Κριτική στην κυβέρνηση για το φορολογικό νομοσχέδιο άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Βουλή.

Μάλιστα, στην αρχή της τοποθέτησής του, αναφέρθηκε  στο «φάντασμα» του Δημήτρη Τσοβόλα, λέγοντας ότι το 1986 έφερε το τεκμαρτό εισόδημα των 400 χιλιάδων δραχμών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Συνεπώς, είτε ο Δημήτρης Τσοβόλας ήταν 40 χρόνια μπροστά από την εποχή του, είτε εσείς 40 χρόνια πίσω», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος απευθυνόμενος στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη διαχρονικότητα των παθογενειών του φορολογικού συστήματος ήδη «από την εποχή Βαρβαρέσου», καθώς τα φορολογικά έσοδα στηρίζονται κυρίως στην έμμεση φορολογία και όχι στην άμεση, ενώ ο φόρος δεν «πιάνει» τα εισοδήματα και δεν γίνονται επαρκείς έλεγχοι εξαιτίας της «έλλειψης πολιτικής βούλησης» και πόρων για να εντοπίσουν τη φοροδιαφυγή.

«Εφαρμόζουμε τις ίδιες πρακτικές νόμιμης φοροδιαφυγής»

Δυστυχώς, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει στην Ελλάδα και συνεχίζουμε στην ίδια λογική, να εφαρμόζουμε δηλαδή τις ίδιες πρακτικές «νόμιμης φοροδιαφυγής».

«Αφού διαφωνούμε, δεν θα έπρεπε να συζητήσουμε τα κριτήρια πάνω στη φορολογική πολιτική; Εγώ θα σας προτείνω τρία κριτήρια», σχολίασε και παρέθεσε τα εξής:

– «Να λαμβάνει υπόψιν τη φοροδοτική ικανότητα του φορολογουμένου.

– Να στηρίζεται στην ισότιμη κατανομή των βαρών.

– Να δημιουργεί την αίσθηση της ανταποδοτικότητας των φόρων στους πολίτες».

Τέλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε πως το φορολογικό νομοσχέδιο της ΝΔ «αφήνει στο απυρόβλητο τις ανώτερες εισοδηματικές κλάσεις των ελεύθερων επαγγελματιών και, μάλιστα, τους πριμοδοτεί με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνει δυσανάλογα τις κατώτερες. Γιατί πρόκειται για έναν οριζόντιο τρόπο φορολόγησης ακόμα και αν εισάγονται εξαιρέσεις», όπως τόνισε.

«Όσο για την ανταποδοτικότητα του συστήματος, αρκεί μια επίσκεψη σε ένα νοσοκομείο για να διαπιστώσει κανείς τι πραγματικά συμβαίνει», σημείωσε καταληκτικά.