Η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα ξεκίνησε  με τους αντιπροσώπους των περίπου 200 χωρών να εγκρίνουν ένα νέο Ταμείο προκειμένου να βοηθήσουν φτωχά έθνη να αντιμετωπίσουν δαπανηρές κλιματικές καταστροφές. Ο πρόεδρος της COP28, σουλτάνος Αχμέντ αλ Τζαμπέρ, είπε ότι η απόφαση έστειλε ένα «θετικό μήνυμα δυναμικής στον κόσμο και στο έργο μας εδώ στο Ντουμπάι».

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου COP28, διάρκειας δύο εβδομάδων, οι εκπρόσωποι των χωρών άνοιξαν την πόρτα στις κυβερνήσεις να ανακοινώσουν συνεισφορές. Και αρκετοί το έκαναν, ξεκινώντας μια σειρά από υποσχέσεις που υπάρχει ελπίδα να καταλήξουν σε ένα σημαντικό ποσό, συμπεριλαμβανομένων 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που φιλοξενούν τη διεθνή διάσκεψη, τουλάχιστον 51 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Βρετανία, 17,5 εκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και 10 εκατομμυρίων από την Ιαπωνία. Η Ευρωπαϊκή Ενωση υποσχέθηκε 245,39 εκατομμύρια δολάρια, στα οποία περιλαμβάνονται 100 εκατομμύρια δολάρια από τη Γερμανία.

Απώλεια και ζημία

Η πρόωρη πρόοδος στο Ταμείο ζημιών, την οποία οι φτωχότερες χώρες είχαν ζητήσει εδώ και χρόνια, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο και για άλλους συμβιβασμούς που θα γίνουν κατά τη διάρκεια της συνόδου. Ο Αλντεν Μάγιερ της δεξαμενής σκέψης E3G είπε ότι η έγκριση για το Ταμείο «απώλειας και ζημίας», όπως αποκαλείται ανεπίσημα τα τελευταία δύο χρόνια, σημαίνει ότι «δεν υπάρχει καμία από τις δύο πλευρές να παίζει παιχνίδια και να χρησιμοποιεί το Ταμείο ως διαπραγματευτικό χαρτί που συνδέεται με άλλα θέματα».

Ενα άλλο έργο για τη σύνοδο κορυφής θα είναι ο παγκόσμιος απολογισμός, μια αξιολόγηση της προόδου των χωρών στην επίτευξη του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. Η υιοθέτηση του Ταμείου «μας επιτρέπει τώρα να επικεντρωθούμε στην παγκόσμια απογραφή, τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και την προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» δήλωσε η Τζένιφερ Μόργκαν, ειδική απεσταλμένη της Γερμανίας για το κλίμα.

Ωστόσο, ορισμένες ομάδες ήταν επιφυλακτικές σχετικά με τους πανηγυρισμούς για την πρόωρη υιοθέτηση του Ταμείου, σημειώνοντας ότι εξακολουθούσαν να υπάρχουν άλυτα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου χρηματοδότησης του Ταμείου στο μέλλον. «Η απουσία ενός καθορισμένου κύκλου αναπλήρωσης εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Ταμείου» παρατήρησε ο Χάρτζιτ Σινγκ, επικεφαλής της παγκόσμιας πολιτικής στρατηγικής στο Climate Action Network International.

Το μήνυμα του Πάπα

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος αναγκάστηκε να ακυρώσει το ταξίδι του στο COP28 λόγω ασθένειας, έστειλε μήνυμα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X: «Μακάρι οι συμμετέχοντες στο #COP28 να εστιάσουν στο κοινό καλό και το μέλλον των παιδιών τους και όχι στα κατεστημένα συμφέροντα ορισμένων χωρών ή επιχειρήσεων. Μακάρι να επιδείξουν την ευγένεια της πολιτικής και όχι την ντροπή της».

Ο σειχης Τζαμπέρ άνοιξε τις εργασίες της συνόδου προτρέποντας τις χώρες και τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων να συνεργαστούν για την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων. Οι κυβερνήσεις προετοιμάζονται για μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για το αν θα συμφωνήσουν, για πρώτη φορά, να καταργήσουν σταδιακά τη χρήση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο αποτελεί την κύρια πηγή εκπομπών θέρμανσης.

Ο Τζαμπέρ, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της εθνικής εταιρείας πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ADNOC, είχε ως στόχο να αποκτήσει συμφιλιωτικό τόνο ύστερα από μήνες επικρίσεων για τον διορισμό του επικεφαλής της COP28. Υποστήριξε την απόφαση της χώρας του να «εμπλακεί προληπτικά» με εταιρείες ορυκτών καυσίμων και σημείωσε ότι πολλές εθνικές εταιρείες πετρελαίου είχαν υιοθετήσει μηδενικούς στόχους για το 2050.