Ο Snoop Dogg ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι κόβει το κάπνισμα κάτι που φέρεται να επηρέασε την αγορά των προϊόντων κάνναβης, καθώς οι τιμές των μετοχών πολλών εταιρειών υπέστησαν σημαντικό πλήγμα.

Η λατρεία του 52χρονου ράπερ για το συγκεκριμένο ναρκωτικό είναι γνωστή και η απόφασή του να σταματήσει το κάπνισμα προκάλεσε σοκ στους θαυμαστές του, καθώς η αγάπη του είχε επεκταθεί σε μία σειρά από επιχειρηματικές προσπάθειες στον χώρο της κάνναβης, όπως τα edibles (φαγώσιμα προϊόντα που περιέχουν κάνναβη), ποικιλίες από χόρτα καθώς και μια επιχείρηση ψηφιακών μέσων ενημέρωσης αφιερωμένη σε ειδήσεις που σχετίζονται με τη μαριχουάνα.

«Μετά από πολλή σκέψη και συζήτηση με την οικογένειά μου, αποφάσισα να κόψω το κάπνισμα. Παρακαλώ σεβαστείτε την ιδιωτική μου ζωή αυτή τη στιγμή», έγραψε στο Instagram και στο X, ο 52χρονος ράπερ.

Αυτό οδήγησε ορισμένους θαυμαστές να υποθέσουν ότι η ανάρτηση ήταν μέρος ενός κόλπου μάρκετινγκ για την εταιρεία προϊόντων κάνναβης του Snoop Dogg, «Leafs By Snoop». Αν και δεν διευκρίνισε ποια μορφή καπνίσματος σταματούσε ή ακόμη και αν το εννοούσε σοβαρά, οι μετοχές των εταιρειών προϊόντων κάνναβης επηρεάστηκαν σημαντικά την Πέμπτη.

Το Global X Cannabis ETF, το οποίο αποτελεί δεσμίδα διαφορετικών μετοχών στην αγορά κάνναβης, άνοιξε 1,5% χαμηλότερα σε σχέση με την Παρασκευή. Η Aurora Cannabis Inc., μια καναδική εταιρεία παραγωγής προϊόντων κάνναβης με άδεια, κινήθηκε επίσης αρχικά χαμηλότερα.

Οι μετοχές της Altria Group, ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εμπόρους καπνού, τσιγάρων και συναφών προϊόντων στον κόσμο, άνοιξαν επίσης με πτώση, διακόπτοντας ένα διήμερο με σερί κέρδη. Το 2019, απέκτησε μερίδιο 45% του μετοχικού κεφαλαίου της Cronos Group, μιας από τις κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο σε προϊόντα κάνναβης.

Σχόλια στο Twitter

Το αντίκτυπο που είχε στην αγορά κάνναβης η απόφαση του Snoop Dogg, δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε από τους χρήστες του X που σχολίασαν την είδηση.

«Ο Snoop Dogg κόβει το κάπνισμα, το 90% των μετοχών που σχετίζονται με την κάνναβη πέφτουν», έγραψε ένας χρήστης του X, μαζί με στιγμιότυπα οθόνης από την πτώση των μετοχών κάνναβης. «Οι μετοχές χόρτου πέφτουν κατακόρυφα λόγω της αποχώρησης του Snoop Dogg από το κάπνισμα», ανέφερε ένας άλλος.

«Η αποχώρηση του ράπερ Snoop Dogg, είναι απίθανο να επηρεάσει σημαντικά τις δραστηριότητες των εταιρειών»

Πάντως, ο Γκέγκορζ Ντροζντζ, αναλυτής της αγοράς στο Invest.Conotoxia.com, μίλησε στο Newsweek, υποστηρίζοντας ότι η απώλεια που έχουν υποστεί ορισμένες από αυτές τις μετοχές είναι πιο περίπλοκη από το να επηρεάζονται απλώς από την ανακοίνωση του Snoop Dogg.

«Οι εταιρείες που σχετίζονται με τον κλάδο της κάνναβης έχουν βιώσει μια δύσκολη περίοδο τα τελευταία δύο χρόνια, καταγράφοντας μέση πτώση περίπου 70%. Η πτώση αυτή οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην επανειλημμένη μη κερδοφορία αυτών των επιχειρήσεων. Προκειμένου να αντλήσουν εύκολα κεφάλαια, λόγω της μεγάλης δημοτικότητας αυτού του είδους των εταιρειών γύρω στο 2018, πολλές από αυτές εισήλθαν στο χρηματιστήριο. Η αρνητική κερδοφορία ώθησε τις εταιρείες αυτές να στραφούν στη χρηματοδότηση μέσω χρέους για να διατηρήσουν τη ρευστότητά τους», δήλωσε.

«Δυστυχώς, λόγω της έλλειψης νομικής απελευθέρωσης, δεν πραγματοποιήθηκε η αναμενόμενη ανάπτυξη [της αγοράς]. Αντιμέτωπες με το αυξανόμενο κόστος του νέου χρέους, οι εταιρείες αναγκάστηκαν να επικεντρωθούν στη μείωση του χρέους αντί της επιχειρηματικής ανάπτυξης. Η αποχώρηση ενός από τους πιο αναγνωρίσιμους υποστηρικτές τους, του ράπερ Snoop Dogg, είναι απίθανο να επηρεάσει σημαντικά τις δραστηριότητες των εταιρειών αυτών. Το κύριο πρόβλημά τους είναι διαρθρωτικό, που σχετίζεται με τις λεπτομέρειες που αφορούν τον κλάδο».