Καθώς ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών αρκετοί είναι αυτοί που στρέφονται στις σόμπες για να εξασφαλίσουν τη ζεστασιά στο χώρο τους. Μπορεί οι σόμπες να αποτελούν μια εύκολη λύση

Ωστόσο, η Anne Evens, διευθύνουσα σύμβουλος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Elevate, συμβουλεύει να μην χρησιμοποιείτε τις σόμπες. Αυτό διότι, ενώ μπορεί να προσφέρουν μια γρήγορη λύση, είναι ενεργοβόρες και μπορεί να ενέχουν σημαντικούς κινδύνους πυρκαγιάς.

Μάλιστα, η Anne καταλήγει στο συμπέρασμα πως η βελτίωση της μόνωσης των σπιτιών είναι ένας πιο έξυπνος και ασφαλής τρόπος για να παραμείνετε ζεστοί.

Το Αμερικανικό Συμβούλιο για μια ενεργειακά αποδοτική οικονομία υπογραμμίζει τη σημαντική κατανάλωση ενέργειας από τις σόμπες, οι οποίες χρησιμοποιούν περίπου 750 έως 1.500 Watt. Αυτό μεταφράζεται σε 6 έως 12 κιλοβατώρες για οκτώ ώρες χρήσης. Αντίθετα, οι ηλεκτρικές κουβέρτες χρησιμοποιούν από 50 έως 200 Watt, που αντιστοιχούν σε μόλις 0,4 έως 1,6 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Stefano Schiavon, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ προτείνει εναλλακτικές λύσεις όπως οι ηλεκτρικές κουβέρτες ή τα θερμαινόμενα θερμαντικά παπούτσια. Αυτές οι συσκευές δεν είναι μόνο πιο ενεργειακά αποδοτικές, αλλά είναι επίσης γενικά ασφαλέστερες από τις σόμπες.

Όπως αναφέρει η Washington Post, η χρήση συσκευών υψηλής ενέργειας, όπως οι σόμπες, συνδέονται με αυξημένους κινδύνους πυρκαγιάς. Η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι σόμπες εμπλέκονται σε περίπου 1.700 πυρκαγιές ετησίως, με μέσο όρο 70 θανάτους και 160 τραυματισμούς μεταξύ 2017 και 2019.

Παρά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους, ο Schiavon προειδοποιεί ότι οι συσκευές που έρχονται σε άμεση επαφή με το σώμα, όπως οι ηλεκτρικές κουβέρτες, απαιτούν προσεκτική χρήση. Μπορεί να μην είναι κατάλληλες για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα ή μειωμένη ευαισθησία στη θερμότητα, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε υπερθέρμανση.

Καθώς διανύουμε τους ψυχρότερους μήνες, είναι ζωτικής σημασίας να εξετάσουμε αυτές τις εναλλακτικές μεθόδους για να παραμείνουμε ζεστοί.