Κάτοικοι του Μεξικού έμειναν άναυδοι, όταν είδαν εικόνες από την Αποκάλυψη του Ιωάννη να αποτυπώνονται στον ουρανό της χώρας της Λατινικής Αμερικής. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, ο ουρανός του Γιουκατάν γέμισε με ακρίδες, με τις τοπικές αρχές να προσπαθούν να περιορίσουν τα σμήνη.

«Δεν πρόκειται να ανοίξω ξανά το στόμα μου», ανέφερε ένας χρήστης στο Χ, ποστάροντας μια φωτογραφία που δείχνει τις ακρίδες να έχουν κατακλύσει τον ουρανό. Σε άλλα βίντεο, φαίνεται το σμήνος να πετά ακόμα και σε κεντρικές περιοχές, ενώ κάποιοι μιλούν για «το τέλος του κόσμου».

Σύμφωνα με την New York Post, τα σμήνη ακρίδων συνήθως αναπτύσσονται λόγω της έλλειψης τροφίμων. Ο ΟΗΕ σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να αποτελέσει παράγοντα πυροδότησης αυτού του προβλήματος. Ο οργανισμός κατηγόρησε την πανδημία COVID-19 για την επιδείνωση των σμηνών.

Παράλληλα, οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού επηρέασαν την παραγωγή και την παράδοση των απαραίτητων φυτοφαρμάκων.

Το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ σημειώνει ότι οι ακρίδες τείνουν να επιτίθενται σε περιοχές με βλάστηση κατά τη διάρκεια ξηρασίας. Το Γιουκατάν ήταν πλούσιο σε καλλιέργειες από την εποχή των Μάγια.