλιβερ και μάλιστα εν ζωή υποστηρίζει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση αγέλη σκύλων να κατασπάραξε το χάσκι και εμμένει στην άποψη της ότι το σκυλί κακοποιήθηκε και μάλιστα από ανθρώπινο χέρι.

«Το ότι δεν θέλω να χρησιμοποιήσω δημόσια τη λέξη σεξουαλική κακοποίηση, βιασμός δεν σημαίνει ότι έχει αλλάξει κάτι ή αναιρεί τα δεδομένα μου. Παραμένω σταθερή σε όσα έχω πει στην κατάθεσή μου. Μου είναι αδύνατο να παρακολουθώ όλα όσα λέγονται και πιθανόν παραποιούνται και να απαντώ. Αποκλείω ότι ο σκύλος έχει εμπλακεί σε καυγά με άλλα ζώα και αυτή είναι η αιτία τραυματισμού του και εγκατάλειψης του καθώς ο σκύλος δεν είχε κανένα εμφανές σημάδι πάλης με άλλο ζώο ή δαγκώματα ή οτιδήποτε. Δεν έχω πει ποτέ αυτή τη λέξη, δεν σημαίνει όμως, ότι αναιρώ αυτά τα οποία έχω εκτιμήσει. Υπάρχει ανθρώπινος παράγοντας σε αυτό το περιστατικό», είπε μιλώντας στο MEGA και στην εκπομπή «Live News».

Τι υποστηρίζει η αστυνομία

Από την πλευρά τους οι αστυνομικοί σύμφωνα με όσα είπε το MEGA και στην εκπομπή «Live News» ο αστυνομικός συντάκτης  των εφημερίδων το «Βήμα» και «Τα Νέα», Βασίλης Λαμπρόπουλος, αναλύοντας το βιντεοληπτικό υλικό που έχουν στα χέρια τους, καθώς και καταθέσεις, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το χάσκι Όλιβερ δεν έπεσε θύμα άγριας κακοποίησης από ανθρώπους αλλά ότι το κατασπάραξε αγέλη σκύλων.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Λαμπρόπουλο ήδη από τη γνωμάτευση είχε διαπιστωθεί ότι ο σκύλος είχε δαγκώματα από άλλα σκυλιά στο αυτί και όπως έδειξε το βιντεοληπτικό υλικό που συνέλεξαν οι αστυνομικοί από την περιοχή, ο σκύλος έπεσε θύμα αγέλης ζώων που του επιτέθηκε τραυματίζοντάς το θανάσιμα.

Οι αστυνομικοί εξέτασαν από την αρχή την υπόθεση, συγκεντρώνοντας μαρτυρίες και καταθέσεις τόσο από τον κηδεμόνα του ζώου όσο και από άτομα που το έβλεπαν συχνά στους δρόμους της πόλης.

Οι κάτοικοι της Αράχωβας που έβλεπαν τον Όλιβερ και ανέφεραν ότι δεν είδαν κάποιον άλλον άνθρωπο να τον προσεγγίζει και ότι άκουσαν σε κάποιο σημείο γαβγίσματα από αγέλη σκύλων.

Μάλιστα η συρροή στοιχείων από τις κάμερες δείχνει σε κάποιο σημείο τον Όλιβερ να κινείται και να ακολουθείται από άλλα σκυλιά και σε κάποια άλλη φάση να είναι αυτά τα σκυλιά δίπλα του, χωρίς να παρεμβάλλεται μεγάλο χρονικό διάστημα για να έχει υπάρξει κάποια ανθρώπινη επέμβαση και το σκυλί πληγωμένο να κινείται στην ίδια περιοχή.

Τι ανέφεραν κτηνίατροι

Την ίδια ώρα ζήτησαν πληροφορίες από κτηνιάτρους που εξέτασαν τον Όλιβερ και τα σημάδια κακοποίησης που έφερε στο σώμα του. Όπως επίσης είχαν στη διάθεσή τους και τα στοιχεία που προέκυψαν από την εκταφή του σκύλου και τις νέες καταθέσεις της κτηνιάτρου που τον εξέτασε πρώτη.

Επίσης, έδειξαν φωτογραφίες άτυπα σε άλλους ειδικούς κτηνιάτρους και καθηγητές κτηνιατρικής, όλοι εκ των οποίων σύμφωνα με τον Βασίλη Λαμπρόπουλο ανέφεραν ότι δεν υπάρχει θέμα κακοποίησης από άνθρωπο και ότι το τραύμα του Όλιβερ είναι συμβατό με επίθεση από ζώα.

