Δεκάδες ελέφαντες έχουν πεθάνει από δίψα στο δημοφιλές Εθνικό Πάρκο Χουάνγκε της Ζιμπάμπουε, καθώς οι νερόλακκοι στερεύουν λόγω της ξηρασίας που έφερε η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με το φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Το Χουάνγκε δεν τροφοδοτείται από ποτάμια και τα ζώα πίνουν νερό από γεωτρήσεις που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια, δήλωσε αξιωματούχος της Αρχής Πάρκων και Άγριας Ζωής της Ζιμπάμπουε (Zimparks).

«Στηριζόμαστε σε τεχνητές πηγές νερού επειδή οι δικοί μας επιφανειακοί υδάτινοι πόροι έχουν μειωθεί. Δεδομένου ότι οι ελέφαντες εξαρτώνται από το νερό καταγράφουμε θανάτους» είπε στο Reuters η επικεφαλής οικολόγος της Zimparks στο Εθνικό Πάρκο Χουάνγκε, Νταφίν Μαντλαμότο.

Περίπου 45.000 ελέφαντες ζουν στο Χουάνγκε, και κάθε ενήλικο ζώο χρειάζεται γύρω στα 200 λίτρα νερού την ημέρα.

Με το νερό να λιγοστεύει, οι 104 γεωτρήσεις του πάρκου δεν επαρκούν.

Reuters

Εκτός από τους δεκάδες νεκρούς ελέφαντες που είδε ο ρεπόρτερ του Reuters κοντά σε νερόλακκους, πολλά ακόμα κουφάρια κρύβονται διάσπαρτα σε θαμνώδεις περιοχές, όπου γίνονται τροφή για λιοντάρια και γύπες, είπαν αξιωματούχοι.

«Το πάρκο αντιμετωπίζει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε λιγότερες βροχές» τόνισε η Μαντλαμότο.

Η εποχή των βροχών στη Ζιμπάμπουε διαρκεί από τον Νοέμβριο ως τον Μάρτιο, φέτος όμως οι βροχές ήταν σπάνιες. Η ξηρασία αναμένεται να συνεχιστεί και το 2024, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.

Σύμφωνα με την Zimparks, ζώα αναγκάζονται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις σε αναζήτηση νερού και τροφής και κάποια κοπάδια ελεφάντων έχουν περάσει στη γειτονική Μποτσουάνα.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις προσπαθούν να αυξήσουν τις προμήθειες νερού καθαρίζοντας τους λάκκους και αντλώντας περισσότερο νερό από ηλιακά πηγάδια για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Ο πληθυσμός ελεφάντων της Ζιμπάμπουε ανέρχεται σε σχεδόν 100.000 ζώα, όμως τα εθνικά πάρκα της χώρας εκτιμάται ότι μπορούν να συντηρήσουν μόνο τους μισούς, σύμφωνα με την Zimparks.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters