Λέγεται ότι ξεπήδησε από τους κόλπους μιας φοιτητικής αδελφότητας στην Νιγηρία. Το σίγουρο είναι ότι εξελίχθηκε σε μια πανίσχυση μαφία, που σήμερα εκτιμάται ότι έχει απλώσει τα «πλοκάμια» της σε τέσσερις ηπείρους.

Η εγκληματική οργάνωση Black Axe, ελληνιστί «Μαύρο Τσεκούρι», εμπλέκεται στην εμπορία ανθρώπων, σε αμέτρητες δολοφονίες και, πρωτίστως, σε μεγάλες απάτες στο Διαδίκτυο, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Δεν αποκλείεται να έχουν φτάσει και σε εσάς emails της, με άγνωστους ή και φαινομενικά γνωστούς αποστολείς.

Ως ομάδα δημιουργήθηκε πριν από 46 χρόνια στην πόλη Μπενίν της πολιτείας Έντο, στον νότο της Νιγηρίας.

Εκεί απ’ όπου προέρχεται το 70% των Νιγηριανών παράτυπων μεταναστών, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Βασικός προορισμός τους ήταν και παραμένει η Ευρώπη.

Οι Black Axe έχουν τις «ρίζες» τους στο φοιτητικό κίνημα Neo Black Movement of Africa (NBM), που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1970 στο Πανεπιστήμιο της Μπενίν.

Ως πηγή έμπνευσης, το ΝΒΝ είχε τον αγώνα κατά του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

Όμως ως δομή και κανόνες λειτουργίας θύμιζε περισσότερο τους Ελευθεροτέκτονες, που ήταν παρόντες στη Νιγηρία κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας.

Οι δρόμοι μεταξύ του κινήματος και του «Μαύρου Τσεκουριού» φέρονται να έχουν κοπεί εδώ και καιρό «μαχαίρι».

Όμως πολλοί το αμφισβητούν.

Η μαφιόζικη ομάδα συνεχίζει να στρατολογεί νέους και φοιτητές στην πόλη Μπενίν.

Τα περισσότερα μέλη της από εκεί εκτιμάται ότι είναι ηλικίας μεταξύ 16 και 23 ετών.

Έρευνες καταγράφουν ότι ορισμένοι εξαναγκάζονται να ενταχθούν στις τάξεις της εγκληματικής οργάνωσης. Άλλοι το κάνουν εθελοντικά.

Τα κίνητρα, πολλά.

Μπορεί να είναι η εκδίκηση. Η προστασία από κάποια άλλη συμμορία. Κυρίως όμως είναι τα λεφτά.

Σε μια χώρα με ποσοστά φτώχειας πάνω από 30% και «πειραγμένα» μειωμένη ανεργία -από 33,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2020, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (NBS) της Νιγηρίας ανέφερε ως εκ… θαύματος μόλις 4,1% το πρώτο τρίμηνο φέτος- η ένταξη στους Black Axe φαντάζει για πολλούς από «αναγκαίο κακό», έως «ευκαιρία».

Κάτι που πλέον δεν ισχύει μόνο για νεαρούς Νιγηριανούς…

Ένα διεθνές «συνδικάτο του εγκλήματος»

Η Black Axe αποτελεί πια ένα παγκόσμιο δίκτυο, με απολήξεις στην Αφρική, στην Ευρώπη, στην Ασία και στη Βόρεια Αμερική.

Διετής έρευνα του BBC -που βασίστηκε σε χιλιάδες έγγραφα και στοιχεία που διέρρευσαν- υπολόγιζε σε περισσότερα από 30.000 τα μέλη του «Μαύρου Τσεκουριού» στα τέλη του 2021.

Έφερε στο φως μαρτυρίες για βαθιά διείσδυση της εγκληματικής οργάνωσης «σε όλα τα επίπεδα» της νιγηριανής κοινωνίας και πολιτικής.

Όμως τα μέλη της -ορκισμένα σε «ομερτά»- βρίσκονται και λειτουργούν σε όλο τον κόσμο.

Το δίκτυο χωρίζεται σε γεωγραφικές «ζώνες», σε καθεμία από τις οποίες υπάρχει ένας τοπικός επικεφαλής.

Κύρια πηγή εσόδων είναι η διαδικτυακή απάτη, παντός τύπου.

Ζητούμενο είναι η υφαρπαγή ποσών από χρήστες του Διαδικτύου, που πέφτουν θύματα ιντερνετικών υποτιθέμενων ειδυλλίων, κόλπων με κληρονομιές, με ακίνητα, με πιστωτικές κάρτες, με επιστροφές φόρου, με επενδύσεις.

