Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επιστρέφει στην κόλαση στη Γαλατασαράι, τριάντα χρόνια μετά το «Welcome to Hell» του Αλι Σαμί Γεν και της πιο δυσάρεστης εμπειρίας που έζησαν ποτέ ο Αλεξ Φέργκιουσον και οι παίκτες του. Το διακύβευμα είναι ξανά το ίδιο: η διεκδίκηση της πρόκρισης.

Ηταν 3 Νοεμβρίου του 1993 όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διαπίστωσε πως το προσωνύμιό της Κόκκινοι Διάβολοι θα ταίριαζε καλύτερα στους αντιπάλους της.

Η επίσκεψή της στην τότε έδρα της Γαλατασαράι, το «Αλι Σαμί Γεν» εξελίχθηκε στην πιο δυσάρεστη εμπειρία που έζησαν τα μέλη της ομάδας. Το πανό «Welcome to Hell» που ήταν αναρτημένο στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης αποτελούσε προοίμιο των όσων θα ακολουθούσαν.

«Πόλεμος»

Οι οπαδοί της τουρκικής ομάδας έδειχναν με τα χέρια τους προς τους παίκτες της Γιουνάιτεντ τον τρόπο που θα τους έκοβαν τα κεφάλια. Μέσα στο γήπεδο η ατμόσφαιρα θύμιζε κρατήρα ηφαιστείου που μόλις είχε εκραγεί. Η Γαλατά πήρε τη λευκή ισοπαλία που την έστελνε στην επόμενη φάση και τη Γιουνάιτεντ σπίτι της, αλλά το μίσος των Τούρκων δεν είχε ξεδιψάσει. Ο Ερίκ Καντονά δέχτηκε επίθεση από τούρκο αστυνομικό με γκλομπ. Οταν έσπευσε κοντά του ο αρχηγός της ομάδας Μπράιαν Ρόμπσον για να τον υπερασπιστεί κατέληξε να μετρά τα τσιμεντένια σκαλοπάτια που οδηγούσαν στα αποδυτήρια και με έξι ράμματα στο μπράτσο.

Κατά την αναχώρησή του το πούλμαν της αγγλικής ομάδας δέχτηκε βροχή από τούβλα και πέτρες. Αργότερα ο Φέργκιουσον έλεγε πως δεν έχει βιώσει ξανά τέτοια έκθεση σε μίσος και ευχόταν να μην επιστρέψει ποτέ ξανά στο ίδιο γήπεδο. Δεν εισακούστηκαν οι παρακλήσεις του γιατί έπαιξε ξανά την επόμενη χρονιά.

«Απίστευτο μίσος»

Ο αμυντικός Γκάρι Πάλιστερ έχει δηλώσει πως η ατμόσφαιρα στο Ανφιλντ στα ντέρμπι με τη Λίβερπουλ μοιάζει με «tea party» σε σχέση με ό,τι έζησαν στην Κωνσταντινούπολη. «Το μίσος ήταν απίστευτο. Ακόμα και οι αστυνομικοί άρχισαν να συγκρούονται μαζί μας», θυμάται ο Πολ Ινς.

Τις τρεις αναμετρήσεις της με τη Γαλατά στην Πόλη η Γιουνάιτεντ δεν έχει φύγει ποτέ με τη νίκη στις αποσκευές της.

Αν επαναληφθεί η ιστορία πιθανότατα θα αποχαιρετήσει νωρίς το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ.

Στην πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση στο Ολντ Τράφορντ η τουρκική ομάδα ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά και πέτυχε την πρώτη της νίκη επί αγγλικού εδάφους. Είναι επίσης η μοναδική στα 15 τελευταία παιχνίδια στη διοργάνωση. Ο αρχηγός της Γιουνάιτεντ Μπρούνο Φερνάντες θα απολαύσει τις «καυτές στιγμές» στο Rams Park αφού όπως δήλωσε, «όταν είσαι μικρός ονειρεύεσαι να παίξεις σε τέτοιους αγώνες». «Θα είναι απογοητευτικό αν δεν καταφέρουμε να προκριθούμε αλλά δεν το σκέφτομαι προς το παρόν».

Ο Ερικ Τεν Χαγκ έλεγε χθες πως η Γιουνάιτεντ είναι βελτιωμένη σε σχέση με την πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων. «Είμαστε πιο σταθεροί, νικάμε στα παιχνίδια, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά με το πρώτο ματς».

Αναφερόμενος στο νέο διαμάντι της Γιουνάιτεντ, τον 18χρονο Κόμπι Μεϊνού ο οποίος διέπρεψε στο ματς με την Εβερτον, τόνισε πως δεν έχει κανένα πρόβλημα να τον χρησιμοποιήσει σε ένα τόσο δύσκολο ματς γιατί «αν οι παίκτες είναι αρκετά καλοί, είναι και αρκετά μεγάλοι σε ηλικία». Διευκρίνισε πάντως πως «κριτήριο για να παίζει ένας παίκτης είναι η σταθερότητα στην απόδοσή του και ο Κόμπι είναι αρκετά ώριμος για να το γνωρίζει αυτό».