Μέσα στις εγκαταστάσεις του ΟΛΘ στη Θεσσαλονίκη, ρυμουλκήθηκε το αντιτορπιλικό «Βέλος», ενώ αναμένεται να γίνει περαιτέρω επιθεώρηση του πλοίου προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες.

Πρόκειται για ένα πλοίο που ναυπηγήθηκε στη Βοστώνη των ΗΠΑ και έλαβε την ονομασία USS «CHARRETTE» DD 581. Καθελκύστηκε στις 3 Ιουνίου του 1942 και υπηρέτησε επί 32 χρόνια στο Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας σε αποστολές και ασκήσεις.

Καρέ καρέ η ρυμούλκηση του αντιτορπιλικού

Πλούσιο σε ιστορία το «Βέλος»

Το Βέλος είναι ένα πλοίο με πλούσια ιστορία αφού, πέρα από την υπηρεσία του στο Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας, είναι και βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς αποτέλεσε μάχιμο πλοίο που πολέμησε στις ναυτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σε αυτές τις επιχειρήσεις του Αμερικανικού Ναυτικού κατά των Ιαπώνων, στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, το τότε USS «CHARRETTE» DD 581 έδρασε ως πλοίο υποστήριξης αεροπλανοφόρων και ως πλοίο ανθυποβρυχιακής και αντιαεροπορικής προστασίας νηοπομπών, ενώ βύθισε ένα υποβρύχιο και ένα πλοίο των Ιαπώνων.

Του απονεμήθηκαν 13 σταυροί μάχης, καθώς και άλλα παράσημα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1958, το πλοίο παραχωρήθηκε στο τότε Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό, αφού εκσυγχρονίστηκε στα ναυπηγεία Long Beach της Καλιφόρνιας, μαζί με άλλα τρία ίδιου τύπου. Η παραχώρηση είχε γίνει στο πλαίσιο αμοιβαίας βοήθειας ΗΠΑ – Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι το αντιτορπιλικό «Βέλος» είχε δέσει στο ανατολικό τμήμα της παραλίας της Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2019 και η υποδοχή των πολιτών είχε ξεκινήσει επισήμως στις 14 Σεπτεμβρίου τότε, ενώ μέχρι σήμερα ο αριθμός των επισκεπτών που δέχτηκε στη Θεσσαλονίκη ξεπερνά τους 250.000.