Ένα αεροπλάνο που είχαν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ο βασιλιάς Κάρολος και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω από ύψος 14.500 ποδών, όταν τα μέλη του πληρώματος συνειδητοποίησαν ότι δύο από τα παράθυρά του έλειπαν.

Το Airbus A321 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Stansted του Λονδίνου με προορισμό το Ορλάντο στις 4 Οκτωβρίου με δύο από τα παράθυρά του να έχουν υποστεί ζημιές από τα φώτα υψηλής ισχύος που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια γυρισμάτων ταινίας την προηγούμενη ημέρα, ανέφερε ο Independent.

Το αεροσκάφος της Titan Airways μετέφερε 11 μέλη του πληρώματος και εννέα επιβάτες, οι οποίοι ήταν υπάλληλοι της αεροπορικής εταιρείας και της εταιρείας πολυτελών ταξιδιών TCS World Travel με έδρα τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση συμβάντος του Κλάδου Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων.

Ένα μέλος του πληρώματος παρατήρησε μετά την απογείωση ότι η στεγανοποίηση γύρω από ένα από τα παράθυρα «χτυπούσε» και ότι ο θόρυβος στην καμπίνα ήταν «αρκετά δυνατός που δεν άκουγε τίποτα».

Το πλήρωμα φέρεται να ανακάλυψε ότι δύο από τα παράθυρα – το εσωτερικό και το εξωτερικό τζάμι – έλειπαν και ότι μόνο τα πλαστικά τζάμια ήταν στη θέση τους.

Οι πιλότοι σταμάτησαν την άνοδο του αεροσκάφους, μείωσαν την ταχύτητα και επέστρεψαν στο Λονδίνο. Δεν υπήρχαν «μη φυσιολογικές ενδείξεις» στο πιλοτήριο και η καμπίνα παρέμεινε υπό πίεση «κανονικά», δήλωσε η AAIB.

Το περιστατικό συνέβη μία ημέρα αφότου το αεροπλάνο χρησιμοποιήθηκε για κινηματογράφηση και ισχυρά φώτα είχαν τοποθετηθεί σε κοντινή απόσταση για να «δώσουν την ψευδαίσθηση της ανατολής του ήλιου», σύμφωνα με την εταιρεία.

Τα φώτα έλαμπαν στη δεξιά πλευρά του αεροσκάφους για πάνω από πέντε ώρες και στην αριστερή για τέσσερις ώρες με αποτέλεσμα να σημειωθούν οι ζημιές.

Ο αφρός που χρησιμοποιείται για τη συγκράτηση των εξαρτημάτων στη θέση τους είτε είχε λιώσει από τις υψηλές θερμοκρασίες είτε έλειπε εντελώς.

Τα κατεστραμμένα τζάμια ήταν παραμορφωμένα και συρρικνωμένα». Τελικά η πτήση ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα αλλά αν το αεροπλάνο είχε ανέβει πιο ψηλά τότε ο κίνδυνος θα ήταν μεγάλος για την ακεραιότητα των επιβατών.

Το ίδιο αεροπλάνο είχαν χρησιμοποιήσει ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα για την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή τους στη Γαλλία, ανέφερε η Sun.

Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φέρεται να είχε χρησιμοποιηθεί από τον Σουνάκ και τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλίβερλι πριν διατεθεί για ιδιωτική υπηρεσία.