Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν βγήκε δημοσίως και ζήτησε από το Κογκρέσο ένα πακέτο βοήθειας –κάτι παρα πάνω από μαμμούθ- σχεδόν 106 δις. δολ. για την Ουκρανία, το Ισραήλ και άλλες ανάγκες.

Τη στιγμή όμως που το κλίμα φαίνεται να στραβώνει στην Ουάσινγκτον ακόμα και για τον Ισραήλ -τον πιο στενό σύμμαχο των ΗΠΑ στον πλανήτη-, η ουκρανική υπόθεση φαίνεται να παίρνει πολύ δυσάρεστη τροπή για το Κίεβο.

Μπορεί ο ίδιος να δηλώνει πως «δεν είναι έτοιμος να φύγει» από την Ουκρανία, αλλά η πραγματικότητα στην Ουάσιγκτον είναι διαφορετική.

Είχε προηγηθεί η επιστολή βόμβα της διευθύντριας του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού Shalanda Young προς τους ηγέτες της Βουλής και της Γερουσίας ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεμείνει από χρήματα που χρησιμοποίησαν για να στηρίξουν την οικονομία της Ουκρανίας και «αν η οικονομία της Ουκρανίας καταρρεύσει, δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να πολεμούν, τέλος».

Προσέθεσε μάλιστα ότι «Μας έχουν τελειώσει τα χρήματα – και σχεδόν ο χρόνος».

Σημειώνεται ότι τότε που η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, το Κογκρέσο έχει διοχετεύσει 111 δις. δολ. στον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τότε, οι Ρεπουμπλικανοί, όπως ο Μιτς ΜακΚόννελ είχαν υποστηρίξει με ενθουσιασμό μια τέτοια βοήθεια, υποστηρίζοντας ότι οι επενδύσεις δεν είναι μόνο ηθική αναγκαιότητα, αλλά και οικονομικά συμφέρουσες για τις ΗΠΑ, καθώς τα περισσότερα από τα όπλα που αποστέλλονται στο Κίεβο παράγονται εγχώρια.

Οι άνεμοι άλλξαν κατεύθυνση;

Όμως, καθώς η μάχη συνεχίζεται και οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ πλησιάζουν, οι Ρεπουμπλικάνοι είναι όλο και πιο σκεπτικοί έως και αρνητικοί στη παροχή νέας οικονομικής υποστήριξης στο Κίεβο, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν πολιτικά το ζήτημα κατά του Μπάιντεν.

Η Γερουσία των ΗΠΑ μπλόκαρε το συμπληρωματικό νομοσχέδιο χρηματοδότησης που περιελάμβανε οικονομική βοήθεια 106 δισ. δολ. για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, καθώς και διατάξεις που αποσκοπούσαν στην ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Γερουσία των ΗΠΑ ήταν 49 έναντι 51, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτάχθηκαν στην προώθηση του νομοσχεδίου για τη βοήθεια και στο Ισραήλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έλαβε υπόψιν τις ανησυχίες πολλών Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών σχετικά με τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ουκρανία, ανησυχίες που επαναλήφθηκαν σε δήλωση που έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον.

O Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζητάει στο διάγγελμά του νέο πακέτο για την Ουκρανία στις 6 Δεκεμβρίου 2023 (Youtube).

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν απέτυχε να απαντήσει πραγματικά στις εύλογες ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη μιας ξεκάθαρης στρατηγικής στην Ουκρανία, μιας διεξόδου για την επίλυση της σύγκρουσης ή ενός σχεδίου για την επαρκή διασφάλιση της λογοδοσίας για τη βοήθεια που παρέχεται από τους Αμερικανούς φορολογούμενους».

«Μέρος της απόκτησης έγκρισης από τους αμφισβητίες του Κογκρέσου για την Ουκρανία είναι η παρουσίαση μιας βιώσιμης στρατηγικής για τον τερματισμό του πολέμου που ισοδυναμεί με κάτι περισσότερο από την ασαφή προσέγγιση του Μπάιντεν «όσο χρειαστεί». Ο Μπάιντεν δεν το έχει κάνει αυτό», είπε ο Τζορτζ Μπίμπι, διευθυντής του Grand Strategy στο Ινστιτούτο Κουίνσι και πρώην στέλεχος του CNN.

