Συνελήφθη σήμερα το πρωί στην Γερμανία ο νεαρός Φιλίππο Τουρέττα, ο οποίος φέρεται να δολοφόνησε την εικοσιδυάχρονη αρραβωνιαστικιά του, Τζουλια Τσεκερίν, στην βορειανατολική Ιταλία.

Ο Τουρέτα είχε εγκαταλείψει το πτώμα της άτυχης κοπέλας, μέσα σε δίκτυο άρδευσης, κοντά στην πόλη Πορντενόνε και οι έρευνες διήρκεσαν μια εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματά τους, ζήλευε την νεαρή γυναίκα, εξαιτίας της δημιουργικότητάς της και της πετυχημένης πορείας των σπουδών της.

Ο φερόμενος ως δράστης χρησιμοποίησε χαρτονομίσματα βαμμένα με αίμα

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Τουρέτα συνελήφθη σήμερα το πρωί στην Σαξονία της Γερμανίας, κοντά στην πόλη της Λειψίας, και ανακρίνεται από την τοπική αστυνομία.

Ζήλευε την νεαρή γυναίκα, εξαιτίας της δημιουργικότητάς της και της πετυχημένης πορείας των σπουδών της.

Η εφημερίδα La Repubblicaγράφει ότι o φερόμενος ως δράστης βρισκόταν στο αυτοκίνητό του, μάρκας Fiat και, για να βάλει βενζίνη, χρησιμοποίησε χαρτονομίσματα βαμμένα με αίμα.

Μια γυναικοκτονία κάθε τρεις μέρες

Ο αριθμός των γυναικοκτονιών στην Ιταλία αυξήθηκε το 2022 σχεδόν κατά 16% σε σχέση με το 2021, με τη συντριπτική πλειονότητα να λαμβάνει χώρα σε οικογενειακό πλαίσιο.

Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών σημειώθηκαν 125 γυναικοκτονίες μεταξύ 1ης Αυγούστου 2021 και 31 Ιουλίου 2022, σε σύγκριση με 108 την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Από αυτόν τον αριθμό, 108 από τις δολοφονίες διαπράχθηκαν σε ένα «οικογενειακό-συναισθηματικό» περιβάλλον, με 68 γυναίκες να σκοτώνονται είτε από τον σύντροφό τους είτε από τον πρώην σύντροφό τους.

Aπό την αρχή του 2023 έως τον Ιούνιο, σημειώθηκαν 18 γυναικοκτονίες στην Ιταλία.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια γυναίκα σκοτώνεται κατά μέσο όρο κάθε τρεις ημέρες στην Ιταλία.

Με βάση τα στοιχεία του 2018, μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων κατέταξε την Ιταλία στην ένατη θέση μεταξύ 15 χωρών της ΕΕ για τον αριθμό των δολοφονιών γυναικών από συντρόφους ή πρώην συντρόφους και στη 10η για τις γυναικοκτονίες που διαπράχθηκαν από συγγενείς.

Σύμφωνα με την ομάδα Femminicidio Italia, η οποία συλλέγει στοιχεία για τις γυναικοκτονίες στην Ιταλία, από την αρχή του 2023 έως τον Ιούνιο, σημειώθηκαν 18 γυναικοκτονίες στην Ιταλία.

Οι αριθμοί γύρω από τη βία κατά των γυναικών στην Ιταλία θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότεροι από ό,τι αναφέρθηκε καθώς δεν υπάρχουν δεδομένα για επεισόδια που αφορούν γυναίκες με αναπηρία, γυναίκες μετανάστριες και γυναίκες που υποφέρουν από εθισμό στα ναρκωτικά, όπως είχε δηλώσει στο Euronews η Irene Pellizzone, καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου.