Υποχωρεί από χθες σταδιακά η κακοκαιρία Bettina, αφού έπληξε μεγάλο μέρος της χώρας με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους έως και 10 μποφόρ, τις χιονοπτώσεις, τις καταιγίδες και τις χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα επικρατήσουν και σήμερα στα βορειοδυτικά όπου το θερμόμετρο θα δειξει έως και μείον 8 βαθμούς Κελσίου.

Το βαρομετρικό χαμηλό που επηρέασε τη χώρα μας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κινείται πλέον προς τη Μαύρη Θάλασσα έχοντας αφήσει πίσω του παγωνιά και σε ορισμένες περιπτώσεις – όπως οι Σέρρες και η Φλώρινα – λευκά τοπία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, από Τρίτη το φθινοπωρινό σκηνικό του καιρού επιστρέφει με νοτιάδες, που θα φτάσουν τοπικά και τα 8 μποφόρ, και βροχές σε δυτική Ελλάδα, νότιο και ανατολικό Αιγαίο ενώ πρόσκαιρα αναμένεται να βρέξει και στην Αθήνα.

«Ηταν ένα βαρομετρικό χαμηλό “βόμβα”. Είχε πολλά χρόνια να πέσει η ατμοσφαιρική πίεση τόσο χαμηλά», σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο μετεωρολόγος και συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Σταύρος Ντάφης.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε άρθρο στην ιστοσελίδα meteo.gr (Γ. Παπαβασιλείου, Κ. Λαγουβάρδος), αρκετοί μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του ΕΑΑ στη βόρεια Ελλάδα κατέγραψαν κατά την επέλαση της κακοκαιρίας Bettina τη μικρότερη ατμοσφαιρική πίεση από την αρχή της λειτουργίας τους.

Συνέπεια του βαθέος βαρομετρικού χαμηλού, το οποίο κινήθηκε από τα δυτικά προς τα ανατολικά, ήταν η επικράτηση θυελλωδών ανέμων, με τις ριπές να ξεπερνούν τα 160 χιλιόμετρα την ώρα (Παξιμάδα Καρύστου, 161 km/h) ενώ και οι βροχοπτώσεις που κατεγράφησαν ήταν σημαντικές, κυρίως στα δυτικά της χώρας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Λεπιανά Αρτας όπου σημειώθηκαν 100 χιλιοστά βροχής, αλλά και τον Καταρράκτη Αρτας με 71 χιλιοστά.

Πλημμύρες

Εξαιτίας της κακοκαιρίας, πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν στη Μύκονο – όπου από τις καταρρακτώδεις βροχές βούλιαξαν τόσο η μικρή Βενετία όσο και τα σοκάκια στα Ματογιάννια –, αλλά και στην Κόρινθο με τη θάλασσα να βγαίνει στον επαρχιακό δρόμο Σχίνο – Αλεποχώρι και το οδόστρωμα να γεμίζει φερτά υλικά.

Στα λευκά ντύθηκε η ορεινή Κορινθία, όπου το χιόνι έφτασε τους 20 πόντους.

Το ίδιο σκηνικό επικράτησε και στις Σέρρες, με τους οδηγούς να χρειάζονται αλυσίδες για τα ΙΧ τους, αλλά και στη Φλώρινα όπου εκσκαφικά μηχανήματα δούλευαν πυρετωδώς προκειμένου να κρατήσουν το οδικό δίκτυο ανοιχτό.

Στο Νυμφαίο, οδηγοί κάλεσαν σε βοήθεια για απεγκλωβισμό, με την Πυροσβεστική να κάνει γνωστό χθες ότι από το Σάββατο ως την Κυριακή το πρωί δέχθηκε συνολικά 243 κλήσεις για κοπές δέντρων, αφαιρέσεις αντικειμένων και αντλήσεις υδάτων (οι 90 στην Αττική).

Από την Κυριακή το πρωί έως και το απόγευμα, η Πυροβεστική δέχθηκε ακόμα 147 κλήσεις από όλη τη χώρα (οι 49 στην Αττική). Οσο επέλαυνε η κακοκαιρία Bettina, το 112 ήχησε στην επικράτεια 6 φορές (Αττική, βόρειο Αιγαίο, Κυκλάδες, Πατραϊκός – Κορινθιακός, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία) με στόχο να ενημερώσει τους πολίτες για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και αποφυγή των μετακινήσεων.

Τεράστιες ζημιές σημειώθηκαν στη Λήμνο – όπου από τη σφοδρότητα των ανέμων ξηλώθηκαν τούβλα του παραλιακού πεζοδρόμου και έγιναν καταστροφές σε καταστήματα – αλλά και στην Κρήτη (Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο) με αναφορές για πτώσεις δέντρων, διακοπή ρεύματος και καταστροφές σε καλλιέργειες από τη χαλαζόπτωση ενώ προβλήματα παρατηρήθηκαν και σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της Αχαΐας. Εως και χθες αργά το απόγευμα, σε ισχύ ήταν απαγορευτικό απόπλου, με εξαίρεση τα λιμάνια της Ραφήνας και της Αλεξανδρούπολης.