Ποιο είναι το μυστικό για καλή υγεία και μακροζωία; Υπάρχουν 5 περιοχές του πλανήτη, οι λεγόμενες «Μπλε Ζώνες» που το έχουν βρει…

Τι κάνουν διαφορετικά οι κάτοικοι της Οκινάουα (Ιαπωνία), της  Σαρδηνίας (Ιταλία) της Νικόγια (Κόστα Ρίκα)  της Ικαρίας (Ελλάδα) και της Λόμα Λίντα (Καλιφόρνια) και εμφανίζουν λιγότερες ασθένειες και ζουν μέχρι τα 100;

Μέσα από εκτενή έρευνα, φάνηκε ότι η μακροζωία αυτών των ανθρώπων οφείλεται σε ορισμένες συγκεκριμένες συνήθειες του τρόπου ζωής τους:

1. Οι μακροβιότεροι άνθρωποι δεν έχουν συνδρομή στο γυμναστήριο… άλλα κινούνται συνεχώς

Μπορεί να μην σηκώνουν βάρη στο γυμναστήριο και να μην τρέχουν σε μαραθώνιους, αλλά κινούνται συνεχώς, χωρίς να το σκέφτονται.

Καλλιεργούν κήπους, πηγαίνουν για ψάρεμα, δεν έχουν μηχανικές ευκολίες στις δουλειές του σπιτιού και περπατάνε παντού αντί να οδηγούν.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε εσείς είναι να ενσωματώσετε περισσότερες μικρές συνήθειες μέσα στην ημέρα που ενισχύουν τη φυσική κατάσταση, όπως το να παρκάρετε λίγο πιο μακριά από τον προορισμό σας ώστε να περπατήσετε λίγο περισσότερο, να ανεβείτε από τις σκάλες αντί να πάρετε το ασανσέρ και να πάτε μια βόλτα με έναν φίλο αντί να δείτε τηλεόραση στον καναπέ.

2. Έχουν βρει το σκοπό τους

Οι κάτοικοι της Οκινάουα το αποκαλούν «Ikigai» και οι κάτοικοι της Νικόγια το αποκαλούν «plan de vida»- και για τους δύο μεταφράζεται ως «γιατί ξυπνάω το πρωί». Η αίσθηση του σκοπού μπορεί να σας δώσει έως και επτά χρόνια επιπλέον ζωής.

3. Κατεβάζουν ταχύτητα όταν αγχώνονται

Ακόμα και οι άνθρωποι στις Μπλε Ζώνες βιώνουν άγχος. Ωστόσο, το άγχος οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή, η οποία συνδέεται με κάθε ασθένεια που σχετίζεται με την ηλικία.

Αυτό που έχουν οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο και δεν έχουμε εμείς είναι οι στρατηγικές για να αποβάλλουν αυτό το στρες.

Για παράδειγμα, οι κάτοικοι της Οκινάουα αφιερώνουν λίγα λεπτά κάθε μέρα για να θυμηθούν τους προγόνους τους και οι Ικαριώτες παίρνουν έναν υπνάκο (επίσης θυμηθείτε ότι δεν βιάζονται ποτέ).

4. Ακολουθούν τον κανόνα «80%»

«Hara hachi bu» – το Κομφουκιανό μάντρα της Οκινάουα, που εδώ και 2.500 χρόνια λέγεται πριν από τα γεύματα, υπενθυμίζει στους ανθρώπους να σταματήσουν να τρώνε όταν το στομάχι τους είναι γεμάτο κατά 80%.

Το κενό του 20% μεταξύ του να μην πεινάτε και του να αισθάνεστε χορτάτοι μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ του να χάσετε βάρος ή να πάρετε.

Επιπλέον, οι άνθρωποι στις Μπλε Ζώνες τρώνε το μικρότερο γεύμα τους αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ και δεν τρώνε άλλο για το υπόλοιπο της ημέρας.

5. Η διατροφή τους βασίζεται κατά κύριο λόγο σε φυτικές τροφές

Τα φασόλια, η φάβα, η σόγια και οι φακές αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της διατροφής των μακροβιότερων ανθρώπων στον κόσμο.

Το κρέας – κυρίως το χοιρινό – καταναλώνεται κατά μέσο όρο μόνο πέντε φορές το μήνα.

Το μέγεθος της μερίδας είναι 85 -115 γρ., περίπου το μέγεθος μιας τράπουλας.

6. Βάζουν την οικογένειά τους σε προτεραιότητα

Αυτό σημαίνει ότι κρατούν τους ηλικιωμένους γονείς και παππούδες κοντά ή στο σπίτι (γεγονός που μειώνει τα ποσοστά ασθενειών και θνησιμότητας).

Δεσμεύονται με έναν σύντροφο ζωής (που μπορεί να προσθέσει έως και 3 χρόνια ζωής) και επενδύουν στα παιδιά τους με χρόνο και αγάπη (έτσι, είναι πιο πιθανό να τους φροντίσουν όταν έρθει η ώρα).

7. Δεν μπλέκουν με «κακές παρέες»

Οι περισσότεροι άνθρωποι στις Μπλε Ζώνες επέλεξαν – ή γεννήθηκαν μέσα σε – κοινωνικούς κύκλους που υποστήριζαν υγιείς συμπεριφορές, οι κάτοικοι της Οκινάουα δημιούργησαν «moais» – ομάδες πέντε φίλων που δεσμεύτηκαν ο ένας στον άλλον για μια ζωή.

Η έρευνα δείχνει ότι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η ευτυχία, ακόμη και η μοναξιά είναι μεταδοτικές.

Έτσι, τα κοινωνικά δίκτυα των μακρόβιων ανθρώπων επηρεάζουν θετικά τις συμπεριφορές τους για την υγεία.

Πηγή Vita.gr