Οι δράστες «χτυπούν» μέσα από ψεύτικους λογαριασμούς email. Κάνουν συχνά χρήση στοιχείων από κλεμμένα ή πλαστά διαβατήρια και έγγραφα.

Αυτές οι απάτες δεν είναι μικρής κλίμακας, ούτε γίνονται από ένα μεμονωμένο άτομο και έναν υπολογιστή.

Εμπλέκονται πολλοί, που συνεργάζονται από διάφορα σημεία του πλανήτη.

Αναφέρονται στα θύματά τους ως «mugu» ή «maye», που στην αφρικανική αργκό σημαίνει «ηλίθιοι».

Αλλά αυτή η «παγίδα» δεν είναι μόνο για αφελείς.

«Έχω δει ζωές να καταστρέφονται, εταιρείες να σβήνουν, οικονομίες να χάνονται», λέει ο Σκοτ Άουγκενμπαουμ, ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας. «Επηρεάζει τους πάντες».

Πολυσχιδούς εγκληματικής δράσης εν τω μεταξύ, το «Μαύρο Τσεκούρι» είναι επίσης ιδιαίτερα ενεργό στο διεθνές λαθρεμπόριο ναρκωτικών,  στη διακίνηση μεταναστών, στο εμπόριο λευκής σαρκός, σε εκβιασμούς και δολοφονίες.

Είναι εξάλλου διαβόητο για τις βάρβαρες μεθόδους του.

Σαν τη Λερναία Ύδρα

Εδώ και χρόνια καταβάλλονται προσπάθειες για την εξάρθρωση του εγκληματικού δικτύου, που δείχνει να εξαπλώνεται σαν επιδημία.

Το 2017 οι καναδικές αρχές διέλυσαν έναν «πυρήνα» του, που υπολογίζεται ότι είχε «ξεπλύνει» πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια της Black Axe.

Στις ΗΠΑ, επιχειρήσεις του FBI έχουν ως αποτέλεσμα δεκάδες συλλήψεις μελών της οργάνωσης επί αμερικανικού εδάφους.

Στην Ιταλία, η πολυετής εμπειρία από τη μάχη κατά της εγχώριας μαφίας αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμη για την «εκρίζωση» τοπικών δικτύων, που συνδέονται με την Black Axe στη διακίνηση μεταναστών, την πορνεία και την απάτη στο Διαδίκτυο.

Από αυτήν την άποψη, το 2021 ήταν για τις ιταλικές διωκτικές αρχές μια ιδιαίτερη επιτυχής χρονιά, με περισσότερες από 30 συλλήψεις.

Το ανθρωποκυνηγητό συνεχίζεται διεθνώς.

Μόλις προ λίγων μηνών οργανώθηκε μια τεράστια αστυνομική επιχείρηση κατά του «Μαύρου Τσεκουριού», με τη συμμετοχή των διωκτικών αρχών συνολικά 21 χωρών, υπό τον συντονισμό της Interpol και τον κωδικό «Επιχείρηση Τσακάλι».

Συνελήφθησαν 103 άτομα, ανάμεσά τους «αρκετές κεφαλές των εγκληματικών δικτύων, που θεωρούνται σοβαρή παγκόσμια απειλή για την ασφάλεια», ανέφερε το σχετικό δελτίο Τύπου.

Κατασχέθηκαν πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ και μπλοκαρίστηκαν περισσότεροι από 200 τραπεζικοί λογαριασμοί, που συνδέονται με τα παράνομα έσοδα του διαδικτυακού οικονομικού εγκλήματος.

Τώρα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ιρλανδία, που περιγράφεται ως το νέο ευρωπαϊκό «προπύργιο» του Black Axe.

Η αστυνομία μόλις συνέλαβε εννέα μέλη συμμορίας, που έχει διασυνδέσεις με το μαφιόζικο δίκτυο, αλλά Ιρλανδό επικεφαλής.

Κατασχέθηκαν περίπου 1,12 εκατομμύρια ευρώ σε κρυπτονομίσματα. Δεσμεύτηκαν άλλα 30.000 ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Εντόπισαν επίσης σχεδόν 1.000 άτομα που σχετίζονται με τη συμμορία.

Μέχρι την εξάρθρωσή της εκτιμάται ότι έχει ξεπλύνει πάνω από 64 εκατομμύρια ευρώ για λογαριασμό της Black Axe.

Κύριος ξέρει εν τω μεταξύ πόσες άλλες υπάρχουν…