Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για μία πόλη που χτίστηκε από την Airbnb. Πρόκειται για το Χότσαταουν της Οκλαχόμα ένα δημοφιλές σημείο διακοπών στη γραφική Broken Bow Lake που απέχει τρεις ώρες οδικώς από το Ντάλας.

Σύμφωνα με τους New York Times πριν από την πανδημία υπήρχαν περίπου 400 ακίνητα προς ενοικίαση στην περιοχή. Τώρα, υπάρχουν 2.400.

«Η πόλη είναι βασικά ένα γιγάντιο Airbnb», είπε στους Times ο Ντέιβιντ Φράνσις, αξιωματούχος της πολιτείας της Οκλαχόμα.

Αλλά με την έκρηξη του Airbnb στη Hochatown άρχισαν και τα προβλήματα. Μόνο τον Σεπτέμβριο η εισροή ταξιδιωτών γέμισε τα ταμεία με 456.000 δολάρια και οι τοπικοί αξιωματούχοι ελπίζουν να φτάσουν το 1 εκατομμύριο δολάρια τον μήνα στο εγγύς μέλλον.

Πρόβλημα υποδομών

Ωστόσο, η πόλη θα χρειαστεί πολλά χρήματα: δεν έχει επαγγελματίες πυροσβέστες, αστυνομικούς ή εργαζόμενους στην καθαριότητα. Οι μη ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι μαστίζουν τους ιδιοκτήτες ενοικίων, όπως και το αναξιόπιστο σύστημα ύδρευσης, που είναι είναι απαραίτητο για τη διατήρηση των υδρομασάζ που κρατούν τους επισκέπτες ευχαριστημένους.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες που αγόρασαν ακίνητα πρόσφατα, όταν οι τιμές ήταν υψηλές, ανησυχούν επίσης ότι δεν υπάρχουν αρκετές κρατήσεις ταξιδιωτών για να κάνουν περισσότερες επενδύσεις.

Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό του λεγόμενου “Airbnbust “, το οποίο συμβαίνει όταν η προσφορά κατοικιών προς ενοικίαση ξεπερνά τη ζήτηση σε ορισμένες περιοχές, μειώνοντας τα κέρδη των ιδιοκτητών.

Ο επικεφαλής πολιτικής και επικοινωνίας της Airbnb, Τζέι Κάρνεϊ, τόνισε στους Times ότι η πλατφόρμα κατάφερε να αποφέρει τουριστικά δολάρια για πιο απομακρυσμένες τοποθεσίες όπως το Χότσαταουν.

«Η διασπορά του τουρισμού, συχνά σε μέρη όπου δεν υπάρχουν ξενοδοχεία, έχει μεγάλα οικονομικά οφέλη», είπε.

Πώς η Airbnb κατέλαβε τη Χότσαταουν

Η Χότσαταουν είναι μόνο μία από τις πιο αγροτικές περιοχές που γνώρισαν έκρηξη καταχωρήσεων βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων τα τελευταία χρόνια.

Στην αρχή, η έκρηξη ήταν απροσδόκητη: Ο κάτοικος του Χότσαταουν, Τοντ ΜακΝτάνιελ, ο οποίος κατέχει 60 ενοικιαζόμενα ακίνητα στην περιοχή, είπε ότι όταν πρωτοχτύπησε η πανδημία, οι ιδιοκτήτες έπρεπε να επιστρέψουν χιλιάδες δολάρια στους επισκέπτες που ακύρωναν τις κρατήσεις τους. Όταν όμως οι Αμερικανοί άρχισαν να ταξιδεύουν ξανά, οι πύλες άνοιξαν.

«Τότε κάποιος γύρισε τον διακόπτη και τρέχαμε με πληρότητα 95%», είπε στους Times.

Γενικότερα, ο ενθουσιασμός των επενδυτών έχει μεταφραστεί σε κορεσμό της αγοράς σε ορισμένους τομείς. Η ίδια η Airbnb ανέφερε στην πρόσκληση κερδών του τρίτου τριμήνου ότι η προσφορά αυξήθηκε κατά 19% από το 2022 έως το 2023, ξεπερνώντας τη ζήτηση των ταξιδιωτών (η οποία εξακολουθεί να αυξάνεται κατά 14%).

Είναι αρκετό ένα κενό, όμως, για να ξεφουσκώσει τα όνειρα ορισμένων νέων ιδιοκτητών ενοικίασης.

Πάρτε μια ένα ακίνητο στη Χότσαταουν που ονομάζεται «California Dreaming»: πωλήθηκε το 2020 για 590.000 δολάρια. Άλλαξε χέρια λίγο μετά, το 2021, για σχεδόν διπλάσια τιμή: 1,1 εκατομμύρια δολάρια. Το 2022, εισήχθη στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών των 1,299 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, από τότε, η τιμή του έχει μειωθεί επανειλημμένα και τώρα είναι τώρα στην αγορά για μόλις 899.000 $.