Αυτό που, προφανώς, βοήθησε σημαντικά τους αστυνομικούς προκειμένου να σχηματίσουν μια δεύτερη υπόθεση εργασίας και τελικά να καταλήξουν στη διαλεύκανση της θανάτωσης, ήταν οι μαρτυρίες από κατοίκους της Αράχωβας για αγέλη σκύλων που είχε βρεθεί στο ίδιο σημείο με τον Όλιβερ.

Μετά απ’ αυτό, οι αστυνομικοί ερεύνησαν διεξοδικά τις εικόνες από κάμερες ασφαλείας κι εντόπισαν τις κινήσεις τόσο του χάσκι όσο και της αγέλης που του επιτέθηκε. Μάλιστα από το υλικό δεν φάνηκε να επιτίθεται στον Όλιβερ κάποιος άνθρωπος ή να τον αρπάζει μεταφέροντάς τον σε άλλο σημείο.

Η Κωνσταντία Δημογλίδου, εκπρόσωπος Τύπου ΕΛ.ΑΣ, μίλησε στο MEGA και στο «Live News» για την  υπόθεση.

«Μέχρι στιγμής τα δεδομένα που έχει η αστυνομία κι εννοώ τις καταθέσεις και το βιντεοληπτικό υλικό, δεν μας δείχνει κάποιον δράστη. Δεν δείχνει δηλαδή κάποιον άνθρωπο να παρεμβαίνει στο ζώο. Έχουμε φυσικά και τις τρεις γνωματεύσεις κτηνιάτρων, της μίας που εξέτασε το ζώο πριν πεθάνει και δύο της αρμόδιας υγειονομικής περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και περιμένουμε και μια πραγματογνωμοσύνη από κάποιες φωτογραφίες από την εξέταση του ζώου ώστε να δοθεί το υλικό όλο στον Εισαγγελέα. Όταν έχουμε κάτι επίσημο από την αρμόδια εισαγγελική Αρχή τότε θα έχουμε ανακοινώνεις. Πάντως, η Ελληνική αστυνομία δεν έχει προχωρήσει σε κάποια σύλληψη δράστη ούτε σε κάποια ταυτοποίηση ανθρώπου ως δράστη της συγκεκριμένης επίθεσης».

Η μάρτυρας που εμπλέκει ανθρώπινο παράγοντα αλλά δεν έχει καταθέσει

Η Μάρθα Πουλτίδου, επικεφαλής της ομάδας για την κακοποίηση των ζώων ανέφερε από την πλευρά της στο «Live News» ότι ο Όλιβερ: «Δεν είχε κανένα δάγκωμα. Είχε τραύματα στον πρωκτό του. Ποιο σκυλί κάνει τέτοιο πράγμα; Και από την άλλη πάμε να βγάλουμε άχρηστη μια γυναίκα με 30 χρόνια εμπειρία άχρηστη».

«Καταγγέλλω ότι είχαν εχθές έξι ώρες τον άνθρωπο και του έδειχναν ένα βίντεο με τον Όλιβερ να ανεβαίνει προς το σπίτι και κάτω στον δρόμο υπάρχουν σε μία άκρη δύο σκυλιά και κάπου αλλού σε ένα άλλο πλάνο ένα άλλο σκυλί μόνο του και προσπαθούν επί έξι ώρες να τον πείσουν ότι αυτά τα σκυλιά έφαγαν τον Όλιβερ. Αν αυτά τα σκυλιά είχαν δαγκώσει τον Όλιβερ, ο Όλιβερ θα είχε δαγκώματα», προσέθεσε.

Η κυρία Πουλτίδου προχώρησε και σε μια ακόμα αποκάλυψη. Υποστηρίζει πως τις προηγούμενες μέρες εμφανίστηκε μια νέα μάρτυρας που είδε – όπως λέει – τον Όλιβερ να κατευθύνεται προς μια αποθήκη με έναν άνδρα.

«Πήγε προς μία συγκεκριμένη αποθήκη, δεν τον είδε να μπαίνει αλλά πήγε προς τα εκεί και στην πορεία αφού έκανε τη βόλτα του και γύρισε, άκουσε κάποια στιγμή το κλάμα ενός σκύλου», είπε ακόμα.

Μελανό σημείο αυτής της σημαντικής μαρτυρίας είναι το γεγονός πως η γυναίκα δεν έχει καταθέσει στις αρχές τίποτα από όλα όσα έχει δει και μοιραστεί με την επικεφαλής της ομάδας για την κακοποίηση των ζώων.