Το Utqiagvik της Αλάσκας (πρώην Barrow) αποχαιρετά το φως της ημέρας για το υπόλοιπο του 2023. Το Σάββατο οι κάτοικοί του θα δούν το τελευταίο ηλιοβασίλεμα. Ο ήλιος θα δύσει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2024.

Το Utqiagvik εισέρχεται στη λεγόμενη «πολική νύχτα». Αυτό σημαίνει ότι ο ήλιος θα δύσει και δεν θα ανατείλει ξανά τις επόμενες 65 ημέρες.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Μέχρι και τις 23 Ιανουαρίου του 2024, οι περίπου 4.500 κάτοικοι της βορειότερης πόλης των ΗΠΑ, δεν θα δούν τον ήλιο καθώς το Utqiagvik βρίσκεται κοντά στον Βόρειο Πόλο αλλά και εξαιτίας της κλίσης της Γης. Το αποτέλεσμα είναι να παρατηρείται μία παρατεταμένη περίοδος σκοταδιού η οποία διαρκεί για 65 ολόκληρες ημέρες.

Παρά ταύτα, οι κάτοικοι είναι συνηθισμένοι στον «σκοτεινό χειμώνα» και συνεχίζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες μέχρι να ξανά δούν το φως του Ήλιου να ανατέλλει πάνω από τον ορίζοντα.

Η απομακρυσμένη πόλη της Αλάσκας, 500 χλμ. βόρεια του αρκτικού κύκλου, καταγράφει την υψηλότερη θερμοκρασία (κατά μέσο όρο κάτω από το μηδέν) από το Δεκέμβριο έως το Μάρτιο ενώ η χαμηλότερη μπορεί να φτάσει ακόμη και τους -40 βαθμούς Κελσίου.

Φιλοξενεί τους ανθρώπους της φυλής Iñupiat καθώς και πολλούς επιστήμονες που έχουν έρθει στην περιοχή για δουλειά.