Η αμερικανική δίωξη κατά του Changpeng Zhao της Binance,  αυτή την εβδομάδα, ήταν ένα ακόμα πλήγμα για την αγορά των crypto, καθώς καθαίρεσε το κορυφαίο στέλεχος από το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο.

Όπως έγινε γνωστό ο Zhao, γνωστός και ως CZ, συμφώνησε να δηλώσει ένοχος σε μια ποινική κατηγορία για παράλειψη προστασίας από ξέπλυμα χρήματος, να πληρώσει 50 εκατομμύρια δολάρια σε ποινές και να παραιτηθεί από διευθύνων σύμβουλος στο πλαίσιο της συμφωνίας που έκλεισε με τις αμερικανικές αρχές. Και αναμένεται να καταδικαστεί τον Φεβρουάριο.

Η αποχώρησή του έρχεται να προστεθεί σε έναν διόλου μικρό κατάλογο βασιλιάδων των crypto, οι οποίοι βρέθηκαν στο επίκεντρο, κέρδισαν εκατομμύρια και αποκαθηλώθηκαν μπλεγμένοι σε σκάνδαλα.

«Η αποχώρηση της CZ μπορεί να σηματοδοτήσει το τέλος της «λατρείας της προσωπικότητας» στα κρυπτονομίσματα», σχολίασε στους Financial Times, ο Michael Safai, συνιδρυτής της εμπορικής εταιρείας Dexterity Capital. «Ο χώρος έχει ακόμα τους ήρωες και τους αντι-ήρωές του, αλλά ωριμάζει επίσης με τρόπο που τα καλά έργα υποστηρίζονται από ομάδες και όχι από μόνο ένα άτομο στο προσκήνιο».

Οι FT αναλύουν το νέο αυτό φαινόμενο και παρουσιάζουν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της κρυπτογράφησης, που βρίσκονται αντιμέτωπα με ποινές πολυετούς κάθειρξης, κι άλλοι νομικά προβλήματα.

Η απειλή φυλάκισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ

FTX

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, ιδρυτής του ανταλλακτηρίου FTX, καταδικάστηκε για απάτη και ξέπλυμα χρήματος στη Νέα Υόρκη αυτόν τον μήνα. Ο 31χρονος ήταν κάποτε το δημόσιο πρόσωπο της αγοράς των crypto, αλλά τώρα αναμένεται να περάσει δεκαετίες στη φυλακή. Αναμένεται να καταδικαστεί τον Μάρτιο.

Ντο Κουόν

TerraUSD

Ο Do Kwon βρισκόταν πίσω από το stablecoin TerraUSD, του οποίου η εν μία νυκτί κατάρρευση τον Μάιο του 2022 ξεκίνησε την κρίση της περσινής αγοράς.

Αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ οκτώ κατηγορίες, μεταξύ των οποίων απάτη χρεογράφων και τραπεζική απάτη. Συνελήφθη στο Μαυροβούνιο στην προσπάθειά του να φύγει από τη χώρα με πλαστό διαβατήριο. Τώρα εν αναμονή απόφασης από την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για το εάν θα εκδοθεί για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για απάτη στις ΗΠΑ ή στη χώρα καταγωγής του, τη Νότια Κορέα.

Άλεξ Μασίνσκι

Celsius Network

Ο Άλεξ Μασίνσκι ίδρυσε το Celsium Network, έναν δανειστή κρυπτονομισμάτων που παρουσιαζόταν ως εναλλακτική τράπεζα, αλλά κήρυξε πτώχευση τον Ιούλιο του 2022. Ο Μασίνσκι συνελήφθη και κατηγορήθηκε για απάτη και χειραγώγηση της αγοράς ένα χρόνο αργότερα από τις ΗΠΑ, οι οποίες ισχυρίστηκαν ότι το Celsius είναι ένα «επικίνδυνο επενδυτικό ταμείο». Δήλωσε αθώος και η δίκη έχει οριστεί για τον Σεπτέμβριο του 2024.

Σου Ζου και Κάιλ Ντέιβις

Three Arrows Capital

Οι Σου Ζου και Κάιλ Ντέιβις συνίδρυσαν την Three Arrows Capital, ένα hedge fund κρυπτονομισμάτων που ήταν ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της αγοράς στις αρχές του 2022. Κατέρρευσε μετά την αποτυχία του TerraUSD. Τον Σεπτέμβριο ο Ζου συνελήφθη στη Σιγκαπούρη και φυλακίστηκε για τέσσερις μήνες επειδή δεν συνεργάστηκε με τις έρευνες του εκκαθαριστή για την κατάρρευη του Three Arrows. Ο Ντέιβις αντιμετωπίζει επίσης φυλάκιση τεσσάρων μηνών αγνοείται.

