Τα αίτια της τραγωδίας με τους δύο νεκρούς χειριστές του μικρού διθέσιου αεροπλάνου που κατέπεσε στα Χανιά αναζητούν οι Αρχές.

Οι δύο πιλότοι που ήταν στενοί φίλοι βρέθηκαν νεκροί, δεμένοι με τις ζώνες τους στα καθίσματα του αεροσκάφους.

Με το βίντεο ντοκουμέντο, λίγες στιγμές πριν την πτώση του μονοκινητήριου στη θάλασσα και τις εικόνες μετά την ανέλκυση της ατράκτου να οδηγούν τους ειδικούς στα πρώτα συμπεράσματα για τα αίτια της τραγωδίας στο Μάλεμε Χανίων.

Μια σειρά από λάθη

Όπως εξηγούν στο Live News, μια σειρά από λάθη και παραλείψεις έφεραν τη συντριβή που στοίχισε δύο ανθρώπινες ζωές. Με το μονοκινητήριο να ταξιδεύει νύχτα, κόντρα στη φορά των ανέμων και τους δύο πιλότους να αποπροσανατολίζονται κάποια στιγμή όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία.

«Έτσι όπως έπεσε το αεροσκάφος, δείχνει ότι ενδεχομένως ο χειριστής να έπαθαν αυτό που λέμε vertigo» εξηγεί ο χειριστής αεροσκαφών, Γιώργος Περάκης.

«Δεν ήταν φτιαγμένο να πετάει νύχτα»

Το ελαφρύ μονοκινητήριο αεροσκάφος απογειώθηκε από την Κωπαϊδα και χθες βράδυ έφτασε πάνω από τα Χανιά. Σύμφωνα με μια σειρά μαρτυρίες ο πιλότος έκανε μια στροφή πάνω απ’ το Κολυμπάρι σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει το διάδρομο προσγείωσης. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, το αεροσκάφος κατέπεσε στη θάλασσα.

«Τα αεροπλάνα αυτά δεν είναι φτιαγμένα να πετάνε τη νύχτα, δεν έχουν τα κατάλληλα όργανα, όπως και δεν είναι πτυχία αυτά που είχαν και οι ίδιοι επιβαίνοντες για να πετάνε νύχτα. Κανένας δεν είχε πιστοποίηση να πετάει νύχτα» δήλωσε ο Νίκος Μακράκης, πρόεδρος της Ελληνικής Αεροναυπηγικής Ομοσπονδίας.

Νεκροί ανασύρθηκαν ο πιλότος Θεόδωρος Πάντος, πρόεδρος της αερολέσχης Δυτικής Αθήνας και ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους Κωνσταντίνος Καραμπίνης, επίσης μέλος στην ίδια αερολέσχη. Γονείς κι οι δύο, στενοί φίλοι για χρόνια όπως μας λένε άτομα που τους γνώριζαν.

Ο κυβερνήτης που είχε γίνει πρόσφατα παππούς, συνέχιζε να απολαμβάνει την κάθε του πτήση. Από ορισμένες μάλιστα ανέβαζε εικόνες στο διαδίκτυο, με τον συγκυβερνήτη πολλές φορές να σχολίαζε.

Η ανάρτηση του συγκυβερνήτη:

«Ο πρόεδρος της Αερολέσχης Δυτικής Αθήνας και καλύτερός μου φίλος, Θεόδωρος Πάντος. Ταξιδεύει μόνος για Σέρρες. Οι υποχρεώσεις μου με κράτησαν εδώ και έτσι χάσαμε το γέλιο που θα ρίχναμε. Φίλε καλή προσγείωση και καλή επιστροφή».

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, μετά από αεροπορικό δυστύχημα στην αερολέσχη Θηβών, ο συγκυβερνήτης εξέφραζε την οδύνη του.

«Τραγικό γεγονός, καλό παράδεισο. Πριν ένα χρόνο είχαμε πάλι μια απώλεια».

Σχεδόν δυο μήνες μετά από αυτή την ανάρτηση, ο συγκυβερνήτης και ο καλύτερος φίλος του, πλήρωσαν με τις ζωές τους, μια πτήση υψηλότατου ρίσκου, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία.

Στο σημείο έσπευσαν διασώστες αλλά ήταν αργά για τον πιλότο και τον συγκυβερνήτη.

Το αεροσκάφος εντοπίστηκε βυθισμένο περίπου μισό ναυτικό μίλι μακριά από την παραλία, στα όρια Μάλεμε κι Ταυρωνίτη, από ιδιωτικό σκάφος που μετείχε στις έρευνες.

Το μοιραίο μονοκινητήριο ήταν αυτό που εδώ βλέπουμε να πετάει πάνω από την Κωπαϊδα. Και σε εκείνη την πτήση πιλότος ήταν ο Θεόδωρος Πάντος και δίπλα του καθόταν ο Κωνσταντίνος Καραμπίνης.

Η ανάρτηση του συγκυβερνήτη:

«Η πρώτη μας δοκιμαστική πτήση με τον φίλο μου και ψυχή της Αερολέσχης Θεόδωρο Πάντο, ο οποίος έκανε μια πολύ δύσκολη προσγείωση με ισχυρούς πλάγιους ανέμους. Συγχαρητήρια φίλε!»

Χθες βράδυ όμως οι ισχυροί άνεμοι φαίνεται να έπαιξαν ρόλο στην τραγωδία. Οι δύο πιλότοι έχασαν τον έλεγχο και αποπροσανατολίστηκαν. Τα πρώτα στοιχεία κάνουν τους ειδικούς να βγάζουν από το μυαλό τους, το ενδεχόμενο μηχανικής βλάβης.

Οι έρευνες για την πτώση του αεροσκάφους συνεχίζονται, με δύο οικογένειες να έχουν ντυθεί στα μαύρα για τις απώλειες των δικών τους ανθρώπων.