Από την παρανοϊκή μητέρα του Νέρωνα, που είχε γίνει και ερωμένη του, ως την Αικατερίνη τη Μεγάλη με την ενδιαφέρουσα «συλλογή» από εύρωστους επιβήτορες και από τη Χουάνα την Τρελή, την παράφορα και άρρωστα ερωτευμένη με τον Φίλιππο τον Ωραίο ως τον Ερρίκο τον Όγδοο που αποκεφάλιζε τις συζύγους του όταν τις βαριόταν, έχει αποδειχτεί ότι οι εστεμμένοι της ιστορίας και τα μέλη των οικογενειών τους κατευθύνονται από μια αγιάτρευτη ορμή προς σκανδαλώδη κατορθώματα κάθε είδους.

Καθοδόν προς τα δεύτερα Χριστούγεννα του βασιλιά Καρόλου στο θρόνο και ενώ το βιβλίο «Endgame» του Όμιντ Σκόμπι έχει επαναφέρει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας την «καυτή» ερώτηση, ποιος στο παλάτι του Μπάκιγχαμ ανησυχούσε για το χρώμα που θα είχε το πρώτο παιδί του Χάρι και της Μέγκαν, με τον συγγραφέα να φωτογραφίζει χωρίς να κατονομάζει τον πατέρα του πρίγκιπα και τη Κέιτ Μίντλετον, ενδιαφέρον θα ήταν να θυμηθούμε μια άλλη εποχή που η βρετανική μοναρχία τέθηκε υπό σοβαρή αμφισβήτηση.

Το μεγάλο σκάνδαλο

Ήταν και πάλι 10 Δεκεμβρίου, πριν από 87 ολόκληρα χρόνια, το 1936, όταν ο μεγάλος θείος του Καρόλου, ο Εδουάρδος Η΄, έκανε την πρωτοφανή ανακοίνωση ότι παραιτείται από τον θρόνο για να μπορέσει να παντρευτεί τη γυναίκα που αγαπούσε – την Γουόλις Σίμσον, μια Αμερικανίδα, της οποίας το μελάνι στο χαρτί του διαζυγίου της από τον δεύτερο (!) της σύζυγο δεν είχε ακόμα στεγνώσει.

Αντίθετα με τη γενική αντίληψη ότι οι Βρετανοί είναι μάλλον ψυχροί σαν άνδρες, ο Εδουάρδος απέδειξε πρώτος ότι μάλλον ισχύει το εντελώς αντίθετο, κατά το γνωστό άλλος έχει το όνομα και άλλος τη χάρη και έβαλε τέλος στη βασιλεία του μέσα σε μόλις 325 ημέρες, όταν έγινε σαφές ότι δεν θα μπορούσε να παραμείνει βασιλιάς και να παντρευτεί τη γυναίκα για την οποία ένιωθε τόσο μεγάλο έρωτα και ασίγαστο πάθος.

Η αρχή του κακού

Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 1931 με πρωτοβουλία της τότε ερωμένης του εξαιρετικά δημοφιλούς πρίγκιπα της Ουαλίας, της Λαίδη Φέρνις. Ο έρωτας τους ήταν κεραυνοβόλος και παρότι η Γουόλις Σίμσον ήταν παντρεμένη με τον δεύτερο σύζυγο της, Έρνεστ Άλντριχ Σίμπσον, ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως να βλέπονται στα κρυφά, Το 1934 ο Εδουάρδος και η Γουόλις έγιναν αποκλειστικό ζευγάρι, αφού εκείνη κατάφερε να παραμερίσει όλες τις ερωμένες του και να γίνει το επίκεντρο της προσοχής του.

Ο Εδουάρδος άφησε για χάρη της τον θρόνο και η Γουόλις δέχτηκε για εκείνον να παντρευτεί τρίτη φορά

Και όπως συμβαίνει σε όλες τις μεγάλες ερωτικές ιστορίες τα αισθήματα δεν ήταν το ίδιο έντονα και για τους δυο, αφού ο Εδουάρδος, πραγματικά ενθουσιασμένος μαζί της τη γνώρισε άμεσα στη μητέρα του, τη βασίλισσα Μαίρη, που μέχρι τότε δεν είχε συνομιλήσει με διαζευγμένη γυναίκα, ενώ η Γουόλις που δεν μάσαγε τα λόγια της παραδέχτηκε κάποτε πως τον ερωτεύτηκε πραγματικά τρία χρόνια αργότερα στη διάρκεια μιας καλοκαιρινής κρουαζιέρας που πήγαν μαζί.

Ένας ερωτευμένος βασιλιάς

Μετά το θάνατο του πατέρα του Γεωργίου του 5ου και έχοντας ανέβει ο ίδιος στο θρόνο, τα μέλη της αυλής άρχισαν να ενοχλούνται από τη σοβαρότητα του δεσμού του με την ζωντοχήρα. Θεωρήθηκε ότι ο νέος βασιλιάς αδιαφορούσε για τα καθήκοντα του και του ζητήθηκε ορθά και κοφτά όχι μόνο να ξεχάσει την πιθανότητα να παντρευτεί την Γουόλις, όπως διακαώς επιθυμούσε αλλά και να διαλύσει άμεσα το δεσμό του μαζί της.

Ο βασιλιάς της Αγγλίας αρνήθηκε κατηγορηματικά να πάει ενάντια σε αυτό που του πρόσταζε η καρδιά του, παρότι όπως λέγεται η Γουόλις ήταν πρόθυμη να τον ελευθερώσει για να μην χάσει το θρόνο του, και στις 11 Δεκεμβρίου εκείνης της χρονιάς ανήγγειλε σε ραδιοφωνικό του διάγγελμα πως δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του, «χωρίς τη βοήθεια και τη συμπαράσταση της γυναίκας που αγαπώ».

Το ρομάντζο του αιώνα

Πολλά χρόνια αργότερα, η Γουόλις θα τύπωνε τα λόγια του αυτά πάνω σε ένα φουλάρι, το οποίο θα γινόταν αναπόσπαστο κομμάτι της γκαρνταρόμπας της από τον Ιούνιο του 1937, όποτε οι δυο τους παντρεύτηκαν στη Γαλλία μέχρι τον θάνατο τους, εκείνου μανιώδη καπνιστή το 1972 σε ηλικία 77 ετών από καρκίνο του θυροειδούς και εκείνης το 1986 σε ηλικία 89 ετών μετά από χρόνια απομόνωσης λόγω άνοιας.

Αυτό ήταν και το τέλος του ρομάντζο του αιώνα, πολύ πριν η Νταιάνα πικραθεί από τον ατελείωτο έρωτα του Καρόλου με την Καμίλα και ο Χάρι φύγει μαζί με τη Μέγκαν στην Αμερική προδομένος, όπως έχει πει σε βιβλίο, ντοκιμαντέρ μέχρι και podcast, από την βασιλική οικογένεια του.