Εικόνες που δεν τιμούν κανένα εξελίσσονται από το πρωί της Τρίτης στα Νέα Φλόγητα Χαλκιδικής με έναν 82χρονο συνταξιούχου να βρίσκεται στο δρόμο, μέσα στο κρύο, καθώς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν στο σπίτι του προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της έξωσης παρά το γεγονός πως είχε εκδοθεί προσωρινή απόφαση του Δικαστηρίου για να παραμείνει.

Κραυγή αγωνίας

Καθισμένος στο αναπηρικό του αμαξίδιο, με την απόγνωση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του, ο Θεόφιλος Τζοχουνίδης δήλωνε στην κάμερα του xalkidikipolitiki.com: «Δεν έχω πού να πάω και πού να μείνω».

Οι χώροι του σπιτιού άδειασαν άρον-άρον και τα προσωπικά αντικείμενα του 82χρονου πετάχτηκαν στο πεζοδρόμιο καθώς το σπίτι του είχε βγει σε πλειστηριασμό τον περασμένο Δεκέμβριο, και πλέον έχει νέο ιδιοκτήτη.

Η επιχείρηση έξωσης έγινε με τη συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων με ειρωνικά χειροκροτήματα να ακούγονται την ώρα που ο συνταξιούχος οδηγήθηκε εκτός του σπιτιού. Ένας συμπολίτη του ακούγεται να λέει: «αν είναι δυνατόν, ντροπής πράγματα, σκύλο πετάνε έξω».

Ο ηλικιωμένος, ο οποίος έχει χάσει το ένα του πόδι και είναι σε αναπηρικό αμαξίδιο, διέμενε στο σπίτι μαζί με την γυναίκα του, την μία του την κόρη και τον εγγονό του.

Το αυτοσχέδιο σπιτάκι

Από τα Ν. Μουδανιά, ο δήμος δέχτηκε να μεταφερθεί ένα ξύλινο σπιτάκι έξω από το σπίτι του κ. Θεόφιλου όπου θα περάσεις τις επόμενες μέρες και νύχτες, εμμένοντας στη θέση του ότι δεν φεύγει από την περιουσία του. Οι γείτονες σε ένδειξη συμπαράστασης έβγαλαν προσωρινά μικροέπιπλα και έναν καναπέ για να ξαπλώσει ο 82χρονος.

Το αυτοσχέδιο σπιτάκι το παρείχε ο Δήμος αλλά πρέπει να βρεθεί οριστική λύση

Ο δήμαρχος Ν. Προποντίδας Μανώλης Καρράς μίλησε (Στο Κόκκινο 05,5 FM) για το αυτοσχέδιο σπιτάκι που παρείχε ο Δήμος προκειμένου να μπορέσει ο ανάπηρος ηλικιωμένος να περάσει τη νύχτα έξω από το σπίτι του και εξέφρασε τη διάθεση να βρεθεί μια πιο οριστική λύση όχι μόνο για τον 82χρονο δημότη της περιοχής αλλά και γενικότερα.

Ταυτόχρονα επισήμανε την άρνηση του 82χρονου να αφήσει την οικεία του, καθώς έχει δουλέψει μία ολόκληρη ζωή και σαν νοικοκύρης και επαγγελματίας δεν του αξίζει αυτή η κατάσταση.

Στην ερώτηση των δημοσιογράφων για το αν θα ασκηθεί περαιτέρω πολιτική πίεση ώστε να ανατραπεί η έξωση, ο Δήμαρχος απάντησε ότι έχει ασκήσει εδώ και καιρό έντονη πολιτική πίεση, αλλά «ποιος να τα βάλει με τα funds;»

Η αντίδραση Κασσελάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που συνοδεύεται από δύο σχετικές φωτογραφίες, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά τα εξής:

«Εδώ θα περάσει τη νύχτα του ο 82χρονος με αναπηρία από τη Χαλκιδική, που τον πέταξαν -ξανά- έξω από το σπίτι του. Στο πρόσωπό του, εδώ και μήνες, καθρεφτίζεται η «κοινωνική πολιτική» ενός κόμματος που χρωστάει 400+ εκατομμύρια ευρώ απέναντι στους οφειλέτες λίγων χιλιάδων ευρώ».

Το ιστορικό της περιπέτειας του κ. Τζοχουνίδη

Μένει στη διπλοκατοικία από 29 χρονών. Το σπίτι αποτελεί πρώτη κατοικία και βγήκε σε πλειστηριασμό στις 14 Δεκεμβρίου (2022). Ο 82χρονος είχε μπει εγγυητής σε επισκευαστικό δάνειο που είχε πάρει ο γιος του, προκειμένου ο ίδιος να διαμείνει στον επάνω όροφο του σπιτιού.

Ο νέος ιδιοκτήτη του σπιτιού θέλει να το κάνει ενοικιαζόμενα δωμάτια

Ο νέος ιδιοκτήτη, σε πλειστηριασμό, απέκτησε το σπίτι και θέλει να το κάνει ενοικιαζόμενα δωμάτια, σύμφωνα με το thestival. Ο ηλικιωμένος είχε προτείνει να του δίνει ένα ποσό προκειμένου να νοικιάζει τον κάτω χώρο και να μένει εκεί αλλά ο νέος ιδιοκτήτης δεν το δέχτηκε.

Ο 82χρονος είχε μπει εγγυητής σε επισκευαστικό δάνειο που είχε πάρει ο γιος του

Ο δικηγόρος της οικογένειας Τζοχουνίδη έχει καταθέσει αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα και είχε κερδίσει προσωρινή δικαστική απόφαση που σύμφωνα με τον 82χρονο ήταν σε ισχύ μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου (2023).