Οι στιγμές που ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαθανατίζεται να κρατάει με ζεστασιά το χέρι του ομολόγου του της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και να ανταλλάσσει εξίσου θερμά βλέμματα μαζί του (φωτογραφία, επάνω, από το X και βίντεο, κάτω), δεν πέρασαν απαρατήρητες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία.

Οι τούρκοι πολίτες δεν ξέχασαν την εποχή, όχι και τόσο μακρινή, κατά την οποία ο πρόεδρος της χώρας τους είχε αποκαλέσει δολοφόνο και πραξικοπηματία τον αιγύπτιο ηγέτη.

«Οι προσπάθειες» του Σίσι «μέχρι στιγμής είναι αξιοθαύμαστες», λέει τώρα ο Ερντογάν

Η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε στη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Ο Ερντογάν, αναφερόμενος στη συνάντηση αυτή κατά την επιστροφή του από το Ριάντ, εξήρε τον Σίσι.

«Βεβαίως, έχει μεγάλη σημασία ο πρόεδρος της Αιγύπτου να θέσει σε λειτουργία την πύλη της Ράφα παρά τις αρνήσεις. Οι προσπάθειές του προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι στιγμής είναι αξιοθαύμαστες», είπε στο αεροπλάνο της επιστροφής.

«Δεν θα έρθω πρόσωπο με πρόσωπο»

«Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να με συμφιλιώσουν με τον Σίσι, δεν το δέχομαι και δεν θα το κάνω ποτέ. Γιατί; Δεν θα έρθω πρόσωπο με πρόσωπο μ’ έναν αντιδημοκράτη που φυλάκισε τον Μόρσι και τους φίλους του, που έλαβε το 52% των ψήφων του λαού του και δεν θα καθίσω στο ίδιο τραπέζι μαζί του» υπενθυμίζει ένας χρήστης του X.

Σίσι και Ερντογάν έδωσαν τα χέρια πέρυσι στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, σε μια δεξίωση για τους ηγέτες κατά την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σπάζοντας τον πάγο σε μια κρίση που σοβεί από το 2013.

«Δεν μπορούμε να συναντηθούμε με τον Σίσι»

«Λέω σε όσους ρωτούν γιατί δεν έχω συναντηθεί με τον Σίσι. Δεν θα συναντούσα ποτέ τέτοιο άτομο. Δεν μπορούμε να συναντηθούμε με τον Σίσι αν δεν απελευθερώσει με γενική αμνηστία αυτούς που έχει στη φυλακή. Οσοι συναντηθούν θα αξιολογηθούν με διαφορετικό τρόπο στην ιστορία», σημειώνει ο Arşiv Ne Güzel Şey, παρουσιάζοντας και ένθετο βίντεο με τις (τότε) δηλώσεις του τούρκου προέδρου.

Ο Ερντογάν συναντήθηκε ξανά με τον Σίσι, τον οποίο, είχε πει, ότι «δεν θα συναντήσει ποτέ», γράφει σε ανάρτησή της η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Aktif Haber.

«Χέρι με χέρι και μάτια με μάτια Ερντογάν Σίσι! Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γεμίζουν με αυτό το πλάνο» σημειώνει η εφημερίδα Millî Gazete

«Ερντογάν ή Σίσι; Ποιος είναι πιο χαρούμενος;..» αναρωτιέται ο Muhammet Güllük