Αντιμετώπιση αστικών κατηγοριών

Τζάστιν Σαν

Tron

Ο Τζάστιν Σαν είναι ο ιδρυτής του Tron, ενός από τα μεγαλύτερα blockchain της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Αυτός και τρεις από τις εταιρείες του κατηγορήθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον Μάρτιο για εικαζόμενη μη καταχωρημένη πώληση τίτλων και χειραγώγηση της αγοράς. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η κατηγορία «στερείται  αξιοπιστίας».

Στίβεν Έρλιχ

Voyager Digital

Ο Στίβεν Έρλιχ, πρώην διευθύνων σύμβουλος του δανειστή Voyager Digital, μήνυσε το CFTC για εικαζόμενη απάτη και διαχείριση ενός μη εγγεγραμμένου χώρου εμπορευμάτων τον Οκτώβριο. Την ίδια στιγμή, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου ισχυρίστηκε ότι ο Έρλιχ ισχυρίστηκε ψευδώς ότι οι καταθέσεις πελατών στο Voyager προστατεύονταν από το σύστημα ασφάλισης καταθέσεων πελατών των ΗΠΑ. Ο ίδιος αναμένεται να αποκρούσει τις κατηγορίες.

Μπάρι Σίλμπερτ

Digital Currency Group

Ο Μπάρι Σίλμπερτ είναι μακροχρόνιος επενδυτής στα κρυπτονομίσματα μέσω της Digital Currency Group. Τον περασμένο μήνα, ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης τον μήνυσε για φερόμενη εν γνώσει του εξαπάτηση επενδυτών και απόκρυψης ζημιών 1,1 δισ. δολαρίων. Είπε ότι θα πολεμήσει τη μήνυση.

Αυτοί που στάθηκαν όρθιοι

Μπράιαν Άρμστρονγκ

Coinbase

Ο Μπράιαν Άρμστρονγκ είναι διευθύνων σύμβουλος του Coinbase, του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων που είναι εισηγμένο στο Nasdaq.Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) των ΗΠΑ κατέθεσε μήνυση εναντίον της Coinbase, γιατί λειτουργεί παράνομα χωρίς να έχει εγγραφεί στην ρυθμιστική αρχή. «Τα φερόμενα σφάλματα της Coinbase στερούν από τους επενδυτές προστασία σε κρίσιμα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων που αποτρέπουν την απάτη και τη χειραγώγηση, την κατάλληλη γνωστοποίηση, τις διασφαλίσεις κατά της σύγκρουσης συμφερόντων και την επιθεώρηση ρουτίνας», σχολίασε η SEC.

Η εταιρεία αρνείται τις κατηγορίες. Σημειώνεται επίσης, ότι καμία κατηγορία δεν αντιμετωπίζει ο Άρμστρονγκ προσωπικά .

Οι δίδυμοι Winklevoss

Gemini

Ο Tyler και ο Cameron Winklevoss επίσης δεν αντιμετωπίζουν προσωπικά την οργή των αρχών. Ωστόσο, ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης μήνυσε το ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης Gemini τον Οκτώβριο για φερόμενο ψέματα σε λιανικούς επενδυτές σχετικά με το πρόγραμμα δανεισμού κρυπτονομισμάτων που έτρεχε με την εταιρεία Genesis του Silbert. Τον Ιανουάριο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατηγόρησε ότι το πρόγραμμα δανεισμού της Gemini, το οποίο έχει παγιδεύσει καταθέσεις πελατών 900 εκατομμυρίων δολαρίων, δεν ήταν καταχωρισμένο στις ρυθμιστικές αρχές κινητών αξιών.

Πάολο Αρντοΐνο

Tether

Ο Paolo Ardoino υπήρξε το δημόσιο πρόσωπο του Tether, του μεγαλύτερου stablecoin στον κόσμο. Ο επικεφαλής τεχνολογίας του ομίλου ήταν τακτικός σχολιαστής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα γίνει διευθύνων σύμβουλός του τον Δεκέμβριο. Πριν από δύο χρόνια η Tether πλήρωσε ένα πρόστιμο 41 εκατομμυρίων δολαρίων για να διευθετήσει χρεώσεις CFTC ότι είχε δηλώσει ψευδώς ότι τα μάρκες της υποστηρίζονταν πλήρως από δολάρια.

Μάικλ Νόβογκατζ

Galaxy Digital

Ο Michael Novogratz είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Galaxy Digital, ενός ομίλου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που είναι ένας από τους μεγαλύτερους μεσάζοντες στην αγορά κρυπτογράφησης. Ο δισεκατομμυριούχος πρώην στέλεχος της Goldman Sachs και της Fortress Investments είχε κάνει ένα τατουάζ στο μπράτσο του με το Luna , μήνες πριν καταρρεύσει το crypto token.

Πηγή ΟΤ