«Δεν προτείνει καμία αλλαγή στη στρατηγική των ΗΠΑ για να λογοδοτήσει την αποτυχία της αντεπίθεσης της Ουκρανίας να σπάσει τις ρωσικές άμυνες. Η Ουκρανία απλά δεν θα είναι σε θέση να διώξει όλες τις ρωσικές δυνάμεις από όλη την ουκρανική γη» προσέθεσε.

Η ουκρανική αντεπίθεση απέτυχε

Όλα αυτά βέβαια, συνδέονται με την εξέλιξη της ουκρανικής αντεπίθεσης η οποία απέτυχε φέρνοντας σε δύσκολη θέση όσους επέμειναν στην αποστολή βοήθειας.

Μιλώντας στο CBS ο Τζορτζ Μπίμπι εξηγεί ότι ενώ οι Ουκρανοί πόνταραν ότι με την αντεπίθεσή τους θα ανάγκαζαν τη Ρωσία να επιδιώξει εκείνη ειρήνη, ωστόσο αυτό δεν το κατάφεραν. «Οι Ουκρανοί χρησιμοποίησησαν πολλούς άνδρες, πολλά πυρομαχικά και πολλούς αντιαεροπορικούς πυραύλους, αλλά η δυναμική αυτή τη στιγμή είναι με το πλευρό των Ρώσων» ανέφερε.

Το πρώην στέλεχος της CIA εξηγεί πως πλέον οι Ουκρανοί προσπαθούν να προσαρμόσουν την στρατηγική τους ώστε να φέρουν αυτόν τον πόλεμο σε ένα πετυχημένο αποτέλεσμα. «Φαίνεται ότι προσπαθούν να περάσουν στην άμυνα να προετοιμάσουν οχυρώσεις, όπως έκαναν οι Ρώσοι αποτελεσματικά, ώστε οι Ρώσοι να μην έχουν ελπίδα να καταφέρουν μια αποφασιστική διάσπαση του μετώπου».

Ο ίδιος εκτιμά ότι το Κίεβο τρέφει την ελπίδα να κάνει τους Ρώσους να αναγνωρίσουν ότι δεν μπορούν να σπάσουν τις ουκρανικές αμυντικές γραμμές, αναγκάζοντάς τους να σκεφτούν οι ίδιοι να ζητήσουν διαπραγματεύσεις. Πρόκειται βέβαια, για όνειρα θερινής νυκτός.

Για τον Μπίμπι πλέον η διεθνής προσοχή και των συμμάχων δυτικών είναι στραμμένη στο Ισραήλ έχοντας εγκαταλείψει σε έναν βαθμό την Ουκρανία. Γι’ αυτό και το Κίεβο φροντίζει να δημοσιοποιεί υποτιθέμενα ρωσικά εγκλήματα πολέμου, ώστε να ανακτήσει την διεθνή προσοχή.

Ωστόσο, παραμένει το ερώτημα έαν μπορούν να το καταφέρουν αυτό.

«Οι Ουκρανοί εξαρτώνται αποκλειστικά από τις ΗΠΑ στην στρατιωτική και οικονομική βοήθιεια. Δεν θα καταφέρουν να συνεχίζουν αυτόν τον πόλεμο χωρίς αυτή τη βοήθεια. Έτσι αν τερματιστεί αυτή η βοήθεια οι Ουκρανοί θα καταρρεύσουν όλοι τους» τονίζει ο Μπίμπι.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να πάρουν σκληρές αποφάσεις σε αυτό το σημείο σε μια περίοδο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο αμερικανικός λαός γίνεται πιο σκεπτικός στον πόλεμο. Αναρωτιούνται τι είναι όλη αυτή η βοήθεια που παρέχεται στην Ουκρανία. Μπορεί να κερδίσει η Ουκρανία; Ποιο είναι το σχέδιο; Αυτό είναι κάτι που ο Λευκός Οίκος πρέπει να διαχειριστεί» συμπεραίνει ο Μπίμπι.