Το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά την Γάζα με στόχο να καταστρέψει τις υποδομές και τον οπλισμό της Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός θέλει να διαλύσει τα τούνελ της ένοπλης οργάνωσης προκειμένου να τους ωθήσει να βγουν στην επιφάνεια.

Οι IDF ισχυρίζονται ότι έχουν στοιχεία που δείχνουν πως οι ηγέτες της Χαμάς κρύβονται σε σήραγγες που βρίσκονται κάτω από νοσοκομεία. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος των IDF, Χαγκάρι είχε αναφέρει πως κάτω από το νοσοκομείο Al Shifa, οι μαχητές διαθέτουν κέντρο διοίκησης.

«Υπάρχουν όμηροι κάτω  από το νοσοκομείο Al Shifa»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι μπορεί να υπάρχουν όμηροι που κρατούνται κάτω από το νοσοκομείο Αλ – Σίφα, περιπλέκοντας την ικανότητα του στρατού να επιχειρεί εκεί. Παρόλα αυτά, το νοσοκομείο έχει ήδη βομβαρδιστεί χωρίς κάποιος να έχει αναλάβει την ευθύνη. Την ίδια ώρα οι ισραηλινές δυνάμεις αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή, ενώ ισχυρίζονται πως ο πύραυλος προήλθε από την Γάζα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα μια ηχογράφηση, όπως είπαν, δύο αγνώστων Παλαιστινίων, στην οποία ο ένας λέει στον άλλο ότι το αρχηγείο της Χαμάς βρίσκεται κάτω από το Al-Shifa.

Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε επίσης μια δορυφορική εικόνα του νοσοκομειακού συγκροτήματος της Αλ-Σίφα, σημειώνοντας με κόκκινο χρώμα τις τοποθεσίες που, όπως είπε, ήταν τέσσερα υπόγεια συγκροτήματα της Χαμάς και ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου. Η γνησιότητα της καταγραφής και η επισήμανση της δορυφορικής εικόνας από το Ισραήλ δεν μπόρεσαν να επαληθευτούν.

Πολίτες έχουν βρει καταφύγιο το νοσοκομείο Αλ Σίφα

Τι προβλέπει η Σύμβαση της Γενεύης – Τι ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει αποκαλύψει δημοσίως τις πληροφορίες στις οποίες βασίστηκε για να καταλήξει σε αυτά τα συμπεράσματα. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί την Αλ-Σίφα ως de facto έδρα της από το 2014 τουλάχιστον.

Η Διεθνής Αμνηστία τεκμηρίωσε στοιχεία ότι η Χαμάς ανέκρινε και βασάνισε Παλαιστίνιους που κατηγορούνταν για συνεργασία με το Ισραήλ σε ένα εξωτερικό ιατρείο που δεν χρησιμοποιούνταν εντός του χώρου του νοσοκομείου Αλ-Σίφα κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης σύγκρουσης στη Γάζα το 2014.

Σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Γενεύης, οι οποίες ρυθμίζουν τη διεξαγωγή ένοπλων συγκρούσεων, τα νοσοκομεία χάνουν τη νομική τους προστασία από επιθέσεις εάν χρησιμοποιούνται για «πράξεις επιβλαβείς» για την αντίπαλη εμπόλεμη ομάδα. Οποιοδήποτε σχέδιο επίθεσης σε νοσοκομείο, αναφέρουν οι συνθήκες, απαιτεί επαρκή προειδοποίηση και σαφή προθεσμία.

Η Χαμάς ελέγχει τις προμήθειες κάτω από τη Αλ Σίφα

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η Χαμάς ελέγχει τις προμήθειες καυσίμων στη Λωρίδα και διατηρεί αποθέματα κάτω από την Αλ-Σίφα. Ισχυρίζεται επίσης ότι η Αλ-Σίφα βρίσκεται πάνω από ένα σημαντικό τμήμα ενός τεράστιου δικτύου σηράγγων που χρησιμοποιεί η Χαμάς για τη μετακίνηση ανθρώπων και πόρων.

Το Ισραήλ λέει ότι αυτές οι σήραγγες μπορούν επίσης να προσεγγιστούν από ορισμένους θαλάμους του νοσοκομείου και ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί άλλα νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς.

Περίπλοκη η εκκένωση του Αλ Σίφα

Μια αναγκαστική εκκένωση του Al-Shifa, ωστόσο, είναι μια πολύ περίπλοκη επιχείρηση, δήλωσε ο Miri Eisin, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής του ισραηλινού σώματος πληροφοριών μάχης, και θα μπορούσε να προκαλέσει έναν ανταρτοπόλεμο με τους μαχητές της Χαμάς μέσα στις εγκαταστάσεις.

Το Ισραήλ είναι πιο πιθανό να περικυκλώσει το νοσοκομείο σε μια προσπάθεια να εντοπίσει τις διαδρομές που οδηγούν μέσα και έξω από τα υπόγεια καταφύγια, είπε, και να προσπαθήσει με διάφορα μέσα να αναγκάσει τη Χαμάς να βγει από το έδαφος. «Βρίσκονται κάτω από το έδαφος και χρειάζονται αέρα και νερό», είπε.