Στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28 που φιλοξενείται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρευρίσκονται 2.500 λομπίστες που συνδέονται με τις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για τη διοργάνωση.

Ο αριθμός που υπολογίστηκε από την οργάνωση Kick Big Polluters Out (KBPO) αποτελεί ρεκόρ το οποίο προκαλεί περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με την επιρροή της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων στη φετινή σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ, την οποία διευθύνει ο πρόεδρος της εθνικής εταιρείας πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σουλτάν αλ Τζαμπέρ.

Ο οποίος ήδη ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων με τη δήλωσή του ότι «δεν υπάρχει καμία επιστήμη που να λέει ότι η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων είναι απαραίτητη για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Μια δήλωση που έσπευσε να ανακαλέσει σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου λέγοντας ότι σέβεται απόλυτα την επιστήμη, προσθέτοντας ότι «η σταδιακή μείωση και η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων είναι αναπόφευκτη».

Οι αποκαλύψεις έρχονται κατά τη διάρκεια άλλης μιας καταστροφικής χρονιάς για το κλίμα, με υπερβολικά ακραία καιρικά φαινόμενα να χτυπούν κάθε γωνιά του κόσμου, από τις άνευ προηγουμένου βροχοπτώσεις στη Λιβύη και την Ελλάδα, τη σοβαρή ξηρασία που απειλεί τον Αμαζόνιο και την απότομη αύξηση των θανάτων λόγω ζέστης σε ΗΠΑ και Νότια Ευρώπη.

Οι επιστήμονες λένε ότι τέτοιες καταστροφικές καταιγίδες, ξηρασία και ζέστη θα ήταν σχεδόν αδύνατες χωρίς την υπερθέρμανση που προκαλείται από την καύση ορυκτών καυσίμων, τα οποία πρέπει να καταργηθούν σταδιακά για να αποφευχθεί η πλήρης καταστροφή του κλίματος.

«Σταματήστε να τους χρηματοδοτείτε»

Η πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας Μέρι Ρόμπινσον, στις επίμονες ερωτήσεις της οποίας απαντούσε ο Αλ Τζαμπέρ στις αρχικές του δηλώσεις, κάλεσε χθες τους ηγέτες όλων των χωρών «να σταματήσουν τη χρηματοδότηση όσων κάνουν κακό στον πλανήτη και να αρχίσουν να στηρίζουν όσα χρειάζονται προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για όλους».

Πώς θα συμβεί όμως αυτό όταν στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα είναι τόσο έντονη η παρουσία ανθρώπων που συνδέονται με τη βιομηχανία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου;

Στη φετινή διοργάνωση COP28 είναι τέσσερις φορές περισσότεροι οι λομπίστες που συνδέονται με τη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων από τον αριθμό που είχε εγγραφεί για το CΟP27 στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

Οι λομπίστες που συναγωνίζονται να προωθήσουν τα συμφέροντα εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου όπως η Shell, η Total και η ExxonMobil είναι περισσότεροι από κάθε αντιπροσωπεία χωρών, εκτός από τη Βραζιλία (3.081), η οποία αναμένεται να διοργανώσει το COP30 το 2025, και τη χώρα υποδοχής, η οποία κατέγραψε 4.409 συμμετέχοντες.

Διοξείδιο του άνθρακα

Εν μέσω της διάσκεψης στο Ντουμπάι επιστήμονες από το Global Carbon Project αποκάλυψαν ότι οι εκπομπές των κύριων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα φτάσουν σε επίπεδο-ρεκόρ το 2023, ακόμη και αν αυξάνονται λιγότερο γρήγορα από ό,τι πριν από δέκα χρόνια και πλέον θεωρείται «αναπόφευκτο να υπερβούμε τον στόχο του 1,5°C».

Το δίκτυο δημοσίευσε μελέτη που καταγράφει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα ορυκτά καύσιμα για το έτος 2022, καθώς και μια εκτίμηση για το 2023. Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου εκατό ερευνητικά ινστιτούτα απ’ όλο τον κόσμο.

Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: παρότι αρκετές χώρες κατάφεραν να μειώσουν τις εκπομπές CO2 από ορυκτά καύσιμα ή να επιβραδύνουν την ανάπτυξή τους, η πρόσφατη πρόοδος δεν είναι ούτε ταχεία αρκετά ούτε αρκετά διαδεδομένη ώστε να ελπίζουμε να επιτύχουμε τους στόχους που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα.