Από υπερβολική κατανάλωση νερού πέθανε μια γυναίκα δύο αγοριών σε Μονάδα Ψυχικής Υγείας στο Νοτιχαμσάιρ με τον σύζυγο της να κατηγορεί το υγειονομικό προσωπικό.

Η45χρονη Μισέλ μεταφέρθηκε στη Μονάδα Ψυχικής Υγείας Millbrook στις 5 Μαΐου 2021, ύστερα από νευρικό κλονισμό και πέθανε δύο μέρες αργότερα αφού ήπιε υπερβολικά μεγάλη ποσότητα νερού και έπεσε σε κώμα – κάτι που το προσωπικό ανακάλυψε πολύ αργά.

«Αν είχαν δράσει νωρίτερα, η Μισέλ θα είχε μεταφερθεί στη ΜΕΘ και θα την είχαν γλιτώσει. Αυτό θα της έσωζε τη ζωή», ισχυρίστηκε ο Μάικλ Γουάιτχεντ, ο επί 22 χρόνια σύζυγος της Μισέλ.

Η 45χρονη είχε μια πάθηση που ονομάζεται ψυχογενής πολυδιψία η οποία «χαρακτηρίζεται από υπερβολική εκούσια πρόσληψη νερού και εμφανίζεται συχνά σε ασθενείς με ψυχιατρικές διαταραχές ή/και νευροαναπτυξιακές διαταραχές.

Οι εργαζόμενοι της μονάδας δεν κατάφεραν να διαγνώσουν την πάθηση της με αποτέλεσμα να της επιτρέπουν την πρόσβαση σε νερό στο δωμάτιο της.

Από την έρευνα των αρχών προέκυψε ότι της χορήγησαν ηρεμιστικά και η γυναίκα έπεσε σε κώμα. Το προσωπικό δεν αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά έως ότου ένας εργαζόμενος παρατήρησε μια αλλαγή στην αναπνοή της.

Η Michelle μεταφέρθηκε στο King’s Mill Hospital όπου πέθανε από χαμηλά επίπεδα νατρίου από υπερβολική κατανάλωση νερού. Η υπερβολική πρόσληψη νερού προκάλεσε οίδημα στον εγκέφαλο που τελικά τη σκότωσε.

Το BBC ανέφερε ότι το Nottinghamshire Healthcare NHS Foundation Trust παραδέχτηκε οκτώ λάθη, συμπεριλαμβανομένης της μη τήρησης της πολιτικής τους όταν κοιμήθηκε η γυναίκα, καθυστέρηση στην άφιξη του εφημερεύοντος γιατρού καθώς και την απόσπαση της προσοχής του προσωπικού από τα κινητά τους τηλέφωνα.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αδυναμίες της μονάδας ψυχικής υγείας «πιθανώς περισσότερο από ελάχιστα» συνέβαλαν στο θάνατό της. Ο ιατροδικαστής ζήτησε από τη μονάδα ψυχικής υγείας να βελτιωθεί στον εντοπισμό της ψυχογενούς πολυδιψίας στο μέλλον για την πρόληψη μελλοντικών θανάτων.

Η ιατρική αιτία θανάτου της ήταν η υπονατριαιμική εγκεφαλοπάθεια, η οξεία υπονατριαιμία και η ψυχογενής πολυδιψία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της κλινικής  ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια και τους φίλους της Μισέλ για την απώλεια τους.